Πάνω από 30% η μείωση των Ρώσων τουριστών. Καμπανάκι από Γ. Καρούσο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για «τουριστική άνοιξη» Τουρκίας και Αιγύπτου σε βάρος της Κύπρου το φετινό καλοκαίρι κάνει λόγο ο δήμαρχος Αγ. Νάπας. Καλεί το κράτος να πάρει μέτρα.

Επικίνδυνη εξέλιξη για την τουριστική μας βιομηχανία χαρακτηρίζει τη σημαντική πτώση που παρατηρείται φέτος από τη ρωσική αγορά ο δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος.

Κάνει λόγο για μείωση στις αφίξεις από τη συγκεκριμένη χώρα που ξεπερνά το 32% σε σχέση με πέρσι, ενώ μικρότερη μείωση, 2-7%, παρατηρείται και από άλλες αγορές. Σε άρθρο του, ο κ. Καρούσος επισημαίνει και το στοιχείο του «spending», ιδίως ανά Ρώσο τουρίστα. Επικαλείται στοιχεία από ξενοδόχους και πράκτορες, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι τα ποσά που ξοδεύει ο κάθε τουρίστας βαίνουν διαρκώς μειούμενα, παρασύροντας τα έσοδα από τον τουρισμό.

Ο Γ. Καρούσος εκτιμά ότι εξωγενείς παράγοντες κι εσωτερικές αδυναμίες καθιστούν την κυπριακή τουριστική βιομηχανία λιγότερη ανταγωνιστική. Αναφέρεται συγκεκριμένα στα δυναμικά ανοίγματα της Τουρκίας και της Αιγύπτου, με τα εθνικά νομίσματα των δύο χωρών να παρέχουν σαφώς φθηνότερες τιμές στους τουρίστες. Παράλληλα, καλεί τους αρμοδίους να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα για ανακοπή της πτωτικής πορείας.

Πρώτιστο μέτρο, κατά τον κ. Καρούσο, θα πρέπει να είναι η προάσπιση του αριθμού των θέσεων και των πτήσεων προς την Κύπρο. «Ταυτόχρονα, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα προς τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, ώστε οι πτήσεις αυτές να γεμίζουν. Ειδικά για τη ρωσική αγορά, αν δεν υπάρχει διασφάλιση του αριθμού των θέσεων (και όχι απλά των πτήσεων), το αποτέλεσμα για το επόμενο έτος ενδεχομένως να είναι καταστροφικό», σημειώνει. Ο Γ. Καρούσος τονίζει, ακόμα, την ανάγκη οι ξενοδόχοι να προσαρμόσουν τις τιμές τους, ώστε να μπορούν να παρέχουν ανταγωνιστικές υπηρεσίες.

Ο δήμαρχος Αγ. Νάπας εκτιμά πως κίνητρα θα πρέπει να δοθούν και από τα αεροδρόμιά μας, με στόχο τη διατήρηση των πτήσεων και των θέσεων από το εξωτερικό, ενώ δράση θα πρέπει ν’ αναλάβουν το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΚΟΤ με έξυπνες καμπάνιες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. «Τα προηγούμενα χρόνια έβρεχε τουρίστες. Τα επόμενα, όπως και φέτος, σίγουρα δεν θα είναι όπως το 2016 και το 2017. Θα πρέπει άπαντες να καταλάβουν ότι ο τουρισμός αποτελεί εθνική προτεραιότητα. Ήλθε η ώρα να τολμήσουμε καινοτόμες και αποτελεσματικές μεθόδους προτού να είναι αργά», κατέληξε.


Επιστροφή
στην αρχή