Παγωτό σημαίνει… πλάκα και Regis

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Μέσα Αυγούστου και θυμηθήκαμε τα διάσημα παγωτά που δρόσισαν γενιές και γενιές, προτού «εισβάλουν» στην Κύπρο τα εισαγωγής

«Αύγουστος είναι και του Ρίτσου η σονάτα, αλλά μπορεί κι ένα χωνάκι σοκολάτα», έγραψε κάποτε ο Ηλίας Κατσούλης και τραγούδησε ο Παντελής Θαλασσινός. Επειδή λοιπόν είμαστε στα μέσα του Αυγούστου, θυμηθήκαμε και τα παγωτά... τα δικά μας.

Συστήθηκε για πρώτη φορά στο κοινό το 1952 με το παγωτό θρύλος, την πλάκα - Choc Ice. Το παγωτό που μαζί με το αγρινό και το τριγωνάκι καθιέρωσε την εταιρεία Regis και δρόσιζε το κοινό πολύ πριν υπάρξει παγωμένο νερό στα σπίτια μας. Από το 1952 μέχρι σήμερα μπορεί να άλλαξε η αγορά του παγωτού, μπορεί το περιτύλιγμα της πλάκας να είναι διαφορετικό (άλλαξε μόνο μία φορά όλα αυτά τα χρόνια), μπορεί ο ανταγωνισμός να έχει αυξηθεί, όμως η πλάκα και το αγρινό παραμένουν ίδια, έτσι όπως τα γνώρισε ο κόσμος και όπως τα αγάπησε. Και ασφαλώς η εταιρεία περηφανεύεται, αφού το πιο απλό και το πιο λιτό παγωτό της, η πλάκα, συναγωνίζεται και πολλές φορές κερδίζει τα τόσα φαντεζί παγωτά που κυκλοφορούν στην αγορά. Διότι, δεν είναι και λίγοι αυτοί που ακόμα και σήμερα όταν λένε παγωτό εννοούν την πλάκα.

Η εταιρεία δημιουργήθηκε το 1952 από την αγγλική εταιρεία Greyhound Racing Association. Τότε ο αείμνηστος Γιώργος Πρωτοπαπάς, ο μετέπειτα ιδιοκτήτης της «Regis», εργαζόταν σε έναν άλλο κλάδο της εταιρείας που ασχολείτο με τον κινηματογράφο και ήταν υπεύθυνος για 56 κινηματογράφους στην Κύπρο. Κάποια στιγμή ζητήθηκε από τον Γιώργο Πρωτοπαπά να αναλάβει και τον οικονομικό έλεγχο της εταιρείας παγωτών και αυτός αποδέχθηκε. Λίγα χρόνια μετά, συγκεκριμένα το 1956, η αγγλική εταιρεία αποχώρησε από το νησί, αφού πλέον το παγωτό της δεν ήταν επιθυμητό στους Κυπρίους και έτσι η Regis πέρασε στα χέρια του Γιώργου Πρωτοπαπά καταβάλλοντας το ποσό των 12.500 λιρών. Το είχε καταλάβει τότε πως η εταιρεία θα γινόταν ο βασιλιάς του παγωτού.

Μιλώντας στον «Π» η κόρη του Γιώργου Πρωτοπαπά, Λένα Πρωτοπαπά Πελίδη, μας ανέφερε πως το 1957 η εταιρεία χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τα ποτηράκια, τα οποία οι Άγγλοι δεν θεωρούσαν εμπορεύσιμα, με μεγάλη επιτυχία, ενώ παρήγαν και άλλες γεύσεις παγωτού εκτός από τη βανίλια. Παράλληλα, η εταιρεία εξασφάλισε ποδήλατα για να πωλεί το παγωτό σε σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να μην χαλάει, αλλά και ένα αυτοκίνητο-ψυγείο για πώληση του παγωτού σε γάμους και πανηγύρια.

«Η πλάκα - Choc Ice είναι το πρώτο πακεταρισμένο παγωτό που κυκλοφορεί, ενώ το 1955 τα ξυλάκια-πύραυλοι κυκλοφορούν στην αγορά σε γεύσεις βανίλια και πορτοκάλι και το 1960 τα πρώτα οικογενειακά πακέτα σε χάρτινη συσκευασία», μας ανέφερε η κ. Πελίδη και πρόσθεσε πως το 1967 το Cono Primo, o προκάτοχος του Cono Agrino, γίνεται το πρώτο συσκευασμένο παγωτό χωνάκι που δροσίζει την Κύπρο.
Ασφαλώς οι λαμπρές ημέρες των παγωτών ξεκινούν μετά το 1960, με την εξάπλωση του ηλεκτρισμού στην Κύπρο.

Η εισβολή και το Μαρί

Μεγάλο πλήγμα δέχεται η εταιρεία το 1974 με την τουρκική εισβολή. Η εταιρεία, όπως είπε στην εφημερίδα μας η κ. Πελίδη, χάνει περισσότερα από τα μισά αυτοκίνητα διανομής και ψυγεία παγωτών στις τουριστικές περιοχές της Κερύνειας και της Αμμοχώστου, αλλά και το κέντρο διανομής. Και τότε ξεκινά ξανά από το μηδέν. Παρ’ όλα αυτά, η δραστηριότητα της εταιρείας επανέρχεται γρήγορα σε κανονικούς ρυθμούς και έτσι τη δεκαετία του ’70 προσφέρει στα παιδιά τα τρίγωνα Happy Ice αλλά και τα παγωτά σωλήνα Push Up, ενώ τη δεκαετία του 1980 η εταιρεία αναβαθμίζει τα παγωτά διαίτης και για διαβητικούς. Το 1987 η Regis εισάγει μια καινοτομία και χρησιμοποιεί για πρώτη φορά ένζυμα στην παραγωγή οικογενειακών παγωτών, ώστε να ελαττωθεί η λακτόζη και να μπορούν τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη να απολαμβάνουν και εκείνα το παγωτό.

Το 1982 η Regis διευρύνει την γκάμα της και πρωτοπορεί και πάλι, παρουσιάζοντας το πρώτο στραγγιστό γιαούρτι στην Κύπρο, το Veloute, ένα γιαούρτι με κρεμώδη και βελουδένια γεύση.
Οι συνεχείς αναβαθμίσεις του εργοστασίου και ιδιαίτερα η μεγάλη ανακαίνιση του το 1994 βρίσκουν την εταιρεία κατάλληλα προετοιμασμένη με νέα προϊόντα για το άνοιγμα της αγοράς το 1996.
Όπως εξήγησε η κ. Πελίδη, τη δεκαετία του 2000 χαρακτηρίζουν τα οικογενειακά παγωτά και οι πολυσυσκευασίες, multipack, με πρώτο και καλύτερο το 2000 το παγωτό 2 λίτρων Quattro, η μόνη συσκευασία με 4 διαφορετικές γεύσεις που κυκλοφορεί ακόμα και σήμερα στην Κύπρο.

Τα τελευταία χρόνια συμπληρώθηκαν με ακόμα περισσότερες νέες γεύσεις τόσο οι οικογενειακές συσκευασίες και πολυσυσκευασίες όσο και η γκάμα του παγωτού χύμα, που περιλαμβάνει περισσότερες από 50 λαχταριστές γεύσεις.
Μέσα από τον συνεχή και σκληρό ανταγωνισμό, η Regis εξακολουθεί να κατέχει ένα σημαντικό μερίδιο στην αγορά του παγωτού, ενώ τα κλασικά παγωτά της πλάκα - Choc Ice και χωνάκι Agrino εξακολουθούν να είναι ανάμεσα στα best sellers στην αγορά του παγωτού. Κι όμως, η πλάκα κινδύνεψε όταν ο Γιώργος Πρωτοπαπάς αποφάσισε να αλλάξει το περιτύλιγμα. Αντικατέστησε το μπλε και το ασημένιο περιτύλιγμα με το σημερινό (χρυσό και καφέ). Ήταν μια μεγάλη απόφαση, ανέφερε η κ. Πελίδου, «ωστόσο ο πατέρας μου αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτή την αλλαγή. Από την πρώτη στιγμή δεχόμασταν παράπονα από τους καταναλωτές, οι οποίοι διαμαρτύρονταν ότι αλλάξαμε το παγωτό. Τους εξηγούσαμε πως το παγωτό δεν άλλαξε καθόλου, μόνο το περιτύλιγμα. Πέρασαν δύο χρόνια για να το συνηθίσουν. Ήταν μια τολμηρή αλλαγή σε ένα πετυχημένο παγωτό. Εμείς προσπαθήσαμε τα τελευταία χρόνια να προσθέσουμε στο περιτύλιγμα μια φωτογραφία του παγωτού ώστε να υπάρχει μια περιγραφή ειδικά για τους τουρίστες που δεν το γνωρίζουν. Ωστόσο, δεν βρήκαμε κάτι που να του ταιριάζει». Αξίζει να αναφέρουμε πως το έμβλημα του παγωτού σχεδιάστηκε από τη σύζυγο του Γιώργου Πρωτοπαπά.

Η έκρηξη στο Μαρί έφερε και πάλι τα πάνω κάτω στον τομέα του παγωτού. Τα περίπτερα και οι υπεραγορές ανάγκασαν τις εταιρείες να περιορίσουν τα παγωτά, τα οποία θα τοποθετούνταν στα ψυγεία, διότι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος δεν τους επέτρεπαν να έχουν περισσότερους καταψύκτες. Έτσι οι εταιρείες αναγκάστηκαν να συρρικνώσουν την γκάμα των παγωτών που θα παρουσίαζαν στους καταναλωτές.

Η παγωταρία

Ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλά τα παγωτά Regis και πολλοί τα προτιμούν, ωστόσο, η εταιρεία ήθελε να έρθει πιο κοντά στους καταναλωτές και αυτό το πέτυχε με τη νέα παγωταρία στην οδό Λήδρας. «Είναι εκπληκτικό αυτό που βλέπουμε καθημερινά από τον κόσμο», ανέφερε η κ. Πελίδου και πρόσθεσε πως εντύπωση της έχει κάνει το γεγονός ότι έρχονται πολλοί Τουρκοκύπριοι και της ζητούν το παγωτό πλάκα διότι τους έστειλαν οι γονείς τους. Όπως είπε η κ. Πελίδου, έρχονται ακόμα και Τουρκοκύπριοι που πριν από το 1974 εργάζονταν στο εργοστάσιό τους και αναζητούν τα παγωτά που ήξεραν τότε.

Ο «Π» θα παρουσιάσει και τις τρεις κυπριακές εταιρείες παγωτού που επιμένουν. Θα ακολουθήσουν η «Παπαφιλίππου» και η «Pahit Ice».

 


Κι όμως, η πλάκα κινδύνεψε όταν η εταιρεία αποφάσισε να αλλάξει το περιτύλιγμά της. Πολλά ήταν τα παράπονα από τους καταναλωτές, οι οποίοι διαμαρτύρονταν ότι άλλαξε η γεύση του παγωτού.Η Regis εδώ και 64 χρόνια δροσίζει τους καταναλωτές με παγωτά-θρύλους.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επόμενο άρθρο:

Αφιέρωμα

Γλείψιμο και μάλιστα... αλά κυπριακά

Το καλοκαιράκι βρίσκεται προ των πυλών και το παγωτό επανέρχεται στη ζωή μας ως η πιο διαδεδομένη δροσερή επιλογή επιδορπίου.

04 / 04
Επιστροφή
στην αρχή