Παγωτά Παπαφιλίππου : Παγωτό και λούνα παρκ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Το παγωτό που έχει συνδέσει το όνομά του με το λούνα παρκ. Ξεκίνησε το 1965 από τους δύο Παναγιώτηδες και έγινε η λαχτάρα των παιδιών

Το παγωτό που έχει συνδέσει το όνομά του με το λούνα παρκ. Τα παγωτά Παπαφιλίππου είναι άλλη μία κυπριακή εταιρεία παρασκευής παγωτού που κατάφερε να καθιερωθεί στην αγορά

Όταν λέμε στη Λευκωσία λούνα παρκ εννοούμε Παπαφιλίππου, και όταν στην Κύπρο λέμε Παπαφιλίππου ασφαλώς στη σκέψη μας έρχεται το παγωτό. Μια γλυκιά και δροσερή ιστορία από τους Papaphilippou & Patisserie Panayiotis Ice Cream Ltd ή καλύτερα, έτσι όπως είναι γνωστό, P&P Ice Cream. Ένα παγωτό που συνδέθηκε άμεσα με τη διασκέδαση των παιδιών και ασφαλώς με την επιτυχία. Από το 1965 που ξεκίνησαν οι δύο γαμπροί, ο Παναγιώτης Χριστοφόρου και ο Παναγιώτης Παπαφιλίππου, μέχρι και σήμερα η εταιρεία έχει πετύχει πολλά… και τα παγωτά της έγιναν η λαχτάρα του κάθε παιδιού. Πέρα από την καθιέρωση και την αποδοχή τους, έχουν καταφέρει να μπουν στο κάθε σπίτι με τις πολυσυσκευασίες τους και να κάνουν εξαγωγές σε Κουβέιτ, Σλοβενία, Ελλάδα, ενώ κάνουν σκέψεις και για την Αφρική. Η ποιότητα του παγωτού, όπως μας ανέφεραν εκπρόσωποι της εταιρείας, δεν έχει αλλάξει μέσα στο πέρασμα των χρόνων, το παγωτό δεν έχασε τη φρεσκάδα του, ενώ ήρθε όπως ήταν λογικό η επέκταση της εταιρείας, και έτσι πέρα από το χύμα παγωτό τώρα είναι σε θέση να προσφέρει στους καταναλωτές μια μεγάλη γκάμα γεύσεων αλλά και ειδών. Μέχρι και επιδόρπια για σκυλιά με γάλα καρύδας έχει παραγάγει η εταιρεία τα τελευταία χρόνια.

Το ξεκίνημα

Όλα άρχισαν στα χρόνια 1965-1968 από την επιθυμία των δύο Παναγιώτηδων να ασχοληθούν με την παραγωγή παγωτών χρησιμοποιώντας τα αγνότερα φρέσκα συστατικά. Χωρίς κανένα εφόδιο, με δανεικά λεφτά και πολλές δυσκολίες, ξεκίνησαν να χτίζουν τη δική τους επιχείρηση. Αυτό που τους έκανε να ξεχωρίζουν ήταν ασφαλώς η ποιότητα των προϊόντων τους και η προσπάθεια να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα. Η πορεία σταθερή και ανοδική, ξεκινώντας παράλληλα τη δημιουργία ζαχαροπλαστείων, λούνα παρκ, παγωταριών σε διάφορα σημεία της Κύπρου, όπως στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, απέναντι από την ΕΛΔΥΚ, στη Μόρφου, στην Κερύνεια, την Αμμόχωστο και αλλού. Η σχέση που κατάφερε να δημιουργήσει η εταιρεία με τους καταναλωτές ήταν μοναδική. Οι δύο γαμπροί άρχισαν την επιχείρηση ως ζαχαροπλάστες που κατασκεύαζαν φυσικό παγωτό σε μικρή κλίμακα, ενώ το 1973 οι δύο νέοι επιχειρηματίες αποφάσισαν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους δημιουργώντας μια άλλη επιχείρηση που αφιερώθηκε στο παγωτό, το La Patisserie, το ζαχαροπλαστείο που είναι γνωστό σήμερα και για την τυρόπιτά του.


Ο Παναγιώτης Χριστοφόρου και ο Παναγιώτης Παπαφιλίππου έξω από το ζαχαροπλαστείο τους.

Το παγωτό ξεκίνησε να γίνεται, και ακόμα αυτό ακολουθείται, με τον παραδοσιακό τρόπο, χρησιμοποιώντας μόνο φρέσκο γάλα, φρέσκια κρέμα, φρέσκα αβγά και αρωματικές ουσίες από όλο τον κόσμο. Δεν προσθέτουν τίποτα στα παγωτά που θα μπορούσε να αλλοιώσει την αγνότητα και τη φρεσκάδα… κανένα συντηρητικό, κανένα φυτικό λίπος, κανένα τεχνητό συστατικό, καμία ζελατίνη.

Και εκεί λοιπόν η εταιρεία που ξεκίνησε να επεκτείνεται, ήρθε η εισβολή το 1974 που τους κατέστρεψε ολοσχερώς. Χάθηκε περίπου το 80% της επιχείρησης, ενώ μηχανήματα παγωτού που είχαν παραγγελθεί, αξίας πολλών εκατοντάδων χιλιάδων λιρών, είχαν εγκλωβιστεί στο λιμάνι Λεμεσού διότι δεν επιτρεπόταν η εξαγωγή συναλλάγματος. Όμως και οι δύο Παναγιώτηδες ήταν αποφασισμένοι να επανέλθουν. Έτσι και πάλι με δανεικά βρήκαν τρόπο και παρέλαβαν τα μηχανήματα, τα έθεσαν σε λειτουργία και ξεκίνησαν τον αγώνα. Ξεκινούν αμέσως και τη δική τους επιμόρφωση στον τομέα του παγωτού και με την εμπειρία που απέκτησαν, η εταιρεία άνοιξε τα φτερά της. Το 1980 έγινε η πρώτη εξαγωγή παγωτού στην Αγγλία με μεγάλη επιτυχία, ενώ το 1993 επιστρέφει η δεύτερη γενιά από τις σπουδές της έτοιμη να αναλάβει δράση. Παράλληλα, τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου η εταιρεία γίνεται μέλος της διεθνούς ένωσης παγωτού.

Το νέο εργοστάσιο

Και φθάνουμε στο 1998 που ξεκινά η λειτουργία το νέου εργοστασίου έτσι ώστε η εταιρεία να μπορέσει να ικανοποιήσει τις ανάγκες όλου του νησιού αλλά και των εξαγωγών. Το εργοστάσιο βρίσκεται στη βιομηχανική ζώνη Παλιομετόχου, στην περιοχή της Λευκωσίας, και χρησιμοποιεί τον πιο πρόσφατο εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας στην κατασκευή παγωτού.

Πλέον οι επιτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ οι καταναλωτές το αναζητούν. Η προσπάθεια όμως της διεύθυνσης επικεντρώνονται στο να μην αλλάξει τίποτα όσον αφορά την ποιότητα και την αγνότητα του παγωτού. Απλώς πλέον είναι σε θέση να προσφέρει περίπου 40 γεύσεις παγωτού χύμα, οικογενειακές συσκευασίες, παγωτό γιαούρτι, οικογενειακό παγωτό με χαμηλά λιπαρά με stevia, οικογενειακό παγωτό χωρίς λακτόζη, επίσης sherbet φρούτων, sorbet φρούτων. Κατασκευάζει επίσης χυμό λεμονιών από τα τοπικά λεμόνια.

Τα προϊόντα παγωτού της εταιρείας P&P, όπως μας ανέφερε η εκπρόσωπος της εταιρείας, έχουν περισσότερη γεύση και λιγότερη ζάχαρη από τα περισσότερα εμπορικά σήματα. Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι πως όλο το γάλα και η κρέμα προέρχονται από τις αγελάδες στις οποίες δεν χορηγούνται αντιβιοτικά ή οι συνθετικές ορμόνες αύξησης rBGH. Όπως μας αναφέρθηκε και από την εταιρεία, είναι λυπηρό που στην Κύπρο το παγωτό είναι εποχιακό, τη στιγμή που οι Σκανδιναβοί καταναλώνουν το περισσότερο παγωτό στην Ευρώπη ακόμη και τις πιο κρύες νύχτες του χειμώνα (14 λίτρα κατά άτομο τον χρόνο). Η κατά κεφαλήν κατανάλωση στην Κύπρο κυμαίνεται περίπου στα 5 λίτρα τον χρόνο, παρόλο που οι 6 από τους 12 μήνες είναι καλοκαίρι.

Η εταιρεία ακόμα και σήμερα προσπαθεί να ξεχωρίζει στον τομέα του παγωτού, ενώ εκτός από την οικονομική κρίση είχε να αντιμετωπίσει και τον ανταγωνισμό. Τα εισαγόμενα παγωτά είναι αυτά που δημιουργούν σε όλους προβλήματα. Ωστόσο, η εταιρεία δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει τίποτα στην ποιότητα για χάρη του κέρδους.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επόμενο άρθρο:

Αφιέρωμα

Παγωτό σημαίνει… πλάκα και Regis

Μέσα Αυγούστου και θυμηθήκαμε τα διάσημα παγωτά που δρόσισαν γενιές και γενιές, προτού «εισβάλουν» στην Κύπρο τα εισαγωγής

03 / 04
Επιστροφή
στην αρχή