Παγίδα θανάτου στην Ακτή Κυβερνήτη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το λάθος αυτό,ωστόσο,μπορεί να αποβεί μοιραίο για λουόμενους,καθώς πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να κολυμπούν μέχρι το όριο της περιοχής λουομένων

Παγίδα θανάτου για λουόμενους αλλά και για ναυαγοσώστες στην Ακτή του Κυβερνήτη. Το γεγονός ότι οι σημαδούρες τοποθετήθηκαν σε λανθασμένη θέση στη θάλασσα εντοπίστηκε από τις Ηλεκτρομηχανολογικές Υπηρεσίες, οι οποίες κάλεσαν τον εργολάβο που ανέλαβε την εργασία να προβεί αμέσως στις αναγκαίες διορθώσεις, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει ανταποκριθεί.

Το λάθος αυτό, ωστόσο, μπορεί να αποβεί μοιραίο για λουόμενους, καθώς πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να κολυμπούν μέχρι το όριο της περιοχής λουομένων, αγνοώντας ότι κολυμπούν ουσιαστικά σε επικίνδυνα νερά, σε μια περιοχή με ισχυρά θαλάσσια ρεύματα.

Όπως δήλωσαν στον «Π» ναυαγοσώστες, οι σημαδούρες απέχουν γύρω στα 100 μέτρα από τη σωστή θέση στην οποία έπρεπε να είχαν τοποθετηθεί τον περασμένο Μάιο και συνολικά γύρω στα 400 μέτρα από την παραλία. Επομένως, για να διανύσει ένας ναυαγοσώστης ή ένας καλός κολυμβητής την απόσταση αυτή χρειάζεται πέραν των οκτώ λεπτών, τη στιγμή που το όριο διάσωσης είναι μόλις τέσσερα λεπτά. Ως εκ τούτου, σε περίπτωση διάσωσης, σε μια τόσο μεγάλη απόσταση από την παραλία και σε θαλάσσια περιοχή που χαρακτηρίζεται από ισχυρά θαλάσσια ρεύματα, σε κίνδυνο θα τεθεί όχι μόνο η ζωή του λουόμενου, αλλά και του ίδιου του ναυαγοσώστη.

Κατάργησαν τον δίαυλο

Στο επικίνδυνο αυτό σκηνικό που διαμορφώνεται στην Ακτή του Κυβερνήτη έρχεται να προστεθεί και η κατάργηση του διαύλου για ταχύπλοα σκάφη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δίαυλος σκαφών ο οποίος λειτουργούσε ακριβώς μπροστά από τον πύργο των ναυαγοσωστών καταργήθηκε πέρυσι, ενώ στη θέση του επί της παραλίας έχουν τοποθετηθεί ομπρέλες και κρεβατάκια θαλάσσης, από τον ιδιώτη που διαχειρίζεται την παραλία.

Εξάλλου, ούτως η άλλως οι ναυαγοσώστες που επιτηρούν την παραλία δεν εξοπλίστηκαν ακόμη με ταχύπλοο σκάφος (τζετ σκι), αλλά ούτε και με τον κατάλληλο εξοπλισμό για διάσωση σε μεγάλη απόσταση από την παραλία. Όπως δήλωσε στον «Π» ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Ναυαγοσωστών - Παραλιών Ανδρέας Ησυχίου, «το έργο των ναυαγοσωστών καθίσταται πολύ δύσκολο, όταν κανείς χρειαστεί να κάνει μια διάσωση σε απόσταση 400 μέτρων από την παραλία χωρίς τα απαραίτητα μέσα».

Σφυρίζει αδιάφορα ο εργολάβος

Ο «Π» επικοινώνησε με αρμόδιο λειτουργό των Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, ο οποίος δήλωσε ότι το γεγονός ότι οι σημαδούρες τοποθετήθηκαν σε λάθος συντεταγμένες και ως εκ τούτου σε μεγαλύτερη απόσταση από την παραλία και σε πολύ πιο βαθιά νερά έχει διαπιστωθεί μεν, όταν όμως κλήθηκε ο εργολάβος στον οποίο ανατέθηκε η εν λόγω εργασία, στο πλαίσιο διαγωνισμού προσφορών, να προβεί στις αναγκαίες διορθώσεις, αυτός δεν ανταποκρίθηκε.

Μετά την πάροδο ενός μήνα, ο εν λόγω εργολάβος καταγγέλθηκε στη Λιμενική Αστυνομία, ενώ παράλληλα, όπως μας λέχθηκε, δεν θα του καταβληθεί το ποσό για την εργασία που ανέλαβε. Σε κάθε περίπτωση, διαμηνύουν οι Ηλεκτρομηχανολογικές Υπηρεσίες, θα αναλάβουν τη διόρθωση του λάθος πριν να είναι αργά και θρηνήσουμε θύματα.

 

 

 

 

 

 


Επιστροφή
στην αρχή