Παραδίδεται στις 12 Οκτωβρίου ο Απόστολος Ανδρέας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Στις 12 Οκτωβρίου,η δικοινοτική Τεχν. Επιτροπή για τη Διάσωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα παραδώσει στο κοινό την αναστηλωμένη μονή του Απ. Ανδρέα

Σε δυόμισι μήνες από σήμερα, στις 12 Οκτωβρίου, η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για τη Διάσωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα παραδώσει στο κοινό την αναστηλωμένη μονή του Αποστόλου Ανδρέα. Δύο χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών, τον Σεπτέμβριο του 2014, και νωρίτερα απ’ ό,τι αρχικά υπολογιζόταν (το 2017), η μονή παραδίδεται, σε μορφή μάλιστα καλύτερη από ποτέ, σύμφωνα με τον Ε/Κ επικεφαλής της επιτροπής Τάκη Χατζηδημητρίου. Σε δηλώσεις του, χθες, στον Πολίτη 107.6, ο κ. Χατζηδημητρίου είπε πως η παράδοση του αναστηλωμένου Αποστόλου Ανδρέα αποτελεί ένα «πολύ-πολύ μεγάλο γεγονός διεθνούς ενδιαφέροντος και με συμβολισμό για την Κύπρο».
 
Όπως ανέφερε, τα έργα ολοκληρώνονται τώρα στον πυρήνα του μνημείου, που είναι η εκκλησία και τα κελιά πάνω από αυτήν. Η μονή, πρόσθεσε, θα παραδοθεί σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι ήταν το 1974 και σε τελειότερη απ’ ό,τι ήταν όταν ξεκίνησε τον 19ο αιώνα, διότι στο μεταξύ συμπληρώνεται η βόρεια στοά που δεν είχε γίνει ποτέ, όπου τώρα γίνεται επίστρωση. Επιπλέον, αποκαλύπτεται η πύλη του μνημείου που ώς τώρα καλυπτόταν από διάφορα κτίσματα τα οποία προστέθηκαν διαδοχικά από πάνω. «Θα παραδοθεί ένα μνημείο άξιο λόγου σε καλύτερη κατάσταση από πριν», σχολίασε.
 
Υπόδειγμα συνεργασίας
 
Πέρα από τον συμβολισμό της μονής, το έργο της αναστήλωσης του Αποστόλου Ανδρέα αποτελεί υπόδειγμα συνεργασίας, όπως έχουν δηλώσει κατά καιρούς τα μέλη της δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η είσοδος του μοναστηριού έχει αναστηλωθεί με στόχο να μπορέσει να αναδείξει την αρχιτεκτονική, ένω έγιναν και έργα στο μπαλκόνι που οδηγεί στα κελιά. Ανάμεσα σε άλλα, έχει συντηρηθεί και η ξυλεία, η οποία αποτελείται από "αόρατο", ένα τοπικό υλικό, το οποίο πάντως ήταν σε πάρα πολύ καλή κατάσταση και πριν την έναρξη των εργασιών, ενώ μεταλλικές προσθήκες αντικατέστησαν το υλικό που έχει υποστεί τη μεγαλύτερη αλλοίωση. 
 
Η βόρεια πλευρά του μοναστηριού έχει σχεδόν ξανακτιστεί λόγω της κακής κατάστασής της, που δεν άφηνε περιθώριο για αναστήλωση. Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες που επιβλέπουν το έργο, το νέο κτίσμα προσφέρει ισορροπία στο όλο μοναστήρι καθώς και ασφάλεια. Επιδιορθώθηκε με νέες πέτρες και το καμπαναριό, το οποίο, όπως έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο αρχιτέκτονας και αναστηλωτής Διομήδης Μυριανθέας, ο οποίος συμμετέχει ως σύμβουλος της ομάδας του Πανεπιστημίου Πατρών που είχε ετοιμάσει πριν από χρόνια τα σχέδια αναστήλωσης, είχε αφαιρεθεί, προκειμένου να επιδιορθωθεί. Σημειώνεται ότι δομικά, το κτήριο του ναού χρονολογείται στον 19ο αιώνα, με προσθήκες τη δεκαετία του 1950, και βρισκόταν σε αναλόγως καλή κατάσταση. 
 
Αυτό ήταν επείγον ήταν τα έργα στήριξης του καμπαναριού, καθώς και η επιδιόρθωση πολλών ζημιών στο εξωτερικό της εκκλησίας και ειδικότερα στην πέτρα, καθώς και η αντικατάσταση των μεταλλικών μερών που υπέστησαν διάβρωση λόγω της εγγύτητας με τη θάλασσας. Οι δε εικόνες, καθώς και εφτά πολυέλαιοι από το εσωτερικό του ναού, έχουν απομακρυνθεί και φυλάσσονται σε παρακείμενο ειδικό χώρο μέχρι να παραδοθεί η μονή, ενώ το εικονοστάσι και η Αγία Τράπεζα έχουν καλυφθεί για να προστατευθούν κατά τη διάρκεια του έργου. Το δάπεδο της εκκλησίας, το οποίο δεν είχε κάποια ιδιαίτερη αξία, έχει αντικατασταθεί με παραδοσιακό κυπριακό μάρμαρο. Στη μονή έχουν πλέον τοποθετηθεί και συστήματα ήχου και συναγερμού. 
 
Η αναστήλωση της μονής του Αποστόλου Ανδρέα είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που ανέλαβε η τεχνική επιτροπή μαζί με την αναστήλωση του Αγίου Παντελεήμονα και τη συντήρηση των τειχών της Αμμοχώστου.

Επιστροφή
στην αρχή