Παρέμεινε ζωντανή η ελπίδα για λύση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Το χθεσινό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών έστειλε ξεκάθαρο το μήνυμα ότι θα πρέπει να παραμείνει ζωντανή η διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού.

Οι πολίτες κράτησαν με την ψήφο τους ζωντανή την ελπίδα στο Κυπριακό και έδωσαν τα δύο εισιτήρια που οδηγούν στον δεύτερο γύρο στους δύο υποψηφίους οι οποίοι μίλησαν για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο στο οποίο είχαν μείνει και στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. Στους Νίκο Αναστασιάδη και Σταύρο Μαλά. Η νέα στρατηγική του Νικόλα Παπαδόπουλου μειοψήφησε, αν και από χθες βράδυ οι ηγεσίες ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ προσπάθησαν να σώσουν την παρτίδα, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά συνέχιση των προσπαθειών συνένωσης του ενδιάμεσου χώρου. Είναι όμως αμφίβολο αν θα συνεχίσουν όλα τα στρατόπεδα του ενδιάμεσου από το ίδιο χαράκωμα μετά το χθεσινοβραδινό αποτέλεσμα. Έτσι κι αλλιώς, πάντως, δεν ακυρώνεται το γεγονός ότι η πρόταση των ενδιάμεσων και ο υποψήφιος που υποστήριξαν ήταν οι ηττημένοι της χθεσινής εκλογικής διαδικασίας. Θυμίζουμε ότι ήταν ο ίδιος ο Νικόλας Παπαδόπουλος και οι συνεργάτες του που είχαν μετατρέψει τις χθεσινές εκλογές σε δημοψήφισμα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι και ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Σταύρος Μαλάς έστειλαν το μήνυμα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα ότι δεν θα κάνουν εκπτώσεις στις θέσεις τους στο Κυπριακό ενόψει β’ γύρου.

Από pole position

Ο Νίκος Αναστασιάδης έκοψε πρώτος το νήμα στον πρώτο γύρο και ξεκινά από pole position την προσπάθειά του στον δεύτερο γύρο, όμως ο Σταύρος Μαλάς ήταν αυτός που κέρδισε τις εντυπώσεις στη χθεσινή εκλογική διαδικασία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκινά τη μάχη του δεύτερου γύρου με πολύ μικρότερη διαφορά από τον αντίπαλό του από αυτήν στην οποία είχαν στοχεύσει στο Προεδρικό.
Θυμίζουμε ότι το μήνυμα των τελευταίων ημερών από το επιτελείο Αναστασιάδη ήταν να δοθεί ισχυρή εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παρασκηνιακά είχε τεθεί ως στόχος να υπάρχει διψήφια διαφορά από τον δεύτερο. Μεσοβδόμαδα, μπροστά και στα λάθη των τελευταίων ημερών (η μέτρια εμφάνιση του Προέδρου στο ντιμπέιτ, η δήλωση για τα Σκόπια), αναθεωρήθηκαν οι στόχοι και στο κυβερνητικό στρατόπεδο έλεγαν να είναι τουλάχιστον η διαφορά από τον δεύτερο 7-8%, ως ψυχολογικό όριο. Προφανώς, και με διαφορά 5,25% από τον δεύτερο, δεν υπάρχει ψυχολογικό όριο και ο δεύτερος γύρος είναι μια μάχη ανοικτή σε κάθε αποτέλεσμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης έχασε τον τίτλο του φαβορί. Παραμένει φαβορί, όμως έχει σημασία για τον Πρόεδρο πώς θα κινηθούν πλέον τα κόμματα της αντιπολίτευσης και απαγορεύεται αυστηρά οποιοδήποτε λάθος. Είναι πάντως εκ του αποτελέσματος υποχρεωμένος ο Πρόεδρος να κάνει μεγάλα ανοίγματα, τα οποία ίσως να ήθελε να αποφύγει εις αναζήτηση συνεργασιών.

Οι δημοσκοπήσεις

Στη χθεσινή εκλογική διαδικασία επιβεβαιώθηκε ότι οι δημοσκοπήσεις φουσκώνουν τα ποσοστά της εξουσίας. Ο Νίκος Αναστασιάδης έζησε χθες βράδυ ό,τι και ο Δημοκρατικός Συναγερμός στις βουλευτικές εκλογές του 2016. Πήρε στην κάλπη πολύ χαμηλότερα ποσοστά από αυτά που του έδιναν οι δημοσκοπήσεις. Το κυβερνητικό στρατόπεδο ενώ διαμήνυε προς πάσα κατεύθυνση το προηγούμενο διάστημα ότι ο εφησυχασμός ήταν ο χειρότερος εχθρός, έπεσε το ίδιο στην παγίδα, συντηρώντας τα σενάρια πριμοδότησης του Σταύρου Μαλά γιατί θεωρείτο ότι θα ήταν ευκολότερος αντίπαλος από τον Νικόλα Παπαδόπουλο βάσει των δημοσκοπήσεων. Ήταν ήδη αργά όταν το κυβερνητικό στρατόπεδο αναθεώρησε τη στρατηγική του και συνειδητοποίησε ότι το κρίσιμο δεν ήταν ποιος θα ήταν ο αντίπαλος στον β’ γύρο, αλλά με ποια διαφορά θα έμπαινε στον β’ γύρο ο Πρόεδρος από τον αντίπαλό του. Σαφέστατα, με τη διαφορά στο 5,25% από τον δεύτερο, μόνο εύκολος αντίπαλος δεν θα είναι ο Σταύρος Μαλάς. Θυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε εξασφαλίσει εισιτήριο στον πρώτο γύρο του 2013 με ποσοστό 45,46% έναντι του 26,91% που είχε εξασφαλίσει τότε ο Σταύρος Μαλάς, έχοντας βέβαια στο πλευρό του το ΔΗΚΟ. Στον β’ γύρο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξασφάλισε 57,48%, έναντι 42,52% του κ. Μαλά.

Σαφέστατα, ο Πρόεδρος θα κερδίσει στον β’ γύρο κάποιους ψηφοφόρους που στρατηγικά επέλεξαν Μαλά στον πρώτο γύρο από τον χώρο του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ. Ωστόσο, η επαναληπτική εκλογή της ερχόμενης Κυριακής είναι μια νέα εκλογική διαδικασία που ξεκινά από μηδενική βάση με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στην πρώτη του αντίδραση ο Πρόεδρος παρουσίασε το αποτέλεσμα ως ισχυρή εντολή, παρόλο που, όπως προαναφέραμε, δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι οι οποίοι είχαν τεθεί. Το επιτελείο Αναστασιάδη πάντως είδε το αποτέλεσμα να έρχεται από νωρίς, γι’ αυτό και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας βομβάρδισαν τα τηλέφωνα φίλων και μελών του κόμματος με μηνύματα για ανατροπή των δημοσκοπήσεων με δραματικές εκκλήσεις να μην χαθεί ούτε μία ψήφος προς άλλη κατεύθυνση.

Ο ενδιάμεσος έπαιξε και έχασε

Ο ενδιάμεσος χώρος έπαιξε και έχασε. Προσπάθησε να μετατρέψει τις προεδρικές εκλογές σε δημοψήφισμα και η πρότασή του για νέα στρατηγική στο Κυπριακό μειοψήφησε με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η κάθοδος του προέδρου του ΕΛΑΜ στον πρώτο γύρο και η επιμονή Λιλλήκα στη δική του υποψηφιότητα φαίνεται ότι ήταν καθοριστικοί παράγοντες για να ψαλιδιστούν σημαντικά οι πιθανότητες του Νικόλα Παπαδόπουλου να είναι στον δεύτερο γύρο. Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ απέτυχε να εισπράξει ψήφους διαμαρτυρίας και φαίνεται ότι πλήρωσε περισσότερο σε σχέση με τους αντιπάλους του το φαινόμενο της αποχής.

Κυρίως, όμως, ο Νικόλας Παπαδόπουλος πλήρωσε στην κάλπη την αδυναμία του να πάρει το μάξιμουμ της συσπείρωσης των κομμάτων που τον υποστήριξαν, αλλά και την υπεροχή των καλά οργανωμένων μηχανισμών των δύο μεγάλων κομμάτων. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος ξεκίνησε ως απόλυτο φαβορί την κούρσα για το δεύτερο εισιτήριο και τελικά κατετάγη τρίτος. Αντίθετα, ο Σταύρος Μαλάς ξεκίνησε την κούρσα τελευταίος, αλλά ανέπτυξε ταχύτητα στο τελευταίο κατοστάρι κτίζοντας δυναμική πρώτον με την ογκώδη διαδήλωση στο «Τάσσος Παπαδόπουλος - Ελευθερία» και δεύτερον με την καλή του εμφάνιση στο ντιμπέιτ, σε αντίθεση με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ που υπέπεσε σε λάθη.

Από γεωγραφικής άποψης ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ πέτυχε τους στόχους του μόνο στην Πάφο. Το προβάδισμα Μαλά έναντι του ιδίου σε Λάρνακα και Αμμόχωστο ήταν αναμενόμενο. Εκείνο που οι πολλοί δεν ανέμεναν στο επιτελείο Παπαδόπουλου ήταν την άνετη επικράτηση Μαλά στη Λευκωσία (είχαν καταγράψει προβάδισμα Μαλά στη Λευκωσία μόνο δύο εταιρείες δημοσκοπήσεων, η Cymar για το ΡΙΚ και η Noverna για τον «Πολίτη») και στη Λεμεσό. Θυμίζουμε ότι ο Γιώργος Λιλλήκας το 2013 ήταν δεύτερος στη Λευκωσία και τρίτος ο κ. Μαλάς.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι όταν ο κ. Λιλλήκας το 2013 είχε εξασφαλίσει 24,93% και 109.996 ψήφους είχε στο πλευρό του ΕΔΕΚ και Οικολόγους. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος με την υποστήριξη του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, της Αλληλεγγύης, των Οικολόγων και της μισής Συμμαχίας κατετάγη τρίτος στην πρωτεύουσα και στη Λεμεσό, ενώ παγκύπρια έλαβε 25,74% και 99.508 ψήφους. Στην αστική Λευκωσία ειδικά φάνηκε και στις δημοσκοπήσεις ότι έχασε έδαφος ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ με τη στροφή του σε πιο φιλολαϊκές θέσεις στα της οικονομίας.

Από χθες βράδυ ο Νικόλας Παπαδόπουλος και ο Μαρίνος Σιζόπουλος, από ό,τι φαίνεται σε συνεννόηση, προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανό το σενάριο της συνένωσης του ενδιάμεσου χώρου. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πάρουν από κοινού αποφάσεις για τον β’ γύρο. Η Ελένη Θεοχάρους έδωσε την εντύπωση ότι εγκατέλειψε από χθες βράδυ το καράβι, αναδεικνύοντας την αυτονομία της Αλληλεγγύης. Η κ. Θεοχάρους διανύει τους τελευταίους μήνες ως ευρωβουλευτής και λογικά θα αναζητήσει λύση πολιτικής επιβίωσης στον β’ γύρο και για την ίδια και για το κόμμα της, και η εξουσία είναι φιλί ζωής. Η Συμμαχία με τη χαμηλή πτήση Λιλλήκα μπαίνει σε περιπέτειες. Σήμερα θα αξιολογήσει για πρώτη φορά σε επίπεδο Γραμματείας τα δεδομένα ενόψει β’ γύρου. Ο Γιώργος Λιλλήκας εδώ και καιρό δείχνει να κλείνει το μάτι στον Νίκο Αναστασιάδη. Δημοσίως πάντως έθεσε ως πρώτο κριτήριο για τις αποφάσεις που θα λάβει το Κυπριακό. Η βουλευτής Άννα Θεολόγου όμως έδειξε προτίμηση στην επιλογή Μαλά. Όποια απόφαση και αν ληφθεί δεν θα είναι ανώδυνη με ό,τι αυτό σημαίνει για το μέλλον του κόμματος.

Το ΕΛΑΜ κατάφερε να εισπράξει ψήφους διαμαρτυρίας και με το 5,65% που εξασφάλισε ο Χρίστος Χρίστου μπαίνει με φόρα στη μάχη για τις ευρωεκλογές. Δεν είναι τυχαία που η ΕΔΕΚ αναζητεί διέξοδο στο σενάριο της συνένωσης του ενδιάμεσου.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επόμενο άρθρο:

Αφιέρωμα

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο του β' γύρου

Οι διαδικασίες εκτύπωσεις συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας και πλέον τα ψηφοδέλτια είναι έτοιμα και θα μεταφερθούν στα εκλογικά κέντρα

16 / 18
Επιστροφή
στην αρχή