Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας 2018: Οι γυναίκες στα ΜΜΕ και στην τεχνολογία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο χώρος των MME και των τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφορίας συγκαταλέγεται μεταξύ των ανταγωνιστικότερων και σημαντικότερων τομέων στην ΕΕ

Ο χώρος των Μέσων Ενημέρωσης και των τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφορίας συγκαταλέγεται μεταξύ των ανταγωνιστικότερων και σημαντικότερων τομέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και πέρα από αυτήν. Προκειμένου να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί η ίση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών στους τομείς αυτούς. Κρίνεται επομένως απαραίτητη η παροχή κινήτρων που θα επιτρέψουν σε μεγαλύτερο αριθμό γυναικών να διεκδικήσουν ανώτερες θέσεις εργασίας και θα παρακινήσουν τα νέα κορίτσια να προσανατολιστούν επαγγελματικά προς τις τεχνολογίες επικοινωνίας και πληροφορίας.

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με εισηγήτρια την Ευρωβουλευτή Michaela Šojdrová (ΕΛΚ, Τσεχία) σχετικά με την ισότητα των φύλων στον τομέα των μέσων ενημέρωσης της ΕΕ υπογραμμίζει ότι τα μέσα ενημέρωσης είναι η τέταρτη εξουσία και επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την πολιτική και την κοινωνία. Πρέπει, επομένως, να μεριμνούμε για τη διασφάλιση της ορθής και ισόρροπης λειτουργίας τους, η οποία είναι προφανές ότι περιλαμβάνει την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.  Δεδομένου ότι προορισμός των μέσων ενημέρωσης – δημόσιων και ιδιωτικών – είναι να υπηρετούν την κοινωνία ως σύνολο, η μορφή και το περιεχόμενο που παράγουν πρέπει να αποτυπώνουν το γεγονός ότι οι γυναίκες αποτελούν το ένα μισό της κοινωνίας. Η εισηγήτρια επισημάνει ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική καθώς οι γυναίκες κατέχουν μόνο το 30-40% των ηγετικών θέσεων στα μέσα ενημέρωσης, μολονότι αποτελούν την πλειοψηφία των πτυχιούχων του τομέα αυτού. Σημαντικές είναι επίσης οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες ως ανταποκρίτριες και συντονίστριες. Δέχονται τεράστια πίεση προκειμένου να συμμορφώνονται με υψηλά πρότυπα εμφάνισης και ελκυστικότητας και σπανίως καλούνται να ασχοληθούν με πολιτικά ή οικονομικά θέματα. Η έκθεση συνιστά να θεσπίσουν οι δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί μέσων ενημέρωσης εσωτερικές πολιτικές οι οποίες θα περιλαμβάνουν μέτρα κατά της παρενόχλησης, καθεστώτα άδειας μητρότητας, άδειας πατρότητας ή γονικής άδειας, ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας και καθοδήγηση και προγράμματα κατάρτισης στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων για γυναίκες·

Οι Γυναίκες στην ψηφιακή εποχή

Με αφορμή την φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας κι έχοντας ως στόχο την μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού σε αυτό το ζήτημα, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων διοργανώνει διακοινοβουλευτικό συνέδριο που θα επικεντρωθεί στα ακόλουθα:

  • Συμμετοχή γυναικών στη διαμόρφωση των ΜΜΕ
  • Ενίσχυση του ρόλου γυναικών και νεαρών κοριτσιών μέσω της ψηφιακής ένταξης
  • Άνθηση γυναικείων κινημάτων: προωθώντας την ισότητα στην ψηφιακή εποχή

Μεταξύ των ομιλητών θα είναι η Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του ΕΚ, Vilija Blinkevičiūtė και η Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, Věra Jourová. Κεντρικές ομιλήτριες θα είναι επίσης η Βρετανίδα σκηνοθέτιδα της ταινίας «Les Suffragettes», Sarah Gavron, και η Pilar Jurado, ιδρύτρια του φεστιβάλ MadwomenFesr από την Ισπανία. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση στο διαδίκτυο στις 8 Μαρτίου από τις 09.00 (10πμ ώρα Κύπρου).

Σήμερα 7 Μαρτίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διοργανώνει κι ένα σεμινάριο που απευθύνεται σε δημοσιογράφους. Στους ομιλητές περιλαμβάνονται μέλη της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων αλλά και εξωτερικοί εμπειρογνώμονες μεταξύ των οποίων οι Saskia Van Uffelen (Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ericsson Belux, Βέλγιο), Kamia Sidor (ιδρύτρια του ιδρύματος Carrots, Πολωνία), Inge Bell (Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΜΚΟ «Terre des Femmes», Γερμανία). Οι δημοσιογράφοι Marta Garcia-Aller (Ισπανία), Hadjar Benmiloud (Ολλανδία). Στη συνεδρίαση θα συμμετέχει και η Asia Argento, μια από τις πρώτες ηθοποιούς που προκάλεσε τη χιονοστιβάδα αποκαλύψεων έναντι του Harvey Weinstein. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το σεμινάριο στο διαδίκτυο από τις 09.30 (10.30 ώρα Κύπρου).

Την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διοργανώσει ένα Facebook live session με τον Terry Reintke (Ομάδα των Πρασίνων, Γερμανία), συντάκτη του ψηφίσματος σχετικά με την ισότητα των φύλων και την ενίσχυση των γυναικών στην ψηφιακή εποχή, που επικεντρώνεται μεταξύ άλλων στην καταπολέμηση του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων στον ψηφιακό κόσμο.

Την Πέμπτη θα ακολουθήσει συζήτηση σχετικά με την εκπροσώπηση των γυναικών και την στερεότυπη απεικόνιση των γυναικών στα ΜΜΕ με την Michaela Šojdrová (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Τσεχία). Η έκθεσή της σχετικά με την ισότητα των φύλων στον χώρο των ΜΜΕ θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί κατά τη διάρκεια της επόμενης Ολομέλειας.

Εκστρατεία στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για την Ημέρα της Γυναίκας

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, στο πλαίσιο της δράσης του για την Ημέρα της Γυναίκας, οργανώνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια εκστρατεία ενημέρωσης σχετικά με το σημαντικό αυτό θέμα με τη συμμετοχή γυναικών που εργάζονται στα Κυπριακά ΜΜΕ, οι οποίες εκφέρουν την άποψη τους για τον ρόλο των γυναικών στη διαμόρφωση των ΜΜΕ και της ατζέντας τους και κατά συνέπεια  στον επηρεασμό του δημόσιου διάλογου και της διαδικασίας της διαμόρφωσης ιδεών.

Την άποψη τους για το συγκεκριμένο θέμα και για τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα εκφράσουν και ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου (Ενωτική Αριστερά).

Μπορείτε να ακολουθήσετε την εκστρατεία στο:

Facebook: European Parliament Information Office in Cyprus @ep.cyprus

Twitter @EP_CYPRUS

Instagram @epcyprus

#MediaWomenCY   #IWD2018

Τηλεοπτική συζήτηση για τα δικαιώματα των γυναικών στο ΡΙΚ

Το θέμα της ενδυνάμωσης των γυναικών στα ΜΜΕ και στην Τεχνολογία θα συζητήσει ο κ Δημήτρης Παπαδάκης (Σ&Δ) με την Επίτροπο Ισότητας των Φύλων Ιωσηφίνα Αντωνίου και την Ακαδημαϊκό Καλλιόπη Ιωσηφίδου Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτο Ισότητας Φύλου (EIGE). Η συζήτηση θα μεταδοθεί από το ΡΙΚ2 την Πέμπτη 8/3 και ώρα 15:00 και από το ΡΙΚ1 την ίδια μέρα στις 23:45.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεχίζονται για 9η μέρα η έρευνες για εντοπισμό της Ελένης Πλακίδη

Πολίτης News, 20:09 (τελευταία ενημέρωση 20:09)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρχονται νομοσχέδια για την Δικαιοσύνη δηλώνει ο Πρόεδρος

Πολίτης News, 19:59 (τελευταία ενημέρωση 19:59)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Πονοκέφαλος» για Μόσχα η νέα στρατηγική των ΗΠΑ

Πολίτης News, 19:54 (τελευταία ενημέρωση 19:54)

Επιστροφή
στην αρχή