Πέντε αγκάθια για κατάργηση της βίζας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΔΙΕΘΝΗ
Η Κομισιόν χθες έδωσε την έγκρισή της για την κατάργηση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων Τούρκων πολιτών στον χώρο του Σένγκεν.

Το πράσινο φως για την κατάργηση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων Τούρκων πολιτών στον χώρο του Σένγκεν έδωσε χθες η Κομισιόν με πρότασή της, με την οποία καλούνται το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να καταργήσουν τις ταξιδιωτικές θεωρήσεις εφόσον η Άγκυρα εκπληρώσει και τα εβδομήντα δύο προαπαιτούμενα που προβλέπει η κοινοτική διαδικασία.


Η πρόταση της Κομισιόν έγινε δεκτή με ιδιαίτερα θετικά σχόλια από τον τουρκικό Τύπο και τις τουρκικές αρχές που έκαναν λόγο για «ιστορική μέρα», αποσιωπώντας ότι η Κομισιόν ζητά από την Άγκυρα να εκπληρώσει πέντε σημαντικά προαπαιτούμενα αλλά και ότι η πρόταση της Κομισιόν δεν δεσμεύει ούτε τις χώρες μέλη ούτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της κατάργησης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων. Το ζήτημα των ταξιδιωτικών θεωρήσεων επισκιάστηκε πάντως χθες στην Τουρκία από τη νέα έξαρση στην «κόντρα» ανάμεσα στον Ταγίπ Ερντογάν και τον Αχμέτ Νταβούτογλου και την έντονη φημολογία περί άμεσης παραίτησης του Τούρκου πρωθυπουργού.

Ανακοινώνοντας την πρόταση της Κομισιόν, ο εκ των αντιπροέδρων της Φρανς Τίμερμανς χαρακτήρισε τα πέντε εναπομείναντα προαπαιτούμενα ως «πρόκληση» για την τουρκική κυβέρνηση, ενώ κατέστη σαφές ότι οι Βρυξέλλες δεν είναι διατεθειμένες να κάνουν καμία «έκπτωση» στην Άγκυρα.

 

Έχει δρόμο...
Τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα αφορούν μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, διευθέτηση ώστε να καταστεί επιχειρησιακή η συμφωνία της Τουρκίας με την Εuropol,  συμφωνία για δικαστική συνεργασία με όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανόμενης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, υιοθέτηση νέας νομοθεσίας για την προστασία προσωπικών δεδομένων, και μεταρρύθμιση της νομοθεσίας της για την τρομοκρατία.


Κοινοτικές αλλά και τουρκικές πηγές επισημαίνουν ότι το τελευταίο προαπαιτούμενο, που αφορά τη νομοθεσία για την τρομοκρατία, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο πολιτικά για την Άγκυρα καθώς άπτεται άμεσα και των ελευθεριών του Τύπου και της έκφρασης αλλά και ζητημάτων ασφάλειας, εν μέσω της τραγικής έξαρσης της κουρδικής σύρραξης και τρομοκρατικών επιθέσεων από το Ισλαμικό Κράτος. 


Το κλίμα στην Τουρκία είναι ιδιαίτερα τεταμένο και πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν ότι η αλλαγή της νομοθεσίας για την τρομοκρατία, η οποία σήμερα επιτρέπει στις τουρκικές αρχές να εξαπολύουν ένα πολύ μεγάλο φάσμα κατηγοριών, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Εξάλλου, την τελευταία περίοδο, ένας αυξανόμενος αριθμός δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών και διανοουμένων αντιμετωπίζει κατηγορίες τρομοκρατίας λόγω δημόσιων τοποθετήσεών τους.


Εκτός από τα πέντε αυτά προαπαιτούμενα, η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει και συμφωνίες επανεισδοχής με τρίτες χώρες αλλά και να αλλάξει τα διαβατήριά της σε βιομετρικά ώς το τέλος του έτους.  Συνεπώς, ακόμα και αν όλα πάνε όπως θεωρητικά προβλέπει η διαδικασία, η ουσιαστική κατάργηση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για Τούρκους πολίτες στον χώρο του Σένγκεν δεν αναμένεται να αρχίσει πριν τις αρχές του 2017, επισημαίνουν κοινοτικές πηγές.
Η διαδικασία κατάργησης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων συμπεριλαμβάνει επίσης προβλέψεις για άμεση επαναφορά τους, σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι αυξανόμενες ανησυχίες σε πολλές χώρες μέλη της Ένωσης. Οι ταξιδιωτικές θεωρήσεις θα επανέλθουν σε περίπτωση που αυξηθεί ο αριθμός Τούρκων πολιτών που θα εισέρχονται στον χώρο του Σένγκεν ως τουρίστες αλλά δεν θα αποχωρούν και σε περίπτωση που υπάρξει μεγάλη αύξηση αιτήσεων ασύλου από Τούρκους πολίτες.

 

Πολύπλοκες ισορροπίες 
Εφόσον η Άγκυρα εκπληρώσει και τα πέντε εναπομείναντα προαπαιτούμενα, τις μεγάλες και τελικές αποφάσεις θα πρέπει να τις λάβουν οι χώρες μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Οι ισορροπίες στους κόλπους της Ένωσης είναι ιδιαίτερα πολύπλοκες για την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν. Το βασικό επιχείρημα που πολλές ευρωπαϊκές ηγεσίες προτάσσουν στο εσωτερικό των χωρών τους, ότι χωρίς την κατάργηση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων θα αυξηθούν και πάλι δραματικά οι ροές προσφύγων, δεν πείθει όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Το αντίθετο.


Εκτός από τη Γερμανία, στις Βρυξέλλες υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για το κατά πόσο οι άλλες μεγάλες χώρες της Ένωσης θα ψηφίσουν υπέρ της κατάργησης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για τους Τούρκους ενώ ο συσχετισμός δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι υπέρ της Άγκυρας.


Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές εκτιμούν επίσης ότι σε περίπτωση παραίτησης του Αχμέτ Νταβούτογλου, η στάση των ευρωπαϊκών ηγεσιών θα είναι ακόμα πιο επιφυλακτική απέναντι σε μια Τουρκία όπου ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει πλέον το απόλυτο μονοπώλιο εξουσίας.

 

Έπεται κρίση
Όπως γράψαμε και στην αρχή, η χθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν επισκιάστηκε από την αναζωπύρωση της κρίσης μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου. Χθες αργά το απόγευμα οι δύο άνδρες είχαν συνάντηση, η οποία διήρκεσε ακριβώς 100 λεπτά και έληξε χωρίς δηλώσεις, με την «κόντρα» να περνά πλέον σε ανώτερο θεσμικό επίπεδο.


Η κεντρική επιτροπή του κόμματος θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα το πρωί και στη συνέχεια ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα προβεί σε δηλώσεις. Πηγές του ΑΚΡ εκτιμούν ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν θα παραιτηθεί αλλά θα καλέσει έκτακτο συνέδριο του κόμματος μέσα στις επόμενες 45 μέρες όπως ορίζει ο σχετικός κανονισμός.
Οι εξελίξεις αναμένονται πλέον ραγδαίες και η Τουρκία εισέρχεται σε νέα περίοδο πολιτικής αστάθειας καθώς οι ελπίδες του Αχμέτ Νταβούτογλου απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν φαίνονται σήμερα ελάχιστες.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν κρινόμαστε από κανέναν ξένο πρέσβη

Πολίτης News, 02:55 (τελευταία ενημέρωση 02:55)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξένοι για το ΓεΣΥ: Επενδύσεις σε κλινικές

Πολίτης News, 02:45 (τελευταία ενημέρωση 02:45)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Στέφεν Μπάρκλεϊ νέος υπουργός Brexit

Πολίτης News, 16.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή