Άνετη Κυριακή, δύσκολη Δευτέρα για τον Πρόεδρο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Νίκος Αναστασιάδης με ποσοστό 56% ανανέωσε την εντολή - Πιο ηχηρή η χθεσινή νίκη από αυτή του 2013,η πλειοψηφία δεν ρίσκαρε τη σταθερότητα

«O μεγάλος περίπατος του Νίκου», είχαμε τιτλοφορήσει το ρεπορτάζ για τη νίκη Αναστασιάδη σε βάρος του Σταύρου Μαλά στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2013. Αυτή τη φορά η νίκη ήταν πιο ηχηρή από ό,τι το 2013 και ας ήταν με κάπως μικρότερη διαφορά σε ό,τι αφορά τους αριθμούς σε σχέση με πριν πέντε χρόνια.

Παρά τη φθορά της εξουσίας, παρά τα λάθη του κυβερνητικού στρατοπέδου, που ήταν μάλιστα πάρα πολλά στην τελική ευθεία, παρά το ότι χρειάστηκε να πάρει στη διάρκειας της πρώτης πενταετίας πολύ σκληρές και αντιλαϊκές αποφάσεις, με αποκορύφωμα το κούρεμα καταθέσεων, εντούτοις ο Νίκος Αναστασιάδης κατάφερε να εξασφαλίσει την επανεκλογή του χωρίς καν να ιδρώσει με βασικό όπλο τη σταθερότητα στην οικονομία.

Ίσως να αγχώθηκε λίγο το βράδυ του πρώτου γύρου, όταν είδε τη διαφορά του με τον δεύτερο να είναι πολύ μικρότερη από ό,τι ήλπιζαν ο ίδιος και οι συνεργάτες του, όμως τα όποια σύννεφα αγωνίας διαλύθηκαν τη Δευτέρα μπροστά στην επιβεβαίωση των πληροφοριών που ήθελαν τον ενδιάμεσο -πριν ακόμη από τις εκλογές- να μην παίρνει θέση υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου στον β’ γύρο σε περίπτωση που έχανε ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Όπερ και εγένετο.

Πού κρίθηκε

Επιβεβαιώθηκε στην κάλπη ότι χωρίς συμμαχίες ο Σταύρος Μαλάς ήταν ένας αντίπαλος που δεν θα μπορούσε να δυσκολέψει τον Νίκο Αναστασιάδη, όπως είχαν άλλωστε προεξοφλήσει και οι δημοσκοπήσεις που είχαν διενεργηθεί όλο το διάστημα που προηγήθηκε των εκλογών.

Δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι το Προεδρικό δεν το πάλεψε καν στη βδομάδα που μεσολάβησε μεταξύ πρώτου και δευτέρου γύρου για να συνομολογήσει συνεργασίες. Όχι ότι κοπίασε το ΑΚΕΛ προς αυτήν την κατεύθυνση, για να είμαστε ακριβείς.
Όπως προαναφέραμε, και οι δύο πλευρές γνώριζαν πριν από τις εκλογές ότι αυτήν την οδό θα ακολουθούσε ο ενδιάμεσος χώρος στον β’ γύρο εφόσον έχανε ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Για τον Νίκο Αναστασιάδη ήταν ήδη μία μεγάλη νίκη το ότι δεν θα στήριζαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τον αντίπαλό του. Έτσι το κυβερνητικό στρατόπεδο περιορίστηκε στο να κάνει το αυτονόητο μεταξύ πρώτου και δευτέρου γύρου: Έβγαλε από την ντουλάπα τον μπαμπούλα της επιστροφής της Αριστεράς στην κυβέρνηση, σε αντιδιαστολή με την επιστροφή της οικονομίας σε κατάσταση ομαλοποίησης επί διακυβέρνησής του. Και όπως αποδείχθηκε στην κάλπη, ο μπαμπούλας λειτουργεί ακόμη.

Ούτε το ΑΚΕΛ στη διάρκεια της πενταετίας Αναστασιάδη, ούτε όμως ο ίδιος ο Σταύρος Μαλάς κατάφεραν να αντιμετωπίσουν πειστικά στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το φάντασμα της διακυβέρνησης Χριστόφια, που δικαίως ή αδίκως επικαλούνται οι αντίπαλοι του ΑΚΕΛ. Κυρίως όμως απέτυχαν να πείσουν ότι είχαν συγκεκριμένη πρόταση για την οικονομία. Ακόμη και το θέμα του ΥΠΟΙΚ που θα διόριζε ο κ. Μαλάς εξελίχθηκε σε φιάσκο, έστω και αν δεν ήταν καθοριστικό στοιχείο για την έκβαση του τελικού αποτελέσματος.

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου δεν ακολούθησαν την καθοδήγηση για «κανένας» που έδωσαν οι ηγεσίες των κομμάτων. Kάτι παραπάνω από το μισό ΔΗΚΟ ψήφισε Αναστασιάδη, στην Αλληλεγγύη στράφηκαν προς Αναστασιάδη, ενώ οι ψηφοφόροι ΕΔΕΚ και Λιλλήκα στην πλειοψηφία τους κινήθηκαν προς Μαλά, όπως έδειξαν τουλάχιστον οι δημοσκοπήσεις εξόδου κάλπης. Σύμφωνα με το ΡΙΚ, 11% των ψηφοφόρων Νικόλα Παπαδόπουλου επέλεξαν Αναστασιάδη και 13% κινήθηκαν προς Μαλά στον β’ γύρο. Οι ψηφοφόροι ΕΛΑΜ ξεκάθαρα κινήθηκαν προς Αναστασιάδη. Ενστικτωδώς λοιπόν οι ψηφοφόροι των ενδιάμεσων έδωσαν με την εκλογική συμπεριφορά τους τη νίκη στον Νίκο Αναστασιάδη, ενώ ελάχιστοι επέλεξαν λευκό ή άκυρο, όπως υπαγόρευε η εντολή «κανένας».

Σημαντικό ήταν για τον Πρόεδρο και το ντιμπέιτ της περασμένης Τετάρτης. Σε αντίθεση με το ντιμπέιτ του πρώτου γύρου, όπου έκανε κακή τηλεοπτική εμφάνιση για τα δεδομένα του, στον δεύτερο γύρο ο Πρόεδρος έκανε καλή εμφάνιση.

Δυναμικός, ετοιμόλογος, ενώ τον βοήθησε και η μορφή του ντιμπέιτ να πει περισσότερα πράγματα ως αυτός που είχε τα κλειδιά της εξουσίας και γνώριζε από πρώτο χέρι τα πράγματα. Ακόμη καλύτερη δουλειά όμως έκανε το επιτελείο Αναστασιάδη στα social media με την αποδόμηση του Σταύρου Μαλά με τη χρήση του ipad, παρόλο που το είχε μπροστά του και στο ντιμπέιτ του πρώτου γύρου και δεν έγινε θέμα. «Ήταν πιο έτοιμοι από εμάς στο ντιμπέιτ και την πατήσαμε», παραδέχθηκε την επομένη του ντιμπέιτ μιλώντας στον «Π» στενός συνεργάτης του Σταύρου Μαλά. Η αντεπίθεση του ΑΚΕΛ την επομένη δεν ήταν αρκετή για να διαλύσει τις αρνητικές εντυπώσεις για τον κ. Μαλά. Η επικράτηση Αναστασιάδη στο ντιμπέιτ αποτυπώθηκε και στις δημοσκοπήσεις που έτρεχαν για λογαριασμό των επιτελείων τις προηγούμενες μέρες.

Τώρα τα δύσκολα

Η Κυριακή ήταν άνετη. Η Δευτέρα όμως θα είναι δύσκολη. Για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πλέον ξεκινούν τα πολύ δύσκολα στη Βουλή. Θυμίζουμε ότι την πρώτη πενταετία ο Νίκος Αναστασιάδης χαρακτηριζόταν και ως ο πιο τυχερός Πρόεδρος από τους πολιτικούς του αντιπάλους, αφού κυβερνούσε μόνος, είχε τη στήριξη του ΑΚΕΛ στο Κυπριακό και του ΔΗΚΟ στη Βουλή για να περνά τα μνημονιακά νομοσχέδια. Ωστόσο, από αύριο κιόλας ο Νίκος Αναστασιάδης θα έχει να αντιμετωπίσει ένα ΑΚΕΛ το οποίο δεν τον εμπιστεύεται πια, κάτι που ο Άντρος Κυπριανού φρόντισε να καταστήσει ξεκάθαρο και ένα ΔΗΚΟ που διψά για εκδίκηση, για τη βοήθεια που θεωρεί ότι έδωσε το Προεδρικό σε συνεργασία με το αντιπολιτευόμενο ΔΗΚΟ στον Σταύρο Μαλά για να βρίσκεται στον δεύτερο γύρο. Ένα ΔΗΚΟ που θα γίνει ακόμη πιο εχθρικό αν πάρουν σάρκα και οστά οι σχεδιασμοί Καρογιάν για ίδρυση νέου σχήματος που θα εξαργυρώσει τη στήριξή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με συμμετοχή στη διακυβέρνηση.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επόμενο άρθρο:

Αφιέρωμα

Επινίκια με λίγους οπαδούς - Χαλαρή η προσέλευση στο «Ελευθερία»

Τις ώρες της αναμονής για την ανακήρυξη του Νίκου Αναστασιάδη, φάνηκε από αρκετά νωρίς ότι το στάδιο δεν θα γέμιζε, όπως και τελικά έγινε

10 / 15
Επιστροφή
στην αρχή