Παραδοχή Κληρίδη για νομοσχέδια: Mε υπογραφή,αντισυνταγματικά!

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Με αφορμή τα νομοσχέδια για ΜΕΔ ο γενικός εισαγγελέας εξηγεί στη Βουλή πως δεν μπορεί να αρνηθεί την υπογραφή αιτιολογικής έκθεσης αν η κυβέρνηση

Η υπογραφή του γενικού εισαγγελέα την οποία φέρουν όλες ανεξαιρέτως οι αιτιολογικές εκθέσεις των νομοσχεδίων που κατατίθενται στη Βουλή δεν συνεπάγεται, όπως μέχρι σήμερα θεωρούσαν οι βουλευτές, και ότι κάθε μία από τις διατάξεις τους είναι κατ’ ανάγκη συνταγματική ή/και συμβατή προς το Ενωσιακό Δίκαιο. Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής ημερ. 10/7/2018 ο κ. Κώστας Κληρίδης εμμέσως πλην σαφώς αδειάζει εκ νέου τους κυβερνητικούς χειρισμούς για τα θέματα της Οικονομίας, αφού το θέμα προέκυψε κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών την περασμένη βδομάδα επί των νομοσχεδίων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όταν βουλευτές διερωτήθηκαν μετά από υποδείξεις λειτουργού της Νομικής Υπηρεσίας, πώς γίνεται ένα νομοσχέδιο που φέρει την υπογραφή του γενικού εισαγγελέα να ενδέχεται να είναι αντισυνταγματικό.


Όπως εξηγεί ο κ. Κληρίδης, δεν είναι μόνο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση των παρισταμένων σε κοινοβουλευτικές επιτροπές λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας η έκφραση οποιασδήποτε επιφύλαξης ή ένστασης έχουν ως προς τη συνταγματικότητα ενός νομοσχεδίου ή της συμβατότητάς του προς το Ενωσιακό Δίκαιο «δεδομένου ιδιαιτέρως του γεγονότος, ότι οι ίδιες επιφυλάξεις/ενστάσεις είχαν υποδειχθεί και προηγουμένως προς το αρμόδιο υπουργείο μετά τον νομοτεχνικό έλεγχο και δεν λήφθηκαν υπόψη».


Με την επιστολή ο κ. Κληρίδης προβαίνει στην παραδοχή πως έστω και αν η αιτιολογική έκθεση ενός νομοσχεδίου που κατατίθεται στη Βουλή φέρει την υπογραφή του αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και συνταγματικά ορθό. «Το γεγονός ότι το νομοσχέδιο συνοδεύεται και από αιτιολογική έκθεση, καθηκόντως υπογεγραμμένη από τον γενικό εισαγγελέα, υποδηλώνει μόνο το γεγονός της διενέργειας του απαραίτητου νομοτεχνικού έλεγχου».


Όπως περαιτέρω εξηγεί «ο ρόλος του γενικού εισαγγελέα της Δημοκρατίας είναι ρόλος νομικού συμβούλου των υπουργείων και πέραν της υπόδειξης νομικών/συνταγματικών προβλημάτων και ανάδειξης επιφυλάξεων, δεν μπορεί να εκτείνεται ασφαλώς σε άρνηση υπογραφής της αιτιολογικής έκθεσης, αν η εκτελεστική εξουσία επιλέξει να μην λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις της Νομικής Υπηρεσίας» τονίζει. Στη βάση των πιο πάνω καταλήγει πως οι εκπρόσωποί του στη Βουλή μπορούν και οφείλουν να επαναλάβουν τις παρατηρήσεις τους τόσο για σκοπούς συνέπειας με προηγούμενες θέσεις τους, όσο και για υποβοήθηση του Προέδρου και των μελών της επιτροπής, χωρίς να τίθεται θέμα ασυνέπειας από το γεγονός της υπογραφής της αιτιολογικής έκθεσης.

Επιστολές Κληρίδη και το... ευήκοον ους

Η παραδοχή του γενικού εισαγγελέα πως ως νομικός σύμβουλος του κράτους δεν μπορεί να επιβάλει την άποψή του επί της συνταγματικότητας ενός νομοσχεδίου και πως υπογράφει και νομοσχέδια που δεν είναι κατ’ ανάγκη συνταγματικά ή συμβατά με το Ενωσιακό Δίκαιο έρχεται λίγες μέρες μετά την επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών με την οποία τον ενημέρωνε για την αδυναμία της Νομικής Υπηρεσίας να παραστεί στη συνεδρία με θέμα την έγκριση παροχής κυβερνητικής εγγύησης για τη συμφωνία Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και Ελληνικής Τράπεζας.

Ο κ. Κληρίδης υπογράμμιζε στην επιστολή του μεταξύ άλλων, ότι σε κανένα στάδιο οι συμφωνίες εγγύησης τέθηκαν για μελέτη και έλεγχο ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας. Προσέθετε επίσης πως η συμφωνία εγγύησης αποστάλθηκε στη Νομική Υπηρεσία με επιστολή του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 29 Ιουνίου του 2018 «όπως η ίδια η επιστολή αναφέρει ‘για ενημέρωσή σας και οποιεσδήποτε ενέργειες κρίνεται σκόπιμα’ και ούτε καν για εκ των υστέρων έλεγχο».

Στη βάση των πιο πάνω βουλευτές που μίλησαν στον «Π» διερωτήθηκαν αν θα άλλαζε κάτι ακόμα κι αν ήλεγχε εκ των προτέρων τη συμφωνία η Νομική Υπηρεσία. Διερωτήθηκαν επίσης αν η ίδια πρακτική, δηλαδή να υπογράφεται η αιτιολογική έκθεση παρά την αντίθετη άποψη του γενικού εισαγγελέα, βρίσκει ισχύ και μετά από την ψήφιση ενός νομοσχεδίου και πριν από τη δημοσιοποίησή του στην Επίσημη Εφημερίδα του κράτους. Μας υποδείχθηκε πως στην περίπτωση του νόμου για το Ενωτικό Δημοψήφισμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε εξηγήσει τότε πως δεν μπορούσε να πράξει διαφορετικά από τη στιγμή που αποτάθηκε σε αυτόν ο κ. Κληρίδης συμβουλεύοντάς τον να αναφερθεί στο Ανώτατο.


Επιστροφή
στην αρχή