Παράνομη η προαγωγή στον Νίκο Νικολαΐδη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Απαράδεκτη και παράνομη κρίνει ο γενικός ελεγκτής την προαγωγή που έδωσε η ΑΗΚ στον Νίκο Νικολαΐδη πριν αναλάβει υπουργός

Απαράδεκτη και παράνομη χαρακτηρίζει ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης την απόφαση που έλαβε το διοικητικό συμβούλιο της ΑΗΚ τον Μάρτιο του 2008, σχετικά με συνταξιοδοτικά ωφελήματα του τότε υπαλλήλου της Αρχής Ηλεκτρισμού Νίκου Νικολαΐδη, ο οποίος αποχωρούσε από την υπηρεσία για να αναλάβει τη θέση του υπουργού Συγκοινωνιών στην κυβέρνηση Χριστόφια.

Η πιο πάνω κρίση του γενικού ελεγκτή περιέχεται σε προκαταρκτική έκθεσή του για τα πεπραγμένα της ΑΗΚ κατά το 2016. Η ΑΗΚ καλείται τώρα να καταθέσει στην Ελεγκτική Υπηρεσία σχόλια και παρατηρήσεις που ενδεχομένως έχει για τις επισημάνσεις του γενικού ελεγκτή.

Τι πήρε

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο τμήμα της έκθεσης, το διοικητικό συμβούλιο της ΑΗΚ αποφάσισε στις 18/3/2008, ενόψει της υπουργοποίησης του Νίκου Νικολαΐδη, τα εξής:

Α. Τη μισθολογική προαγωγή του κ. Νικολαΐδη σε θέση με κλίμακα Ν1 (Α15+1) για σκοπούς υπολογισμού των συνταξιοδοτικών του ωφελημάτων μόνο.
Β. Την αναγνώριση στον πιο πάνω υπάλληλο 75 επιπρόσθετων μηνών υπηρεσίας και συγκεκριμένα, από 325 σε 400. Αυτό αποφασίστηκε σύμφωνα με τον κανονισμό 22(1)(β) των περί Αρχής Ηλεκτρισμού κανονισμών του 1997, σύμφωνα με τον οποίο, όταν μέλος αφυπηρετεί για ανάληψη δημόσιου λειτουργήματος ασυμβίβαστου με τη θέση την οποία κατέχει στην Αρχή, σε κάθε περίπτωση παίρνει για την υπηρεσία του αυτή στην Αρχή, τόση επιπρόσθετη σύνταξη όση η Αρχή θα κρίνει δίκαιη και πρέπουσα.
Γ. Την καταβολή του αντιτίμου της άδειας που είχε σε πίστη του ο πιο πάνω υπάλληλος, ήτοι 56 ημέρες, σύμφωνα με τον Κανονισμό 9(3) των Κανονισμών Χορήγησης Αδειών.

Να ανακτηθούν

Στην προκαταρκτική του έκθεση ο γενικός ελεγκτής αναφέρει τα εξής: «Η υπηρεσία μας θεωρεί ότι η απόφαση του τότε δ.σ. της Αρχής, η οποία αναφέρεται στο (i) πιο πάνω είναι απαράδεκτη και παράνομη, αφού δεν συνάδει με το άρθρο 7 των πιο πάνω κανονισμών σύμφωνα με το οποίο, «συντάξιμος μισθός λογίζεται ο ολικός τελευταίος πριν την αφυπηρέτηση μηνιαίος μισθός …». Ο κ. Μιχαηλίδης εννοεί την απόφαση του δ.σ. της ΑΗΚ να προάγει τον κ. Νικολαΐδη σε κλίμακα Νι (Α15+1) για σκοπούς υπολογισμού των συνταξιοδοτικών του ωφελημάτων μόνο.

Συστήνει δε, «τον άμεσο επανυπολογισμό του ύψους της σύνταξης του πιο πάνω υπαλλήλου, με βάση τον τελευταίο μισθό πριν την αφυπηρέτησή του και ανάκτηση οποιωνδήποτε ποσών έχουν παράνομα καταβληθεί».

Επισημαίνει ωστόσο ότι πρέπει «προηγουμένως (να) ληφθεί σχετική γνωμάτευση από τον νομικό σύμβουλο της Αρχής, ως προς τη δυνατότητα αυτή, λόγω της παρόδου 9 χρόνων» από τη λήψη της απόφασης.

Καταργήθηκε με νόμο

Σε ό,τι αφορά την απόφαση του τότε δ.σ. της Αρχής για αναγνώριση στον κ. Νικολαΐδη 75 επιπρόσθετων μισθών υπηρεσίας (από 325 σε 400 μήνες, και πάλι για σκοπούς συνταξιοδότησης) η Ελεγκτική Υπηρεσία εισηγείται όπως «στα πλαίσια της επικαιροποίησης των περί Συντάξεων Κανονισμών της Αρχής, οι διατάξεις του Κανονισμού 22(1)(β) καταργηθούν αφού, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 3(γ) του περί Συντάξεων Κρατικών Αξιωματούχων (Γενικές Αρχές) Νόμου του 2011, σύμφωνα με τις οποίες «για σκοπούς υπολογισμού της σύνταξης και του εφάπαξ ποσού ή φιλοδωρήματος αξιωματούχου που αναλαμβάνει οποιοδήποτε λειτούργημα ή αξίωμα ή θέση μετά την ψήφιση του παρόντος νόμου δεν λαμβάνεται υπόψη οποιαδήποτε πρόσθετη υπηρεσία», αυτές έχουν καταστεί ανενεργές. Εν ολίγοις, με νόμο έχει απαγορευτεί από το 2011 ο υπολογισμός πρόσθετης υπηρεσίας προς όφελος υπαλλήλου που αναλαμβάνει δημόσιο αξίωμα. Το 2008, ωστόσο, προφανώς ήταν νόμιμη η συγκεκριμένη πτυχή της απόφασης του δ.σ. της ΑΗΚ.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΕ για απειλές Τουρκίας: Το ενεργειακό πρόγραμμα της ΚΔ συνεχίζεται

Πολίτης News, 18:25 (τελευταία ενημέρωση 18:25)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκικό ΥΠΕΞ:Η γεώτρηση μπορεί να αλλάξει ισορροπίες επίλυσης

Πολίτης News, 17:06 (τελευταία ενημέρωση 17:06)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βγάλτε το φίμωτρο από τους στρατιωτικούς

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ, 16:29 (τελευταία ενημέρωση 16:29)

Επιστροφή
στην αρχή