Πεδίο, μεταβάλλοντας το χώρο: Εικαστική έκθεση μαθητών του Λυθροδόντα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για τα έργα αποτελούν άχρηστα υλικά ως δράση επαναχρησιμοποίησης υλικών. Τα έργα είναι μεγάλης κλίμακας και ομαδικά.

Τα παιδιά των Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Λυθροδόντα – «Μελέτειον» σάς προσκαλούν σε περιοδεύουσα εικαστική έκθεση τρισδιάστατων έργων με τίτλο «Πεδίο: Μεταβάλλοντας το χώρο».

Τα έργα που εκτίθενται αποτελούν ομαδικά, μεγάλης κλίμακας έργα που δημιουργήθηκαν στα πλαίσια της υποενότητας που αποτέλεσε την κορύφωση της ενότητας «Χώρος», μιας σπονδυλωτής ενότητας κατά τη σχολική χρονιά 2017-2018, στα πλαίσια του μαθήματος της Εικαστικής Αγωγής.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στους ακόλουθους χώρους και ημερομηνίες:

1)Στις 08-06-2018, στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Λυθροδόντα – «Μελέτειον», 16:00-18:30,

2) Στις 09-06-2018, στην Πλατεία Παλιάς Δημοτικής Αγοράς Λευκωσίας, 11:00-19:00,

3) Στις 15-06-2018, στην Κεντρική Πλατεία Λυθροδόντα, 15:00-19:00

Διδασκαλία – Επιμέλεια έκθεσης: Ανδρέας Χατζηαθανασίου

Η έννοια του χώρου αποτελεί σημαντική έννοια του πυρήνα των εικαστικών τεχνών. Η θέση αυτή σε συνδυασμό με τις πολλαπλές δυνατότητες προσέγγισης της συγκεκριμένης έννοιας στα πλαίσια του μαθήματος της Εικαστικής Αγωγής και τις ενδεχόμενες προεκτάσεις της αποτέλεσαν την αφετηρία για τη δημιουργία μιας μεγάλης θεματικής ενότητας.

Η πραγματοποίηση της ενότητας αποτέλεσε μια εκτενή διαδικασία παρατήρησης, αναζήτησης, ανάπτυξης δεξιοτήτων και πειραματισμού. Η προσέγγιση που ακολουθήθηκε ήταν εννοιολογική και η μεθοδολογία κυρίως πειραματική. Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2017-2018, η ενότητα με κεντρικό τίτλο «Χώρος» δομήθηκε μέσα από υποενότητες, με στόχο την κατά το δυνατόν (στο δεδομένο χρονικό πλαίσιο) πολύπλευρη προσέγγιση της έννοιας του χώρου.

Ως κορύφωση της ενότητας, πραγματοποιήθηκε η υποενότητα «Πεδίο: Μεταβάλλοντας το χώρο», τα προϊόντα της οποίας αποτελούν και τα εκθέματα της έκθεσης. Στα πλαίσια της συγκεκριμένης τελευταίας υποενότητας τα παιδιά έθεσαν τους στόχους και τα κριτήρια της υποενότητας συζητώντας εξαρχής την προοπτική δημόσιας έκθεσης των έργων, μία πολύ σημαντική παράμετρο κάθε καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Ως κύριος στόχος τέθηκε η αλλαγή μέσω των έργων του χώρου στον οποίο θα εκτίθενται. Ως προς τα κριτήρια για τη δημιουργία των έργων αποφασίστηκε η αλλαγή που θα προκύπτει να είναι μεν αισθητή, ωστόσο τα εκθέματα να δίνουν την εντύπωση ότι προέκυψαν φυσικά, σχεδόν οργανικά στο χώρο και ότι τον αλλάζουν όντας μέρος του.

Επίσης, τα υλικά που θα χρησιμοποιούνταν να αποτελούν άχρηστα υλικά ως δράση επαναχρησιμοποίησης υλικών. Τα έργα είναι μεγάλης κλίμακας και ομαδικά.

Ως προς την επιλογή του χώρου, εφόσον και ο τίτλος της υποενότητας, αλλά και η ομότιτλη έκθεση θέτουν υπό έμφαση την αλλαγή στο χώρο, κρίθηκε ότι η έκθεση θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί σε διαφορετικούς χώρους ώστε να αναδειχθεί η δράση σε διαφορετικά πλαίσια, αξιοποιώντας μεγαλύτερες δυνατότητες μεταβολής.

Έτσι, αποφασίστηκε η έκθεση των έργων να είναι περιοδεύουσα στους εξής χώρους: στους εξωτερικούς χώρους του σχολείου, σε συνεργασία με το Δήμο Λευκωσίας, στην πλατεία της Παλιάς Δημοτικής Αγοράς της Λευκωσίας (μεταβάλλοντας και το αστικό τοπίο) και, τέλος, στην κεντρική πλατεία της Κοινότητας.

Πέρα από τους λειτουργικούς σκοπούς των χώρων έκθεσης και τη θεματική τους σύνδεση, η αποδέσμευση των έργων από το αυστηρά σχολικό τους πλαίσιο συμβάλλει στην περαιτέρω ανάδειξη της εικαστικότητας που τα χαρακτηρίζει καθώς και θέτει τις βάσεις για συμβολικές προεκτάσεις και προβληματισμό σε σχέση με την ανθρώπινη παρέμβαση στο χώρο.

Ο ίδιος ο τίτλος («Πεδίο») αναδεικνύει την ενεργητική διάσταση του θέματος εφόσον μπορεί συνειρμικά να συνδεθεί με τις έννοιες του πεδίου δημιουργίας, δράσης, παρέμβασης…

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν κρινόμαστε από κανέναν ξένο πρέσβη, δηλώνει στον «Π» ο ΥΠΟΙΚ

ΑΔΑΜΟΣ ΑΔΑΜΟΥ, 17.11.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ούτε για μια γυναίκα που στραγγαλίστηκε δεν γρηγορεί η δικαιοσύνη

ΣΟΦΗ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ, 17.11.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Win-win για Freshfields - Αθώος ο Χάρης,ο ΓΕ δικαιολόγησε τον Οδυσσέα

ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ, 17.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή