Παράτα μας, κύριε Χούλιγκαν!

ΑΠΟΨΗ /ΣΦΑΙΡΙΚΑ
Τα κυπριακά γήπεδα με την έναρξη του πρωταθλήματος, αλλά και σε ευρωπαϊκούς αγώνες, παραμένουν άδεια διότι εμείς αρνούμαστε να αποκτήσουμε κάρτα

Τα κυπριακά γήπεδα με την έναρξη του πρωταθλήματος, αλλά και σε ευρωπαϊκούς αγώνες, παραμένουν άδεια διότι εμείς οι Κύπριοι αρνούμαστε να αποκτήσουμε κάρτα φιλάθλου. Διαβάζοντας δεξιά-αριστερά, αντιλαμβάνομαι ότι οι περισσότεροι αρνούνται να το κάνουν διότι, όπως υποστηρίζουν, θα υποχρεωθούν να δώσουν κάποια προσωπικά τους δεδομένα στον ΚΟΑ ή σε κάποιες άλλες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα -όπως λένε- να υπάρχει κίνδυνος διαρροής. Κάποιοι πάνε ακόμα ένα βήμα παραπέρα, για να υποστηρίξουν ότι η κάρτα φιλάθλου δεν συνιστά τίποτε άλλο πέρα από ένα αντιδημοκρατικό φακέλωμα των πολιτών. Κάποιοι με λίγα λόγια θέλουν να μας παρακολουθούν, να ελέγχουν τις ζωές μας όπως ο Μεγάλος Αδελφός στο βιβλίο του Όργουελ.

Φακελώθηκα

Μπήκα στην ιστοσελίδα του ΚΟΑ για να εγγραφώ και να αποκτήσω κάρτα φιλάθλου. Χρειάζεται να γίνει μια διαδικασία. Χοντρικά χρειάζεται όνομα, διεύθυνση, αριθμός ταυτότητας, τηλέφωνο, email. Απαιτούνται επίσης μια φωτογραφία του αιτητή και επίσης φωτογραφίες της ταυτότητάς μας.

Ξεγυμνώθηκα εντελώς μπροστά στους ιθύνοντες του ΚΟΑ! Για μια στιγμή, πάντως, μου πέρασε από το μυαλό η διαδικασία στην οποία υποβλήθηκα όταν επισκέφθηκα ένα τραπεζικό ίδρυμα για ένα μικρό δάνειο. Αισθάνθηκα ότι στο τσακ ήταν… να μου ζητήσουν ακόμα και κολονοσκόπηση για να το πάρω, αλλά μάλλον μου χαρίστηκε την τελευταία στιγμή η νεαρή υπάλληλος. Νοείται ότι ζήτησαν όλα όσα απαιτεί η κάρτα φιλάθλου. Επίσης όλα τα στοιχεία για τη σύζυγο και τα παιδιά και όλα τα περιουσιακά στοιχεία. Μισθός, τίτλοι ιδιοκτησίας οικίας, χωραφιών, αυτοκινήτων, έγγραφα για άλλα δάνεια, καταθέσεις, μετοχές. Όλα τα ζητούν και στις τελικές αποφάσεις προσμετρούν η ηλικία σου, η εργασία σου και βεβαίως το record σου (αν πλήρωνες, αν έχεις άλλα δάνεια) το οποίο κρίνει την αξιοπιστία σου. Ας μην μιλήσουμε για τις πιστωτικές κάρτες. Δεν περνούν δευτερόλεπτα από τη στιγμή που κάνεις ανάληψη από συγκεκριμένο υποκατάστημα ή αγοράζεις ρούχα ή πληρώνεις σε εστιατόριο, στην Κύπρο ή στο εξωτερικό, και ακολουθεί το μήνυμα στο κινητό σου: «Γεια σου. Ξέρω ακριβώς πού είσαι. Μόλις έφαγες στο Δασούδι στη Λεμεσό και πλήρωσες στον Χάρη 70 ευρώ».

Στον Φόρο

Πήγατε καμιά φορά στον Φόρο Εισοδήματος να υποβάλετε κάποια ένσταση για φόρους που σας έχουν επιβληθεί ή διεκδικούνται κάποιες επιστροφές από σας από το εν λόγω τμήμα; Κάθονται απέναντί σας δύο υπάλληλοι (standard procedure) και έχεις την εντύπωση ότι βρίσκεται στον Άγιο Θέρισσο στον θάλαμο του MRI. Χαμογελούν όπως τον φίλο μου τον Θύρσο και σου λένε… μην φοβάσαι. Ξέρουν πόσα πήρες και πότε ως υπάλληλος. Σκανάρουν συνήθως τα τελευταία 12 χρόνια της ζωής σου. Έχουν στα χέρια τους τα κοτσιάνια των χωραφιών που σου δώρισε η μάνα σου κι εσύ δεν ξέρεις πού κρατούν. Αν έχεις απορία, σου κατεβάζουν το χωρομετρικό δορυφορικά. Ξέρουν ακόμα πότε αγόρασες το αυτοκίνητό σου (μάρκα, ιπποδύναμη κ.λπ.) και ποια είναι η σημερινή τρέχουσα αξία του. Έχουν εκτίμηση του σπιτιού σου του 1986, του 2001 και του 2013. Ξέρουν αν έχεις καταθέσεις, χρέη και ομόλογα. Μετά από μια τέτοια επίσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών σίγουρα σταματάς να λες ότι η χώρα μας είναι μπανανία. Υπό την έννοια ότι σε παρακολουθούν πλέον με ραδιογωνιόμετρο. Είμαστε όλοι μέλη και συνδρομητές στο Hellas Sat.

Το facebook

Καλά, θα μπορούσε να πει κανείς, αυτές είναι κρατικές ή τραπεζικές υπηρεσίες που τις έχεις ανάγκη και έτσι σε υποχρεώνουν να συμμορφωθείς. Έλα όμως ντε που και άλλοι ιδιώτες, και όχι βέβαια μόνο Κύπριοι, κρατούν ακόμα περισσότερα στοιχεία; Σύμφωνα με στοιχεία του internetworldstats.com τα οποία επεξεργάστηκε η έρευνα του jodi.graphics, η Κύπρος έχει τους περισσότερους χρήστες του facebook σε όλη την Ευρώπη (βάσει αναλογίας πληθυσμού), καθώς το ποσοστό φτάνει στο 88,8%, έχοντας μάλιστα διαφορά 10,5% με τον επόμενο στη λίστα. Τι μπορεί να σημαίνει το ότι 9 στους 10 Κύπριους έχουν λογαριασμό στο facebook; Κάντε μια βόλτα στο φατσοβιβλίο και θα αντιληφθείτε τι εννοώ. Εκεί οικειοθελώς ο μέσος Κύπριος δίνει σχεδόν τα πάντα στον κύριο Ζούκερμπεργκ. Όνομα, διεύθυνση, κινητό, email, φωτογραφία έτσι για επιδόρπιο, διότι έχει και συνέχεια. Πάντα οικειοθελώς! Παρακολουθώντας τους Κυπρίους μέσω του facebook μαθαίνεις πολλά ακόμη. Πώς αισθάνονται το πρωί όταν ξυπνούν. Τι καφέ πίνουν (π.χ. Λαϊκού ή Χαραλάμπους, εσπρέσο ή φραπέ), τι προτιμούν για πρόγευμα (ψωμί με χαλλούμι, κρουασάν, φρουτοσαλάτα, γιαουρτάκι). Γνωρίζουμε επίσης πού πάνε τα βράδια και τι τρώνε. Η φωτογραφία σε ταβέρνα με την παρέα είναι must. Αλλά βεβαίως δεν μένουμε ώς εδώ. Ξέρουμε ημερομηνίες γενεθλίων για τις απαραίτητες ευχές, πότε έχουμε γεννητούρια παιδιών και εγγονιών και τις φωτογραφίες τους. Πότε τα παιδιά παίρνουν πτυχία και από ποια πανεπιστήμια. Ξέρουμε τις θέσεις του καθενός για την οικονομία και το Κυπριακό από τις αναρτήσεις που κάνει. Γνωρίζουμε τη φυλετική ή εθνική του προέλευση, τα πολιτικά του φρονήματα, τις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές του πεποιθήσεις, τη συμμετοχή σε συνδικαλιστική οργάνωση. Δεν λείπουν ακόμα και αυτοί που μας ενημερώνουν για την κατάσταση της υγείας τους και επίσης για την ερωτική τους ζωή. Παράλληλα, ξέρουμε ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται ο κάθε Κύπριος, διότι όταν έχεις το GPS και το Goggle Maps στο on τότε μαθαίνεις ότι ο Τάκης που το Πέρα Πεδί βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Πίζα μπροστά από τον Πύργο τον οποίο κοιτά στραβά για να τον δει πώς θα ήταν ίσιος… και βεβαίως ακολουθούν μετά και το ποστάρισμα της σχετικής φωτό και πλήθος σχόλια: «Τι κάνεις ρε θηρίο στην Πίζα;». Διακοπές κουμπάρε μου σε πλήρη θέα, φίλων, γνωστών και αγνώστων. «Αλλά κάρτα φιλάθλου δεν βγάζω που να φακκούν πάνω τους. Δεν θα μας φακελώνουν επειδή θέλουμε να βλέπουμε την ομάδα μας».

Και μακάρι να ήταν μόνο αυτό το πρόβλημα με το facebook! Πρόσφατα όλοι γίναμε μάρτυρες του σκανδάλου με την εμπλοκή της εταιρείας ανάλυσης δεδομένων Cambridge Analytica στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και στο δημοψήφισμα για το Brexit. Η συγκεκριμένη εταιρεία παραβίασε τα προσωπικά δεδομένα 50 εκατομμυρίων χρηστών του facebook, με στόχο να επηρεάσει την τελική τους ψήφο. Σε δηλώσεις του στον «Observer» και τη «New York Times», o 28χρονος Κρίστοφερ Γουίλι αποκάλυψε ότι συνεργάστηκε με τον τότε ιδιοκτήτη της εταιρείας Στιβ Μπάνον (σύμβουλος του Τραμπ), αναπτύσσοντας ένα λογισμικό που παραβίαζε τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Στη συνέχεια, όπως αναφέρει, έκτιζαν κάποια μοτίβα έτσι ώστε να «βομβαρδίσουν» τους χρήστες με θέματα υπέρ του Τραμπ και υπέρ του Brexit. Η ανικανότητα του facebook να σταματήσει τις «επιθέσεις» έφερε και την αποχώρηση του επικεφαλής του τομέα ασφάλειας του Μέσου Alex Stamos. Με λίγα λόγια, ο κάθε χρήστης του facebook δημοσιεύοντας τις πιο προσωπικές του στιγμές στο φατσοβιβλίο επιτρέπει σε κάποια σαΐνια όχι μόνο να παραβιάζουν τα προσωπικά του δεδομένα, αλλά και να φτιάχνουν γι' αυτόν και το ψυχολογικό του προφίλ. Στη συνέχεια μπορεί να τον βομβαρδίζουν με συγκεκριμένη πληροφόρηση και fake news, του κάνουν πλύση εγκεφάλου και κατ' επέκταση τον κάνουν ό,τι θέλουν.

Οι διαφωνούντες

Συμπερασματικά τα προσωπικά μας δεδομένα, κακώς, είναι περίπου σεντόνι κρεμασμένο στην αυλή, αφημένο στην αδιάκριτη θέα της γειτόνισσας και του κάθε περίεργου γυρολόγου της γειτονιάς. Οπότε και το επιχείρημα του κάθε οπαδού ότι θα τον φακελώσουν και ότι θα του παραβιάσουν την προσωπική του ζωή δεν στέκει. Είναι ήδη καραφακελωμένος. Αυτό το κατανοούν όλοι οι φίλαθλοι που ήδη έχουν βγάλει την κάρτα φιλάθλου. Το κάναμε γιατί δεν έχουμε επιλογή ή έστω γιατί θέλουμε να προστατεύσουμε το άθλημα. Το κάναμε γιατί όταν πάμε στο γήπεδο δεν μεταφέρουμε γκαζάκια, κροτίδες, σιδερολοστούς και άλλα είδη πολέμου. Το κάναμε διότι δεν φοβόμαστε ότι η κάμερα στη θέση που καθόμαστε θα εστιάσει κάποια στιγμή και θα μας απαθανατίσει να πετροβολούμε τον λάινσμαν ή να σπάμε χασικλωμένοι ή μεθυσμένοι στο ξύλο τον οπαδό της αντίπαλης ομάδας. Οπότε παράτα μας με την υποκρισία σου, κύριε Χούλιγκαν. Εμείς πάμε στο γήπεδο για να χειροκροτήσουμε την ομάδα μας, αλλά και την αντίπαλη ομάδα αν είναι καλύτερη. Μας ενοχλεί βέβαια που δίνουμε τόσα στοιχεία, ειδικά για να μπούμε στο γήπεδο. Κι αυτό γιατί φοβόμαστε ότι αύριο θα μας ζητήσουν και κάρτα για να πηγαίνουμε στο πάρκο ή στο σινεμά. Δυστυχώς είναι δυνατόν να καταλήξουμε και σε κάτι τέτοιο και φοβάμαι ότι θα το υποστούμε και αυτό, διότι υπάρχουν άτομα σαν κι εσένα.

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

O Λιλλήκας, ο χωρισμός και όσα πρέπει να μάθει ο τόπος

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 20.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Οι «εσωτερικοί εχθροί» μας...Του Γιώργου Κουμουλλή

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΟΥΛΛΗΣ, 20.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Γιατρέ, τι είναι η ψυχή;...Του Γιώργου Τζίβα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΙΒΑΣ, 20.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή