Πανεπιστήμιο Λ. για ΚΟΠ: «Τα ίδια και χειρότερα», αλλά θα περιμένουμε

ΑΘΛΗΤΙΚΑ /ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΣ

Η εξήγηση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για τη μη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της ενότητας της έρευνας που αφορά την ΚΟΠ

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο ένθετο «ΓΗΠΕΔΟ»
της εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΗΣ» (έκδοση Σαββάτου 18/8)

 

Αφού πέρασαν δύο εβδομάδες, τελικά το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας μάς απάντησε ότι δεν θα δημοσιοποιήσει τώρα την ενότητα που αφορά τον βαθμό εμπιστοσύνης των Κύπριων φιλάθλων απέναντι στα θεσμικά όργανα της ΚΟΠ.

Θυμίζουμε ότι η σημαντική έρευνα του πανεπιστημίου, που διεξάγεται κάθε τρία χρόνια, φέρει την ονομασία «Κυπριακό Ποδόσφαιρο: Δεδομένα και Αντιλήψεις».

Ως εκ τούτου, η εξέταση της γνώμης του κόσμου για το πόσο αξιόπιστα θεωρούνται τα θεσμικά όργανα της ΚΟΠ είναι αυτονόητη και ύψιστης σημασίας. Ωστόσο, στην πορεία προέκυψε ακόμη ένα ερώτημα: Γιατί το πανεπιστήμιο, ως όφειλε, δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα αυτής της ενότητας, από τη στιγμή που στις προηγούμενες έρευνες το έπραττε;

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή...

Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας που έγινε στις 31/7/2018 διαπιστώσαμε ότι απουσίαζε, σε σχέση με τις προηγούμενες έρευνες, η συγκεκριμένη ενότητα. Αφού βλέπαμε ότι έφτανε προς το τέλος η παρουσίαση, ρωτήσαμε τους υπεύθυνους αν θα δίνονταν στοιχεία σχετικά με το εν λόγω μέρος της έρευνας, χωρίς όμως να μας δοθεί συγκεκριμένη απάντηση.

Σε άρθρο μας το Σάββατο 4/8/2018 αναρωτηθήκαμε πλέον δημόσια ποιοι είναι οι λόγοι γι’ αυτήν την επιλογή του πανεπιστημίου και αναφέραμε ανάμεσα σε άλλα τα ακόλουθα:

«Ένας ανεξάρτητος οργανισμός, ένα πανεπιστήμιο που αποτελεί κέντρο παιδείας και που καλλιεργεί την ελεύθερη και κριτική σκέψη, ποιους λόγους μπορεί να έχει για να μην δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα της ενότητας, ενώ άλλες χρονιές το έπραττε;» και προσθέταμε ότι «η έρευνα, παρότι αξιόλογη, θα είναι ημιτελής και το κενό που θα αφήσει μεγάλο».

Θα πρέπει εδώ να αναφέρουμε ακόμη μια σημαντική λεπτομέρεια: Όταν είχε ολοκληρωθεί η παρουσίαση (31/7), αποταθήκαμε στον κ. Νίκο Καρτακούλλη, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του πανεπιστημίου, και στον επικεφαλής της έρευνας και στατιστικολόγο Σταύρο Πουλούκα και τους ρωτήσαμε για ακόμη μία φορά για τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης ενότητας και γιατί αποφασίστηκε να αποσυρθεί από την παρουσίαση.

Ο κ. Καρτακούλλης μας είπε πως δεν θυμόταν τα αποτελέσματα και μας παρέπεμψε στον κ. Πουλούκα, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι «είναι τα ίδια και χειρότερα από την προηγούμενη φορά».

Πλέον, όμως, παρέμενε αναπάντητο το άλλο ερώτημα: Γιατί αφαιρέθηκε από την παρουσίαση το μέρος της έρευνας για την ΚΟΠ; Ακολούθησε μικρής διάρκειας συζήτηση, χωρίς να καταλήξει πουθενά.

Μετά τη δημοσίευση του άρθρου μας και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 6/8/2018 επικοινωνήσαμε με τον Νίκο Καρτακούλλη και τον ρωτήσαμε τι σκοπεύει να κάνει το πανεπιστήμιο. Μας απάντησε ότι κι άλλα άτομα ζήτησαν τα αποτελέσματα και αναρωτήθηκαν για την επιλογή του πανεπιστημίου, λέγοντάς μας ότι βρίσκει το «αίτημα» απόλυτα λογικό.

Του απευθύναμε και πάλι το ίδιο ερώτημα, «Γιατί αποσύρθηκε το συγκεκριμένο μέρος της έρευνας;» και μας ανέφερε ότι την επόμενη Δευτέρα (13/8/2018) επρόκειτο να γίνει σύσκεψη της ερευνητικής ομάδας (κάποια άτομα απουσίαζαν σε διακοπές) και ανάμεσα σε άλλα θέματα θα εξεταζόταν και αυτό.

Την ίδια μέρα, μεσημέρι συγκεκριμένα, τηλεφωνήσαμε στον κ. Καρτακούλλη για να μάθουμε τι αποφάσισε η ερευνητική ομάδα. Μας είπε ότι η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα, έτσι δώσαμε ραντεβού για την Τρίτη το πρωί.

Παρότι ο κ. Καρτακούλλης δεν απάντησε στην κλήση μας, λίγο αργότερα επικοινώνησε μαζί μας το μέλος της ερευνητικής ομάδας Χριστίνα Λοΐζου και μας ενημέρωσε, αφού είχαν πρώτα μιλήσει με τον κ. Καρτακούλλη, ότι η ενότητα, μαζί με άλλες, θα δημοσιευτεί σε διεθνούς φήμης επιστημονικά περιοδικά, τα οποία δημοσιεύουν μόνο πρωτογενές υλικό, το οποίο δεν έχει παρουσιαστεί έως τώρα.

Αποδεκτό.

Το πότε και το πού θα δημοσιευτούν είναι άγνωστο, όπως μας ανέφερε η κ. Λοΐζου. Όταν της θέσαμε το ερώτημα γιατί δεν μας δόθηκε αυτή η απάντηση εξ αρχής, ότι για παράδειγμα υπήρχε αυτό το ενδεχόμενο, ακόμη και ως σκέψη, και γι’ αυτό δεν έγινε η παρουσίαση της ενότητας, μας είπε ότι δεν είχαν αποφασίσει ακόμη ποιες ενότητες θα χρησιμοποιούνταν στα περιοδικά.

Αφού το αποφάσισαν αργότερα, ας είναι, τι να κάνουμε; Από τη στιγμή που θα δημοσιευτεί η ενότητα σε επιστημονικό περιοδικό σημαίνει ότι σε κάποια στιγμή θα αποκτήσει πρόσβαση σε αυτήν και το κυπριακό κοινό.

Κι αυτό πρέπει να γίνει από τη στιγμή που αρκετοί ήθελαν να μάθουν τα αποτελέσματα, όπως μας ενημέρωσε και ο κ. Καρτακούλλης.

Ως εκ τούτου θα επανέλθουμε…

  • Στη φωτογραφία δημοσιεύουμε τα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε το 2015

Επιστροφή
στην αρχή