Πάει για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής - Δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Ποιοι αποχωρούν από το νυν Υπουργικό Συμβούλιο, ποιοι έρχονται και ποιοι κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα ενόψει των αποφάσεων Αναστασιάδη.

Κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής θα επιχειρήσει να σχηματίσει ο Νίκος Αναστασιάδης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα βιαστεί να πάρει αποφάσεις. Θυμίζουμε ότι η νέα κυβέρνηση αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Μαρτίου και έτσι έχει όλο τον χρόνο να πάρει τις αποφάσεις του με ψυχραιμία.

Ο ίδιος χθες βράδυ στις πρώτες τοποθετήσεις του ανέδειξε την επιθυμία του να είναι Πρόεδρος όλων των Κυπρίων και αυτό το μήνυμα θα θελήσει να στείλει μέσα από τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο βασικός στόχος είναι ο σχηματισμός μίας κυβέρνησης που θα ξεπερνά την εμβέλεια του ΔΗΣΥ. Μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος θα πρέπει να αποζημιώσει κάπως και το άλλο ΔΗΚΟ που είχε καθοριστική συμβολή στην επανεκλογή του για δεύτερη πενταετία. Αλλά η... διεύρυνση δεν θα σταματά εκεί, αφού κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο για εκπλήξεις στη σύνθεση του Υπουργικού.

Από τη σημερινή κυβέρνηση φαίνεται να υπάρχουν δύο σίγουρες αποχωρήσεις. Του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου και μάλιστα με δική τους επιθυμία. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου μάλλον θα κληθεί να καλύψει τη θέση που παραμένει εδώ και καιρό κενή ως βοηθού γενικού εισαγγελέα. Επισφαλής είναι η θέση αριθμού υπουργών όπως του Άμυνας Χριστόφορου Φωκαΐδη, του υπουργού Γεωργίας Νίκου Κουγιάλη, του υπουργού Παιδείας Κώστα Καδή και του υπουργού Συγκοινωνιών Μάριου Δημητριάδη. Ο Γιώργος Λακκοτρύπης θα παραμείνει κατά πάσα πιθανότητα, αν και πολλά θα εξαρτηθούν από τις διαπραγματεύσεις με το παραδοσιακό ΔΗΚΟ. Ερωτηματικό ο Γιώργος Παμπορίδης. Φέρεται να επιθυμεί αποχώρηση από το υπουργείο Υγείας, ένα ομολογουμένως δύσκολο υπουργείο που θα κριθεί την επόμενη πενταετία και για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Εξασφαλισμένη θέση έχουν στο Υπουργικό Νίκος Χριστοδουλίδης και Χάρης Γεωργιάδης, αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης. Σύμφωνα με πληροφορίες μας οι Χριστοδουλίδης και Γεωργιάδης εξέφρασαν επιθυμία να μετακινηθούν στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο Χ. Γεωργιάδης, το όνομα του οποίου έπαιξε και για την προεδρία του ΔΗΣΥ (σ.σ. είναι βέβαια αμφίβολο αν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς τον Αβέρωφ Νεοφύτου στο εκλογικό συνέδριο με τέτοιο ηχηρό εκλογικό αποτέλεσμα), δέχεται πιέσεις για να παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών.

Αποσπάσεις από Βουλή

Θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν αποσπάσεις από την ομάδα του ΔΗΣΥ στη Βουλή για το Υπουργικό. Ο Νίκος Αναστασιάδης έθεσε ως στόχο να είναι στο Υπουργικό του Συμβούλιο τουλάχιστον τρεις γυναίκες. Ο ίδιος θα ήθελε να αξιοποιήσει την Αννίτα Δημητρίου που υπηρέτησε με επιτυχία και ως εκπρόσωπος Τύπου του επιτελείου του, αλλά και τη βουλευτίνα Λευκωσίας Στέλλα Κυριακίδου. Έντονα παίζει και το όνομα της Φωτεινής Τσιρίδου.

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η αξιοποίηση Προδρόμου. Είτε στο Υπουργικό, είτε στη Βουλή αφού είναι πρώτος επιλαχών στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας (ακολουθούν Σάβια Ορφανίδου και Ξένια Κωνσταντίνου), ενώ στα υπόψη για το Υπουργικό είναι ακόμη ένας βουλευτής Λευκωσίας ο Νίκος Νουρής.


Επιστροφή
στην αρχή