Πάμε για συγχώνευση «ΔΙΑ» και «Φιλελευθέρου»;

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ /ΘΟΥΚΥΣ
Μπορεί βεβαίως και τα δύο συγκροτήματα να καταλήξουν ότι δεν συμφέρει, ή τελικά δεν θέλουν να προχωρήσουν - Όλα θα κριθούν από την έρευνα της KPMG

Εντός του 2018 θα διαφανεί κατά πόσον τα συγκροτήματα Δίας και ο Φιλελεύθερος θα συγχωνευτούν. Οι Χρύσανθος Τσουρούλλης και Νίκος Παττίχης έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις και έχουν καταλήξει ότι αυτό που απαιτείται σε πρώτη φάση είναι μια πρώτη αξιολόγηση των assets των δύο συγκροτημάτων, η οποία να είναι πλήρως τεκμηριωμένη και αποδεκτή και από τους δύο. Την έρευνα έχει αναλάβει η KPMG, η οποία ανέλαβε να προχωρήσει στην αντικειμενική αξιολόγηση των περιουσιακών στοιχείων των δύο συγκροτημάτων. Αυτή η έρευνα θα καθορίσει και το ποσοστό του κάθε συγκροτήματος σε περίπτωση σύστασης κοινής εταιρείας διαχείρισης. Εντός Μαρτίου, εν ολίγοις, θα ξέρουμε αν θα έχουμε ένα υπερσυγκρότημα. Σε τέτοια περίπτωση βέβαια, πέρα από προοπτικές, θα υπάρξουν και τα δύσκολα. Υπό την έννοια ότι μια συγχώνευση μπορεί να οδηγήσει σε σκληρές αποφάσεις, αφού δεν μπορούν να λειτουργούν διπλά και παράλληλα τυπογραφεία, ειδησεογραφικά, διαφημιστικά και λογιστικά τμήματα. Μπορεί βεβαίως και τα δύο συγκροτήματα να καταλήξουν ότι δεν συμφέρει, ή τελικά δεν θέλουν να προχωρήσουν. Όλα θα κριθούν από την έρευνα της KPMG.

Ο «Πολίτης» θα τηρήσει το απαγορευτικό διάταγμα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για τα email Λοϊζίδου, αλλά αυτό δεν θα τον εμποδίσει να καταφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο. Κι αυτό διότι θεωρούμε ότι η ευρωπαϊκή σημαία που έχουν απέξω τα κυπριακά δικαστήρια πρέπει να μπει και μέσα και να στηθεί δίπλα από τα δικαστικά έδρανα. Για να θυμίζει στους δικαστές ότι υπάρχουν αποφάσεις του ΕΔΑΔ, ότι υπάρχει ευρωπαϊκό νομικό κεκτημένο το οποίο δεν μπορούν να αγνοούν. Το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) καθορίζει και κατοχυρώνει την ελευθερία έκφρασης. Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει κατ’ επανάληψη κάνει αναφορά στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων(ΕΔΑΔ) σ’ ό,τι αφορά την ερμηνεία του άρθρου 10 της ΕΣΔΑ – δέστε ενδεικτικά Εκδόσεις Αρκτίνος Λτδ ν. Ν. Παπαευσταθίου (2007), 1 Α.Α.Δ. 856, Εκδόσεις Αρκτίνος Λτδ ν. Δώρου Γεωργιάδη (2011), 1 Α.Α.Δ. 407 – Όπως αναφέρεται στο σύγγραμμα Harris, O’ Boyle & Warbick «Law of the European Convention on Human Rights» 2η έκδοση, σελ. 443, το ΕΔΑΔ με πάγια νομολογία του έχει τονίσει τη σημασία που έχει να μην εμποδίζεται ο Τύπος με ενδιάμεσα διατάγματα. Ενδεικτικά  παραπέμπουμε στις απόφάσεις Observer and Guardian, Handyside, Oberschlick, Sunday Times (1), Lingens, New Verlags, Thorgeirson.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η καταγγελία που έκανε ο Γιώργος Λιλλήκας ότι κάποιος κοινός τους φίλος με τον Νικόλα επιχείρησε να τον εξαγοράσει για να μην κατέλθει ως υποψήφιος έχει μεγαλύτερο βάθος από ό,τι φαίνεται. Εκ πρώτης όψεως η πληροφορία λέει ότι ένας Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας προσέγγισε τον Γιώργο και του ζήτησε να μην κατέλθει έναντι δύο ανταλλαγμάτων και μίας υποχρέωσης. Αν ήθελε, θα έπαιρνε λεφτά και επίσης θέση στην κυβέρνηση Παπαδόπουλου αν εκλεγόταν. Ήταν βεβαίως υποχρέωσή του να υποστηρίξει τον Νικόλα και να σταθεί δίπλα του για το υπόλοιπο της προεκλογικής. Το επιτελείο Νικόλα πάντως απορρίπτει μετά βδελυγμίας αυτή την ιστορία. Οπότε ο Γιώργος Λιλλήκας, αν είχε στα χέρια κάτι, ειδικά μετά την πρόσκληση του γενικού εισαγγελέα για κατάθεση στοιχείων, θα έπρεπε ήδη να το είχε κάνει. Δεν το έκανε, λέει, για να μην φέρει σε δύσκολη θέση τον φίλο του που του πρότεινε. Αν θέλουμε βέβαια το πιστεύουμε. Όπως αν θέλουμε πιστεύουμε και το άλλο που κυκλοφορεί. Ότι, δηλαδή, ο Γιώργος Λιλλήκας παρακολουθώντας τις δημοσκοπήσεις (όπως η σημερινή του «Πολίτη») βλέπει εδώ και καιρό ότι η δυναμική του συρρικνώνεται και ότι η υποψηφιότητά του πιάνει πάτο. Υπό τις συνθήκες αυτές λοιπόν, και επειδή είναι αρκετά εγωιστής να αποχωρήσει, έριξε ένα τελευταίο χαρτί. Προσπάθησε να εντείνει τον ψίθυρο, λένε σε άλλο επιτελείο, ότι ο Νικόλας αγοράζει τους πάντες, για να ανεβάσει τα ποσοστά του, πλήττοντας έτσι και κάθε δυνατότητα του προέδρου του ΔΗΚΟ να περάσει στον β΄ γύρο. Αυτή η κίνηση δεν ξέρουμε πάντως αν θα αποδώσει για τον ίδιο. Σίγουρα όμως εντείνει παρόμοια ψιθυρολογία που κυκλοφορούν οι διαφωνούντες εντός ΔΗΚΟ και σίγουρα, αν ενισχύει κάποια υποψηφιότητα, είναι αυτή του Σταύρου Μαλά. Αν στους ψιθύρους Λιλλήκα προσθέσει κανείς και τα λεγόμενα του προέδρου του ΕΛΑΜ, τότε αντιλαμβάνεται κανείς τι ζόρια τραβά ο Νικόλας αυτό τον καιρό. Θα λέγαμε κρίμα και άδικο, αλλά και στο επιτελείο Νικόλα δεν είναι καλύτεροι. Αυτοί έβγαλαν πρώτοι τη βρόμα ότι ο Λιλλήκας τα βρήκε με τον Αναστασιάδη, ο οποίος, λένε, του έταξε τη θέση του επιτρόπου. 

Τι έκανες Οδυσσέα μου; Ανακάλυψες και ποινικά αδικήματα του ΟΠΑΠ πριν γίνει καν ποινική έρευνα; Ναι, σου έδωσε στοιχεία ένας καλός πολίτης! Παράνομα βέβαια. Προϊόν υποκλοπής! Εμείς βέβαια θα σου λέγαμε μπράβο. Πάρε τα στοιχεία και καθάρισε, αλλά πώς; Πώς να στο πούμε, όταν για τα δήθεν προσωπικά σου μας καταγγέλλεις στην Αστυνομία, αλλά για τα προσωπικά του ΟΠΑΠ και κάθε άλλου πολίτη εσύ ο υπεράνω κάνεις πάρτι; Τι έγινε με την κολονοσκόπηση του αξιωματικού της ΕΦ; Την πλήρωσε ή απλώς έκανες έκθεση για να κατσιαρίζεις; Είπαμε, οφείλεις να έχεις μια συνέπεια. Για να μην πούμε και το άλλο, το πιο σημαντικό. Ποιος είναι, άραγε, αυτός ο καλός πολίτης; Μήπως υπάλληλος κάποιου ανταγωνιστή που θέλει να έρθει στην Κύπρο; Δεν γίνεται να μην ξέρεις. Αν δεν ξέρεις, ρώτα την Ειρήνη Χαραλαμπίδου να σου πει. Από την άλλη, αν ξέρεις… κι αν ο πόλεμος που ξέσπασε αφορά μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, εσύ πού στέκεις; Παγκόσμιο λοιπόν βραβείο επιλεκτικής ελεγκτικής καινοτομίας από πολιτικό μηχανικό. Αλλά, μην ανησυχείς. Θα σπεύσει ο Διόσκουρος να σε καλύψει. Έχεις πλάτες. Αλλά, με την άλλη την κυρία, πώς θα ξεμπερδέψεις; Ξέρω, την υποτίμησες. Αλλά τώρα θα ελεγχθείς κι εσύ και η υπηρεσία σου. Μην ανησυχείς. Όλα θα βρουν τον δρόμο τους. Υπάρχουν νόμοι και Σύνταγμα. Και το Σύνταγμά μας δεν λέει πουθενά ότι επιτρέπεται η λογιστικοποίηση της πολιτικής και μάλιστα από πολιτικό μηχανικό. Ελπίζω βέβαια να προχωρούν εκείνα τα μαθήματα που κάνεις για να πάρεις πτυχίο λογιστή. Άντε να δούμε. Γηράσκω αεί διδασκόμενος, έλεγε και ο Σωκράτης. Έλεγε βέβαια και το άλλο: Εν οίδα ότι ουδέν οίδα. Αλλά αυτό εσένα δεν σε αφορά. Εσύ τα ξέρεις όλα παιδί μου.

Μια μεγάλη νίκη πέτυχε ο πιλότος Πάμπου Νικόλας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο πιλότος απολύθηκε από τις Κυπριακές Αερογραμμές και προσέφυγε στο δικαστήριο. Εκεί έχασε και πήγε στο εφετείο του Ανωτάτου. Κι εκεί έχασε. Πήγε λοιπόν στο ΕΔΑΔ και υποστήριξε ότι δεν έτυχε δίκαιης δίκης, διότι ο ένας εκ των δικαστών του εφετείου, ο κ. Κραμβής, είχε δώσει τον γιο του εις γάμου κοινωνίαν με την κόρη του επικεφαλής του δικηγορικού γραφείου Πολυβίου και Χρυσαφίνης που υπερασπιζόταν τις Κυπριακές Αερογραμμές. Στην Κύπρο τότε δεν απαγορευόταν οι συμπέθεροι να είναι αντίδικοι, αλλά το ΕΔΑΔ έκρινε ότι ο πιλότος δεν έτυχε δίκαιης δίκης, διότι ο δικαστής μπορούσε να αυτοεξαιρεθεί και δεν το έκανε. Ο Πάμπος ο πιλότος πήγε στο δικαστήριο μόνος του και είχε απέναντί του τον γενικό εισαγγελέα εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο πιλότος κέρδισε. Σκεφτείτε τίτλο ταινίας: «Ο ιπτάμενος που προσγείωσε τον Κωστάκη». Ίσως μάλιστα η νίκη του να ήταν ακόμα πιο εκκωφαντική αν γνώριζε ότι στο εφετείο του Ανωτάτου όπου έχασε υπήρχε και άλλο conflict. Πέραν του δικαστή Κραμβή, μέλος του εφετείου ήταν και ο τότε δικαστής Κώστας Κληρίδης. Ο οποίος είναι καλαδελφός του επικεφαλής του δικηγορικού γραφείου Πολυβίου και Χρυσαφίνης. Μα καλά ρε παιδιά, όλοι αυτοί οι δικαστές και δικηγόροι της Λευκωσίας είναι συγγενείς;

Δικαίως φωνάζουν κάποιοι στον Συνεργατισμό για τον συνεχή ψίθυρο που σέρνει εναντίον της τράπεζας, έχοντας αναστατώσει τους πελάτες της. Αυτή η φημολογία υπάρχει εδώ και πολλούς μήνες προκαλώντας προβλήματα, αφού άτομα που δεν γνωρίζουν κατάντησαν να τρέχουν στις τράπεζες να φωνάζουν, να ζητούν μεταφορά χρημάτων τους και άλλα. Αυτό που με ασφάλεια μπορεί κάποιος να πει εν πρώτοις είναι ότι οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες. Δεύτερον, προβλήματα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αντιμετωπίζουν όλες οι τράπεζες. Το θέμα θα λύσει μια κακή τράπεζα, η οποία θα τα αναλάβει όλα και θα τα διαχειριστεί. Μια κακή τράπεζα, όπως πρότεινε το 2013 ο τότε διοικητής της Κεντρικής Πανίκος Δημητριάδης, και έπεσαν όλοι πάνω του να τον κατασπαράξουν, θα είναι μια κακή τράπεζα, και την ίδια στιγμή θα μας προκύψουν τρεις υγιείς τράπεζες χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Αυτό το θέμα αφέθηκε για μετά τις εκλογές, αλλά πρέπει επιτέλους να λυθεί, διαφορετικά ολόκληρη η οικονομία θα μπει σε περιπέτειες.

Τι θα ξημερώσει ο δεύτερος γύρος των προεδρικών; Το ξανάπαμε. Ο τρίτος θα έχει πρόβλημα. Δηλαδή ο Νικόλας. Οπότε, υπάρχουν μερικά πιθανά σενάρια. Πρώτον, μένει ηγέτης του ΔΗΚΟ –επειδή ελέγχει τα όργανα, τουτέστιν μπουζούκια, βιολιά, ταμπούρλα και κλαρίνα- και μένει πρόεδρος ενός 7-8%. Δεύτερον, φεύγει και αναλαμβάνει να ενώσει το κόμμα ο Μάρκος που έμεινε στο κόμμα και γι’ αυτό θα ήθελε τον Νικόλα τρίτο. Τρίτον, επιχειρεί να ενώσει τα κομμάτια του Ενδιάμεσου για να δώσει στέγη στη Θεοχάρους και τον Σιζόπουλο. Το χειρότερο, βέβαια, δεν το είπαμε. Αν το ΔΗΚΟ μείνει μόνο με τον Νικόλα αρχηγό, το πιο σίγουρο είναι ότι στις επόμενες ευρωεκλογές μάλλον θα χάσει και τον ευρωβουλευτή του, ο οποίος είναι πολύ πιθανό να αντικατασταθεί από ελαμίτη. Γι’ αυτό δουλεύει εξάλλου το ΕΛΑΜ. Κατέρχεται στις προεδρικές για να βγάλει ευρωβουλευτή.

  

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επιστροφή
στην αρχή