Παντελής Γεωργίου - Ένας αριστερός στον Ύψωνα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα δίνει στον «ΠΟΛΙΤΗ» ο νέος δήμαρχος Ύψωνα Παντελής Γεωργίου - Γέννημα-θρέμμα της Αριστεράς

Μόλις 34 ετών ο νεαρότερος δήμαρχος της Κύπρου. Πρόσφυγας από τον Καραβά σε έναν μη προσφυγικό δήμο με ισχυρή τοπική συνείδηση.

Γέννημα θρέμμα της Αριστεράς σε έναν δήμο που ο Συναγερμός εξασφαλίζει ποσοστά άνω του 50%. Αντάρτης υποψήφιος απέναντι σε δύο κομματικούς ανθυποψήφιούς του που είχαν τη στήριξη όλων των κομμάτων, ακόμη και του δικού του. Πώς κατόρθωσε το ακατόρθωτο; Πώς συνέτριψε όλες τις προβλέψεις και τους κομματικούς συσχετισμούς, βγαίνοντας νικητής σε έναν αγώνα που πολλοί -και πόσω μάλλον τα κομματικά επιτελεία από τον ΔΗΣΥ μέχρι το ΑΚΕΛ- θεωρούσαν εξ αρχής χαμένο. Στα ερωτήματα αυτά κλήθηκε να απαντήσει στον «Π» ο νέος δήμαρχος Ύψωνα Παντελής Γεωργίου. Οι προσωπικές τραγωδίες που βίωσε τον σφυρηλάτησαν ως χαρακτήρα. Όχι μόνο δεν τον σκλήρυναν, αλλά τον έκαναν πιο ευαίσθητο στα προβλήματα των πολιτών… καλύτερο άνθρωπο, όπως λέει στον «Π». Από τότε κατέρριψε μέσα του τα στερεότυπα. Στα 19 του χρόνια έχασε τη μητέρα και την 9χρονη αδερφή του σε φοβερό τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στην Καλαμπάκα. Η μοίρα τού επιφύλαξε ακόμη ένα τραγικό παιχνίδι όταν, 8 χρόνια αργότερα, σε ένα άλλο τροχαίο δυστύχημα έξω από την Απαισιά έχασε τον πατέρα και τον αδερφό του. Όλοι τότε στον Ύψωνα υπόσχονταν να βοηθήσουν τον Παντελή που έμεινε ολομόναχος να ξεπεράσει τον πόνο. Ο Παντελής ορθοπόδησε και ανταπέδωσε την αγάπη που του έδειξαν, βοηθώντας τους συνδημότες του μέσα από την ανάμειξή του στα κοινά και ιδιαίτερα από τη θέση του δημοτικού συμβούλου. Εκείνοι, αναγνωρίζοντας την απλότητα και την ανιδιοτέλειά του, ανταπέδωσαν με τη σειρά τους, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Άφησαν για λίγο στην άκρη την κομματική τους ταυτότητα και τον ανέδειξαν ως τον νεαρότερο δήμαρχο της Κύπρου. Λέει ότι αισθάνεται άβολα μπροστά στο γυαλί και τα μικρόφωνα, ότι είναι άνθρωπος των πράξεων και όχι των λόγων και υπόσχεται ότι θα παραμείνει απλός και μάχιμος, χωρίς να φθαρεί από την εξουσία. Ας ευχηθούμε ότι θα μείνει πιστός στην υπόσχεσή του, γιατί έτσι θα παραμείνει χρήσιμος στον τόπο του.

-Γιατί διεκδικήσατε τις εκλογές και ποιο το παρασκήνιο με την υποψηφιότητά σας σε σχέση με το ΑΚΕΛ;
Δεν μπορούσα να δεχτώ την αδράνεια που επικρατεί τα τελευταία χρόνια, το ότι δεν υλοποιούνταν αποφάσεις που λαμβάνονταν. Δεν μπορούσα να βλέπω τα προβλήματα να διογκώνονται όσο περνάει ο καιρός και αυξάνεται ο πληθυσμός. Είχα εκφράσει την πρόθεσή μου να κατέλθω ως υποψήφιος και βολιδοσκόπησα κατά πόσον θα με υποστήριζε το κόμμα από το οποίο προέρχομαι, και η αντιμετώπιση αρχικά ήταν θετική. Όπως και από το τοπικό συμβούλιο του ΔΗΚΟ. Στην πορεία το ΑΚΕΛ αποφάσισε «να δώσει» τον Ύψωνα στο ΔΗΚΟ, χρησιμοποιώντας το ως διαπραγματευτικό χαρτί για την στήριξη υποψηφίων του σε άλλους δήμους της Λεμεσού, υπολογίζοντας τα κομματικά ποσοστά. Θεώρησαν ενδεχομένως ότι δεν είχα πιθανότητες εκλεξιμότητας.

-Όλα τα δεδομένα ήταν εναντίον σας. Πώς καταφέρατε να κερδίσετε τις εκλογές; Ποια είναι η εκτίμησή σας;
Αν και δεν κατάγομαι από τον Ύψωνα, αισθάνομαι Υψωνιάτης. Σκέφτομαι μόνο τον Ύψωνα και το καλό του. Η πορεία μου τα τελευταία χρόνια ως δημοτικού συμβούλου νομίζω το αποδεικνύει αυτό. Δεν αδίκησα ποτέ κανέναν, άκουσα τα προβλήματα του κόσμου και τον αντιμετώπισα ισότιμα και αμερόληπτα ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας. Λόγω της εμπλοκής μου στα κοινά ως προέδρου της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ύψωνα καταφέραμε να ενοποιήσουμε τις δύο ομάδες, τον δεξιό Διγενή και την αριστερή Ένωση Νέων Ύψωνα. Ο κόσμος δεν ψηφίζει κομματικά δήμαρχο. Θέλει να ακούσει νέες ιδέες και προσεγγίσεις, να αντιμετωπίζεται ισότιμα ανεξαρτήτως καταγωγής. Στον Ύψωνα είχαμε δημότες δύο ταχυτήτων, τους ντόπιους και τους ξένους, εκείνους που γνώριζαν κάποιον για να κάνουν τη δουλειά τους και εκείνους που δεν είχαν πού να αποταθούν για να λύσουν τα προβλήματά τους.

-Το κόμμα σάς προσέγγισε μετά τις εκλογές;
Μετά τις εκλογές, με προσέγγισε το ΑΚΕΛ και μου είπε ότι είναι στη διάθεσή μου και πως για ό,τι χρειαστώ θα είναι δίπλα μου. Ωστόσο δεν εκλέχθηκα δήμαρχος με το ΑΚΕΛ, αλλά από τον κόσμο και αυτόν θα υπηρετήσω. Δεν θα λειτουργήσω κάτω από τις οδηγίες του ΑΚΕΛ όσον αφορά τη διοίκηση του δήμου, αλλά υπερκομματικά.

-Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για τον δήμο;
Ξεκινάμε με τη διοικητική μεταρρύθμιση του δήμου, την αναβάθμιση του μηχανογραφικού συστήματος και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας στο διαδίκτυο στην οποία ο δημότης όχι μόνο θα μπορεί να θέτει τα προβλήματά του, αλλά και να παρακολουθεί την πορεία επίλυσής τους. Με αυτό τον τρόπο δεν θα χρειάζεται να μεταβαίνει στο δημαρχείο και να ταλαιπωρείται στα τηλέφωνα. Ταυτόχρονα θα προχωρήσουμε με την υλοποίηση έργων υποδομής, όπως η ανάπλαση της λεωφόρου Μακαρίου, επιταχύνοντας τις διαδικασίες για έκδοση του καταλόγου απαλλοτρίωσης προκειμένου μέχρι τον Ιούνιο του 2017 να ξεκινήσει όπως είναι προγραμματισμένο το έργο. Από την άλλη, θα πιέσουμε προς την κατεύθυνση αλλαγής των σχεδίων για την Ηλία Καννάουρου προκειμένου να ενισχυθεί η εμπορικότητα του δρόμου και όχι να μετατραπεί σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας. Επιπλέον, θα ξεκινήσουμε τους σχεδιασμούς για τη δημιουργία αθλητικού γηπέδου, στο παλιό λατομείο στην Υψούπολη, και για την ανάπλαση του πυρήνα του δήμου, με την παροχή κινήτρων για ανάπλαση παραδοσιακών κτηρίων και τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Στις προτεραιότητές μας βρίσκονται ακόμη η δημιουργία δημοτικού συμβουλίου νεολαίας και του ανοικτού σχολείου, αλλά και η διεκδίκηση μέσω της Ένωσης Δήμων της κατηγοριοποίησης των περιφερειακών δήμων, προκειμένου να μπορούν να αντλήσουν ευρωπαϊκά κονδύλια για έργα υποδομής. Τέλος, θα κάνουμε αλλαγή πλεύσης όσον αφορά τη συνένωση δήμων και κοινοτήτων. Θα διεκδικήσουμε συμπλεγματοποίηση με τις μεγάλες κοινότητες της δυτικής Λεμεσού (Κολόσσι, Τραχώνι) και όχι με τα Πολεμίδια.

-Τα προσωπικά σας βιώματα πώς επέδρασαν στον χαρακτήρα σας;
Με δυνάμωσαν σαν χαρακτήρα. Με ανάγκασαν να γίνω πιο αποφασιστικός και αποτελεσματικός, να ηγηθώ μας επιχείρησης στα 27 μου, αλλά και να γίνω πιο ανθρώπινος. Λόγω των βιωμάτων μου, μπορώ να ταυτιστώ καλύτερα με τα προβλήματα του κόσμου. Οι τραγωδίες κατέρριψαν στερεότυπα που είχα μέσα μου, με έκαναν να καταλάβω ότι οι άνθρωποι δεν μπορεί ούτε πρέπει να χωρίζονται σε κατηγορίες.


Επιστροφή
στην αρχή