Παρεξηγήθηκαν οι δηλώσεις μου για την Ιταλία λέει ο Γιούνκερ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι οι δηλώσεις του, την Πέμπτη, για τις προοπτικές της Ιταλίας μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου παρεξηγήθηκαν.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι οι δηλώσεις του, την Πέμπτη, για τις προοπτικές της Ιταλίας μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου παρεξηγήθηκαν. «Δεν ανησυχώ για την Ιταλία», δήλωσε από τις Βρυξέλλες.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν είχε δηλώσει, μιλώντας σε εκδήλωση του Κέντρου Σπουδών Ευρωπαϊκής Πολιτικής, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι έτοιμη για το χειρότερο σενάριο, δηλαδή για την αδυναμία σχηματισμού λειτουργικής κυβέρνησης στην Ιταλία ετά τις εκλογές.

Επικριτικός έναντι των δηλώσεων του κ. Γιούνκερ ήταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στέλεχος της κεντροδεξιάς Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Αντόνιο Ταγιάνι. «Ο Γιούνκερ ξεκαθαρίσει τη θέση του. Τώρα πρέπει να αφήσουμε τους Ιταλούς ελεύθερους να αποφασίσουν. Είμαι πεπεισμένος ότι θα εκλέξουν μια σταθερή κυβέρνηση. Δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάμε τη νοημοσύνη του ιταλικού λαού», τόνισε.

Αριστερά εναντίον Ρέντσι

Σε ό,τι αφορά την ιταλική προεκλογική εκστρατεία, η πρόεδρος της Βουλής Λάουρα Μπολντρίνι (η οποία είναι υποψήφια με το αριστερό κίνημα «Ελεύθεροι και Ίσοι») επικεντρώθηκε, με δηλώσεις της, στις πιθανές εξελίξεις μετά την ψήφο της 4ης Μαρτίου.

«Η Forza Italia του Μπερλουσκόνι και το Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι, τις ημέρες αυτές, δεν έρχονται σε καμία αντιπαράθεση. Κάτι που κάνει τους φιλύποπτους να σκεφθούν ότι τα δυο αυτά κόμματα έχουν ήδη συνάψει συμμαχία. Και πρόκειται και για κάτι που με κάνει να σκεφτώ ότι η χρήσιμη ψήφος στην οποία αναφέρεται το Δημοκρατικό Κόμμα, αφορά την συμμαχία του Ρέντσι με τον Μπερλουσκόνι», υπογράμμισε η κ. Μπολντρίνι.

Το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με την Forza Italia διέψευσε, ωστόσο, ο δεύτερος γραμματέας των «Δημοκρατικών» και υπουργός Γεωργίας Μαουρίτσιο Μαρτίνα, σύμφωνα με τον οποίο «όποιος διχάζει την Κεντροαριστερά, βοηθά την Δεξιά στις εκλογές και - δυστυχώς - το κίνημα "Ελεύθεροι και Ίσοι" διάλεξε να ακολουθήσει ακριβώς αυτό τον δρόμο».


Επιστροφή
στην αρχή