Ρίκκος, Νεοκλέους και Κυπρίζογλου αμφισβητούν την καταδίκη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Συγκεκριμένα όπως κατήγγελλε σήμερα ενώπιον δικαστηρίου, δέχθηκε απειλές για τη ζωή του αφού τον απείλησαν ότι θα τον τινάξουν στον αέρα.

Τους λόγους έφεσης  κατά της καταδικαστικής απόφασης και της ποινής που τους επέβαλε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας την 1ηΜαρτίου, ανέπτυξαν σήμερα ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου,  οι συνήγοροι υπεράσπισης του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, του Ανδρέα Κυπρίζογλου και  του Δικηγορικού Γραφείου Ανδρέας Νεοκλέους & Σία ΔΕΠΕ.  
Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Ρίκκου Ερωτωκρίτου, Παύλος Αγγελίδης και Ευστάθιος Ευσταθίου,  προέβαλαν ως λόγους έφεσης τη θέση ότι ο κ. Ερωτοκρίτου απολάμβανε ασυλία και άρα δεν θα έπρεπε να είχε διωχθεί ποινικά και στο ότι δεν έτυχε δίκαιης δίκης κατά την εκδίκαση της ποινικής του υπόθεσης από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.  
Ο κ. Αγγελίδης αποκάλυψε ότι δέχθηκε τηλεφώνημα, χωρίς να αποκαλύψει από ποιον, με το οποίο τον προειδοποιούσαν, όπως ισχυρίστηκε, πως εάν δεν σταματήσει να ασχολείται με την υπόθεση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου «είτε μέσα στο αυτοκίνητο μου είτε μέσα στο σπίτι μου θα βρεθώ στον αέρα».
«Δεν με ενδιαφέρουν οι απειλές…» είπε, προσθέτοντας ότι ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου «αδικείται κατάφωρα και είναι γι’ αυτό το λόγο που αδιαφορώ και για τις απειλές και για τον πόλεμο που υπέστην από τη Νομική Υπηρεσία».
Ο κ. Ευσταθίου στην  αγόρευση υποστήριξε ότι οι σχέσεις του Γενικού Εισαγγελέα με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα «ήταν τεταμένες και εχθρικές» και οι οποίες χαρακτηρίζονταν, όπως είπε, από αντιπαλότητα από την αρχή  για την κατανομή των αρμοδιοτήτων τους. Έκανε επίσης λόγο για την ύπαρξη μια υποβόσκουσας καχυποψίας και ενός έκδηλα συγκρουσιακού κλίματος στις μεταξύ τους σχέσεις που είχε ως αποτέλεσμα να εκφράζονται απαξιωτικά και μειωτικά ο ένας προς τον άλλο.
Ο κ. Ευσταθίου υποστήριξε επίσης ότι ο Γενικός Εισαγγελέας παραβίασε το τεκμήριο της αθωότητας του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την εμπλοκή του Γενικού Εισαγγελέα στην υπόθεση ως ανεπίτρεπτη για να ισχυριστεί, τέλος, ότι ο κ. Ερωτοκρίτου δεν έτυχε δίκαιης δίκης.
Στη συνέχεια προέβη στην αγόρευση του ο κ. Κυπρίζογλου ο οποίος χειρίστηκε μόνος του την υπόθεση του χωρίς την εκπροσώπηση από κάποιον δικηγόρο. Ο κ. Κυπρίζογλου υποστήριξε ότι η Κατηγορούσα Αρχή και μετέπειτα το Κακουργιοδικείο είχαν αποφανθεί ότι ο ίδιος δεν συμμετείχε στη συνωμοσία που αποδόθηκε στους άλλους συγκατηγορούμενους του. Η δική του εμπλοκή αφορούσε μόνο τη συμμετοχή του στην προώθηση της αγωγής του Ρ. Ερωτοκρίτου για συμψηφισμό μεταξύ δανείων και καταθέσεων εταιρειών δικών του συμφερόντων, είπε.
Ο κ. Κυπρίζογλου είπε ότι λανθασμένα το Κακουργιοδικείο από τη περιστατική μαρτυρία που είχε ενώπιον του απέδωσε στον ίδιο ένοχη διάνοια σε σχέση με τις κατηγορίες της συνωμοσίας για ανατροπή της πορείας της δικαιοσύνης και τις συνωμοσίας προ καταδολίευση προσθέτοντας ότι «εξέλειπε η ένοχη διάνοια από τις πράξεις μου».
 
Ακολούθως αγόρευσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης του Δικηγορικού Γραφείου Ανδρέας Νεοκλέους & Σία ΔΕΠΕ, Γιώργος Παπαιωάννου και Νικόλας Τσαρδέλλης.
 
Αναπτύσσοντας τους λόγους έφεσης, χαρακτήρισαν λανθασμένη την απόφαση του Δικαστηρίου διότι χρησιμοποίησε και βασίστηκε σε ενέργειες και νοητική κατάσταση προσώπων εκτός κατηγορητηρίου τα οποία θεώρησε ότι εμπλέκονταν στα αδικήματα και αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στον Ανδρέα Νεοκλέους, στην Μαρία Κυριάκου και στον Αντώνη Ανδρέου.
 
Υποστήριξαν επίσης ότι η περιστατική μαρτυρία που προσκομίστηκε δεν επέτρεπε κατάληξη ενοχής με τη δέουσα ασφάλεια ή και αποκαλύπτει ότι ορισμένα ευρήματα είναι λανθασμένα. Ανέφεραν επίσης ότι το Δικαστήριο έπρεπε να αθωώσει την εταιρεία αφού η λοιπή μαρτυρία ήταν παντελώς ελλιπής για να οδηγήσει σε καταδίκη της.
 
«Δεν έχω τη παραμικρή αμφιβολία ότι η καταδίκη της εταιρείας είναι προϊόν έκδηλης νομικής πλάνης», ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου όσον αφορά τις αρχές του Αγγλικού Κοινοδικαίου επί της εταιρικής ποινικής ευθύνης.
 
Η διαδικασία της παρουσίασης των λόγων έφεσης των καταδικασθέντων θα ολοκληρωθεί αύριο με την αγόρευση του δικηγόρου του Παναγιώτη Νεοκλέους, Αλέκου Μαρκίδη.
 
Τελευταίος θα αγορεύσει ο Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, δικηγόρος Ηλίας Στεφάνου επί των ενστάσεων του στους λόγους έφεσης των συνηγόρων υπεράσπισης.  
 
Το τριμελές Εφετείο απέρριψε νωρίτερα αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης του κ. Ερωτοκρίου  για αναβολή της σημερινής διαδικασίας μέχρι την έκδοση της απόφασης του Ανωτάτου στην έφεση που καταχώρησε ο τέως Βοηθός Γενικού Εισαγγελέως  κατά της απόρριψης της αίτησής του για έκδοση προνομιακού εντάλματος Habeas Corpus με το οποίο ζητούσε την άμεση απελευθέρωσή του.
 
Υπενθυμίζεται ότι το Κακουργιοδικείο επέβαλε στον Ρίκκο Ερωτοκρίτου ποινής φυλάκισης 3,5 ετών για την κατηγορία του δεκασμού δημόσιου λειτουργού και ποινή φυλάκισης 1,5 έτους για την κατηγορία  της κατάχρησης εξουσίας. Στον Παναγιώτη Νεοκλέους, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 2,5 ετών για την κατηγορία του δεκασμού δημοσίου λειτουργού και στον Ανδρέα Κυπρίζογλου επιβλήθηκε ποινή 1,5 έτους για την κατηγορία της συνωμοσίας προς καταδολίευση.
 
Στο δικηγορικό Γραφείο Νεοκλέους επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο €70.000 για την κατηγορία του δεκασμού δημοσίου λειτουργού.Η απόφαση προνοούσε άμεση φυλάκιση για τους Ρίκκο Ερωτοκρίτου και Παναγιώτη Νεοκλέους και αναστολή φυλάκισης για τον Ανδρέα Κυπρίζογλου. Οι ποινές φυλάκισης για τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου συντρέχουν.
 


Επιστροφή
στην αρχή