Πέφτουν κεφάλια για τη διαρροή των θεμάτων των εξετάσεων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Παραδίδεται πρωί-πρωί το πόρισμα των ευθυνών στον υπ. Παιδείας Κώστα Καδή - Πειθαρχικές ευθύνες σε λειτουργούς που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Ευθύνες, πειθαρχικές κυρίως, σε λειτουργούς του Υπ. Παιδείας, οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση της διαρροής θεμάτων των εξετάσεων για το νέο σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση, θα καταγράφονται στο πόρισμα της λειτουργού που ανέλαβε τη διερεύνηση της υπόθεσης. Τα πορίσματα της έρευνας τέθηκαν σήμερα το πρωί ενώπιον του υπ. Παιδείας Κώστα Καδή και ακολούθως θα προωθηθούν στον γενικό εισαγγελέα. Σε δηλώσεις του χθες στον «Π» ο υπ. Παιδείας περιορίστηκε να αναφέρει ότι υπάρχουν ευθύνες και αυτές θα καταγράφονται αναλυτικά στο πόρισμα. «Το περιεχόμενο της έρευνας και τα πορίσματά της θα προωθηθούν στον γενικό εισαγγελέα, από τον οποίο θα ζητήσουμε να μας καθοδηγήσει ως προς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και την απόδοση των ευθυνών. Υπάρχουν πειθαρχικά παραπτώματα, αλλά θα αναμένουμε τις θέσεις της Εισαγγελίας για να τοποθετηθούμε».

Ανύπαρκτη διαρροή

Σε ό,τι αφορά τις εξετάσεις και το κατά πόσον τίθεται θέμα ακύρωσής τους λόγω της διαρροής, ο υπ. Παιδείας ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. «Με τα δεδομένα που έχουμε δεν τίθεται θέμα ακύρωσης των εξετάσεων», δήλωσε. Υπογράμμισε μάλιστα ότι οι προσπάθειες που καταβάλλουν κάποιοι ώστε το νέο σύστημα εξετάσεων να μην εφαρμοστεί δεν έχουν προηγούμενο. Του λόγου το αληθές φανερώνει και η νέα «διαρροή» θεμάτων των εξετάσεων (της περασμένης Παρασκευής) που τελικώς δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. Για τη νέα διαρροή θεμάτων, των οποίων η εξέταση ήταν προγραμματισμένη την Παρασκευή, ενημερώθηκε προσωπικά ο ίδιος ο υπ. Παιδείας και μετά από εξέταση της υπόθεσης διαπιστώθηκε ότι τα θέματα που υποτίθεται ότι είχαν διαρρεύσει δεν είχαν σχέση τελικά με τα θέματα τα οποία περιλήφθηκαν στα εξεταστικά δοκίμια! «Κάποιοι βάλθηκαν να τορπιλίσουν την προσπάθεια που καταβάλλεται για εφαρμογή του νέου συστήματος, αλλά το υπουργείο δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Θα προχωρήσει με τη μεταρρύθμιση», διεμήνυσε.

Έρευνα για 7

Πέρα από το μέτωπο των διαρροών, ο υπ. Παιδείας καλείται να διαχειριστεί και ένα άλλο το οποίο αφορά την έρευνα που διεξάγει ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης για λειτουργούς του Υπ. Παιδείας που δίδασκαν σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα (CIIM) χωρίς να έχουν την απαιτούμενη άδεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα αφορά 7 άτομα (4 εκπαιδευτικούς, 1 συνταξιούχο εκπαιδευτικό και δύο ιδιώτες). Οι συγκεκριμένοι συμμετείχαν στην παράδοση σεμιναρίων στο ινστιτούτο που είχαν σχέση με την προετοιμασία εκπαιδευτικών σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα των εξετάσεων, ενώ δύο εξ αυτών (πανεπιστημιακοί) συμμετείχαν σε σεμινάρια μεταπτυχιακού επιπέδου. Όπως αναφέρθηκε στον «Π», οι 7 έχουν ελεγχθεί και κανένας εξ αυτών δεν εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο στη διαδικασία των εξετάσεων για το νέο σύστημα διορισμών. Δεν είχαν εξασφαλίσει, ωστόσο, την απαιτούμενη άδεια από τον υπ. Παιδείας για να παραδίδουν σεμινάρια. Για το θέμα διενεργεί έρευνα ο γενικός ελεγκτής, του οποίου οι διαπιστώσεις αναμένονται τις επόμενες μέρες. Ερωτηθείς σχετικά ο Κώστας Καδής τόνισε πως θα αναμένεται η έρευνα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη και «ό,τι προκύψει από αυτήν εμείς θα το εφαρμόσουμε». Με την έρευνα που διενεργεί ο γενικός ελεγκτής συνδέεται και η παραίτηση δύο καθηγητών του Πανεπιστημίου Κύπρου, του κ. Λεωνίδα Κυριακίδη και του κ. Χαράλαμπου Χαραλάμπους, από την Ειδική Επιστημονική Επιτροπή που συντόνιζε, μεταξύ άλλων, τη διεξαγωγή των γραπτών εξετάσεων για τους υποψήφιους εκπαιδευτικούς. Οι εν λόγω ακαδημαϊκοί, όπως δήλωσε ο Κώστας Καδής, υπέβαλαν την παραίτησή τους για λόγους ευθιξίας και για σκοπούς διευκόλυνσης της έρευνας που διενεργεί ο γενικός ελεγκτής.

Στηρίζει ο ΠτΔ

Στο μεταξύ, πλήρης στήριξη στον υπ. Παιδείας Κώστα Καδή έδωσε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Σχολιάζοντας τις αναφορές για πολιτικές ευθύνες του υπουργού, ο ΠτΔ είπε ότι ο Κώστας Καδής επιτελεί εξαίρετο έργο και ότι η έρευνα θα καταδείξει αν πρόκειται για αμέλεια ή αν υπάρχει σκοπιμότητα. «Είτε θα δεχθούμε ότι υπάρχουν λειτουργοί αμελείς ή με μυαλό νηπίου είτε πρόκειται για εσκεμμένη ενέργεια που εξυπηρετεί όσους διαφωνούν με το νέο σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση», δήλωσε.

Ζητούν ακύρωση των εξετάσεων

Ακύρωση της διαδικασίας των εξετάσεων για το νέο σύστημα διορισμών στη δημόσια εκπαίδευση ζήτησαν χθες δεκάδες αδιόριστοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπ. Παιδείας. Με επιστολή τους προς τον υπ. Παιδείας έθεσαν σωρεία θεμάτων που αφορούν τις εξετάσεις, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι θα εξαντλήσουν όλα τα δικαιώματά τους για την προσβολή ολόκληρης της διαδικασίας που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα. «Γνωρίζοντας πως η υλοποίηση του σχεδίου σχετίζεται με μια σειρά από μεταβλητές, αναγκαζόμαστε να ζητήσουμε την άμεση ακύρωση ολόκληρης της διαδικασίας, αφού μια σωρεία από παρατυπίες, λάθη, ασάφειες μάς οδηγούν να αμφισβητούμε την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και την αξιοκρατία των αποτελεσμάτων. Αντιλαμβάνεστε πως μια τρωτή διαδικασία επιφέρει και ένα τρωτό αποτέλεσμα», ανέφερε στην επιστολή της η ομάδα δυσαρεστημένων υποψηφίων εξετάσεων του νέου συστήματος διορισμών. Μεταξύ άλλων, επεσήμαναν ότι έχουν εντοπίσει στην όλη διαδικασία παρατυπίες/παρανομίες και κάλεσαν τον υπουργό Παιδείας να ανακαλέσει και να ακυρώσει την όλη διαδικασία, υποστηρίζοντας ότι είναι παντελώς άκυρη και παράνομη, αφού παραβιάζει τόσο τα συνταγματικά τους δικαιώματα, τις αρχές της χρηστής διοίκησης, αλλά και την ίδια ψηφισθείσα νομοθεσία. Αναφορά στα λάθη και τις παραλείψεις έκανε χθες και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, σημειώνοντας πως το νέο σύστημα διορισμών κάτω από σωστές πρόνοιες και προϋποθέσεις θα μπορούσε να εφαρμοστεί χωρίς την ανάγκη για ύπαρξη μεταβατικής περιόδου ακόμα και από τον Σεπτέμβριο του 2018.

Και οι θεολόγοι κάνουν λόγο για «πρωτοφανή γκάφα»

Ερωτήματα προς τους θεματοθέτες του δοκιμίου των Θρησκευτικών έθεσε χθες η ομάδα διορισίμων θεολόγων, η οποία συστάθηκε μετά την αναβολή της εξέτασης της 6ης Νοεμβρίου, που θα διεξαγόταν στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου συστήματος διορισμών. Με ανακοίνωσή της η ομάδα έκανε λόγο για «πρωτοφανή γκάφα» και «φιάσκο», σημειώνοντας ότι μέχρι αυτή την ώρα «κανείς δεν παραιτήθηκε και δεν ανέλαβε τις ευθύνες του». «Είναι άξιον απορίας τι προσπάθησαν να πετύχουν οι θεματοθέτες στο μάθημα των Θρησκευτικών. Ενήργησαν δυστυχώς με τρόπο υποτιμητικό προς τους 110 διορισίμους θεολόγους όσο και προς την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προσπαθεί το ίδιο το υπουργείο να εφαρμόσει. Αγνοώντας λοιπόν ουσιαστικά την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αλλά και τους Δείκτες Επιτυχίας και Επάρκειας, ενήργησαν σε κάποιες περιπτώσεις με απαράδεκτο τρόπο», επισήμανε η ομάδα θεολόγων. Υπογράμμισαν ακόμη ότι «οι υπεύθυνοι του Υπ. Παιδείας, της Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας και της Υπηρεσίας Εξετάσεων συμπεριφέρθηκαν υποτιμητικά στους επιστήμονες του κλάδου μας, ειδικά με τον τρόπο εξέτασης» και εξέφρασαν την ελπίδα ότι οι θεματοθέτες στα δοκίμια της Παρασκευής θα αποφύγουν «τα προαναφερθέντα παράδοξα και θα δώσουν την ευκαιρία στους θεολόγους να αποδείξουν τις ουσιαστικές τους γνώσεις επί τους θέματος». «Αντιλαμβανόμαστε ότι χρειάζονταν μετρήσιμα αποτελέσματα, αλλά σε ένα καθαρά θεωρητικό μάθημα δεν μπορείς να λειτουργείς με αυτόν τον τρόπο. Δεν αντιλαμβάνονται ότι πάνε κόντρα στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προσπαθούν να πετύχουν. Αν θέλουν να προσλάβουν εκπαιδευτικούς που θα διαιωνίζουν τον απαρχαιωμένο τρόπο εκπαίδευσης τότε πολύ καλά ενεργούν. Αν θέλουν όμως να λειτουργήσουν ένα ανθρωποκεντρικό, μαθητοκεντρικό σύστημα, που βάση θα έχει ο μαθητής και όχι η ύλη (όπως λένε οι δείκτες), τότε ας ξανασκεφτούν τον τρόπο εξέτασης», κατέληξε η ομάδα θεολόγων.

Κατεβάστε το app του «Πολίτη» για Android και iOS για συνεχή ενημέρωση

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Στέφεν Μπάρκλεϊ νέος υπουργός Brexit

Πολίτης News, 21:26 (τελευταία ενημέρωση 21:26)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν βλέπει ποινικές ή αστικές ευθύνες του ΥΠΟΙΚ για Freshfields ο ΓΕ

Πολίτης News, 21:00 (τελευταία ενημέρωση 21:00)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συμβουλές στους καταναλωτές ενόψει «BlackFriday»

Πολίτης News, 20:27 (τελευταία ενημέρωση 20:27)

Επιστροφή
στην αρχή