Αυτό είναι το Σχέδιο Εστία - Αναλυτικά όλα όσα προνοεί

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, παραίτηση την οποία αποδέχθηκε το Υπουργικό

Προσαρμογή του ύψους του στεγαστικού δανείου στην αξία του ακινήτου και επιδότηση του 1/3 της δόσης, προνοεί μεταξύ άλλων το Σχέδιο Εστία.

Το politis.com.cy εξασφάλισε το έγγραφο που παρουσιάζει με λεπτομέρεια όλες τις πτυχές του Σχεδίου.

Διαβάστε εδώ το έγγραφο

Όσοι επιλεγούν για να συμμετάσχουν στο Σχέδιο θα πρέπει να έχουν εισοδήματα όχι πέραν των 50 χιλιάδων ευρώ ετησίως και περιουσιακά στοιχεία, εξαιρουμένου του ενυπόθηκου σπιτιού, που δεν θα ξεπερνούν σε αξία το 125% της αξίας της υποθήκης για την κατοικία.

Το σχέδιο θα καλύψει ακόμα και επιχειρηματικά δάνεια που έχουν ως υποθήκη την κατοικία. Υπολογίζεται ότι θα υποβοηθηθούν περίπου 15 χιλιάδες δανειολήπτες και ήδη το σχετικό κονδύλι, που έχει περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 2019, υπολογίζεται σε κάτι περισσότερο από €30 εκατ.

Διαβάστε επίσης: Ο «Π» αποκαλύπτει πως θα προστατευθούν οι ευάλωτοι δανειολήπτες

Παραίτηση ΔΣ της ΣΚΤ

Εν τω μεταξύ, την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, παραίτηση την οποία αποδέχθηκε το Υπουργικό. To Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως και ενέκρινε το Σχέδιο Εστία για αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) και τη σύσταση φορέα Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Προδρόμου ο Φορέας θα αναλάβει τα 7,5 δις. ευρώ για τα ΜΕΔ ενώ δεν αποκλείεται στη συνέχεια να αναλάβει και άλλα δάνεια. 

Τα μέλη του Υπουργικού ενημερώθηκαν για την παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας από τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη. Σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου σημείωσε πως τα μέλη θα παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι τη σύσταση του φορέα διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παράλληλα, στη σημερινή έκτακτη συνεδρία εγκρίθηκαν και οι προτάσεις που υπέβαλε χθες το ΔΗΚΟ.
 

 


Επιστροφή
στην αρχή