Ο θάνατος στην «άλλη πλευρά» - Παρέμβαση Επιτρόπου Διοικήσεως

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Ένα άρθρο του "Πολίτη" ήταν αρκετό για να κινητοποιήσει την Επίτροπο Διοικήσεως,η οποία αυτεπάγγελτα εξετάζει πώς μεταφέρονται οι σοροί στα κατεχόμενα

Το ερώτημα «αν πεθάνει Τ/Κ στις ελεύθερες περιοχές, πώς μεταφέρεται στα κατεχόμενα;» εξετάζει αυτεπάγγελτα το γραφείο της επιτρόπου Διοικήσεως, μετά τη δημοσιοποίηση του άρθρου «Ο άνθρωπος στα σεντόνια» στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Πολίτης».

Το άρθρο περιγράφει την απίστευτη ταλαιπωρία που υπέστη Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος όταν ο πατέρας του έχασε τη ζωή του στις ελεύθερες περιοχές σε νοσηλευτήριο το οποίο συνεργάζεται με το υπουργείο Υγείας για διενέργεια επεμβάσεων. Ο συνάδελφος κλήθηκε στο γραφείο της επιτρόπου Διοικήσεως και περιέγραψε με λεπτομέρεια τα γεγονότα στην παρουσία μεταφραστή και οι λειτουργοί άρχισαν δουλειά προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες έγινε το περιστατικό και οι πρακτικές οι οποίες εφαρμόζονται σε παρόμοιες περιπτώσεις προκειμένου να συνταχθεί έκθεση με την επισήμανση των ελλείψεων.

Όπως προκύπτει από την περιπέτεια που έζησε ο συγκεκριμένος Τ/Κ, υπάρχει κενό στη μεταφορά νεκρού από τη μία πλευρά στην άλλη, καθώς απαγορεύεται η διέλευση από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές νεκροφόρας. Η διαδικασία η οποία ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις και η οποία ακολουθήθηκε και στην προκείμενη περίπτωση την περασμένη εβδομάδα, είναι η μεταφορά του νεκρού με νεκροφόρα (χωρίς φέρετρο) από τις ελεύθερες περιοχές στο οδόφραγμα και από εκεί η μετακίνηση του νεκρού σε άλλη νεκροφόρα για τη μεταφορά του σε νεκροτομείο νοσηλευτηρίου στην άλλη πλευρά.

Έλλειψη σεβασμού…
Η οικογένεια του εκλιπόντος είχε να διαχειριστεί μια εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη κατάσταση αμέσως μετά τον πόνο που τους προκάλεσε ο χαμός του οικείου της. Αντιλήφθηκε το πρόβλημα αφού χρειάστηκε να επικοινωνήσει με «αρχές» στα κατεχόμενα και ένα από τα ερωτήματα που τίθενται είναι κατά πόσο τα νοσηλευτήρια (δημόσια, αλλά και αυτά που είναι συμβεβλημένα με το υπουργείο Υγείας) γνωρίζουν ή θα έπρεπε να γνωρίζουν τις έστω ελλιπείς διαδικασίες οι οποίες γίνονται σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Ο νεκρός μεταφέρθηκε στο οδόφραγμα με νεκροφόρα του Δήμου Στροβόλου (με το ανάλογο αντίτιμο) τυλιγμένος σε σεντόνια. Εκεί τον περίμενε άλλη νεκροφόρα και η διαδικασία μεταφοράς του νεκρού από το ένα στο άλλο όχημα έγινε στη μέση των δύο οδοφραγμάτων μπροστά από δεκάδες άλλους διερχόμενους, αφού πρώτα ξετύλιξαν τον νεκρό από τα σεντόνια, προφανώς για να επιστραφούν στον κάτοχό τους. Η διαδικασία αυτή είναι που προκάλεσε τον μεγαλύτερο πόνο στους συγγενείς του νεκρού. Θεωρήθηκε ασέβεια προς τον οικείο τους και έλλειψη ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας.

Σεβασμός στις πεποιθήσεις
Από την ημέρα δημοσίευσης του άρθρου στην ηλεκτρονική έκδοση του «Π», τίθεται από μερικούς αναγνώστες το ερώτημα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «γιατί δεν αποτάθηκε η οικογένεια σε γραφείο τελετών στις ελεύθερες περιοχές;». Η απάντηση δεν θέλει ιδιαίτερη ανάλυση. Οι παραδόσεις και οι θρησκευτικές πεποιθήσεις χριστιανών και μουσουλμάνων αναφορικά με την ταφή νεκρών δεν είναι ίδιες. Ίδια δεν είναι καν τα φέρετρα που χρησιμοποιούνται. Όπως και οι τελετές. Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και στις θρησκευτικές πεποιθήσεις σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δεν τίθεται υπό μορφή ερωτήσεων. Απλά εννοείται. Αλλά και πρακτικά, το ίδιο πρόβλημα θα είχε να αντιμετωπίσει η οικογένεια, αφού η νεκροφόρα από τις ελεύθερες περιοχές δεν θα μπορούσε να περάσει στην τουρκοκυπριακή πλευρά.

Ας γίνει μια εξαίρεση
Το θέμα εντάσσεται στα ονομαζόμενα «ανθρωπιστικά θέματα». Εξαιρέσεις σε θέματα αρχών με την επίκληση του ανθρωπιστικού χαρακτήρα ορισμένων ζητημάτων έχουν ήδη γίνει. Ένα παράδειγμα είναι η διέλευση ασθενοφόρων από τα κατεχόμενα προς τα νοσηλευτήρια στις ελεύθερες περιοχές. Κατά παρόμοιο τρόπο θα μπορούσε να γίνει εξαίρεση και για τις νεκροφόρες. Η απόφαση είναι πολιτική και εναπόκειται στους δύο ηγέτες.

Πιστοποιητικό στα ελληνικά
Σοβαρά προβλήματα στην οικογένεια του εκλιπόντος προκάλεσε και το πιστοποιητικό θανάτου το οποίο εκδόθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία, το οποίο ήταν τυπωμένο μόνο στα ελληνικά, αν και η τουρκική γλώσσα είναι επίσης επίσημη γλώσσα του κράτους.


Η ανάλυση επί του συγκεκριμένου θέματος είναι περιττή. Πρόβλημα είχε και ο χότζας για να τελέσει την κηδεία αφού δεν ήξερε ελληνικά για να αντιληφθεί ότι όντως στο επίσημο χαρτί έγραφε «πιστοποιητικό θανάτου», πρόβλημα έχει και η σύζυγος του εκλιπόντος η οποία θα πρέπει να ακολουθήσει γραφειοκρατικές διαδικασίες έτσι ώστε να λαμβάνει σύνταξη χηρείας.


Επιστροφή
στην αρχή