Ούτε μπορεί ούτε θέλει (Του Αντώνη Πολυδώρου)

ΑΠΟΨΗ /NON SERVIAM
Η τελευταία πράξη που παίχτηκε με την ΠΑΣΥΝΟ, ήταν μια ακόμα επιβεβαίωση του πόσο βάναυσα υποτιμά τη νοημοσύνη του μέσου πολίτη η κυβέρνηση

Αυτό που γίνεται τα τελευταία τρία χρόνια με τις συντεχνίες και το Προεδρικό τείνει να καταστεί φαρσοκωμωδία. Κάθε φορά που μια ομάδα συμφερόντων ανηφορίζει στο Προεδρικό φεύγει με όσα ζητούσε και η κυβέρνηση, που για μήνες απέρριπτε τις απαιτήσεις αυτές ως ζημιογόνες για το δημόσιο συμφέρον, πανηγυρίζει επιτυχίες.

Η τελευταία πράξη που παίχτηκε με την ΠΑΣΥΝΟ την περασμένη βδομάδα ήταν μια ακόμα επιβεβαίωση του πόσο βάναυσα υποτιμά τη νοημοσύνη του μέσου πολίτη αυτή η κυβέρνηση, πόσο επικίνδυνοι τείνουν να καταστούν για τη χώρα.

Πριν από ένα χρόνο, όταν ερχόταν αντιμέτωπη με την απαίτηση των νοσηλευτών για αύξηση της κλίμακας εισδοχής, που σήμαινε αύξηση κατά 45% της μισθοδοσίας τους, παρουσιαζόταν ανυποχώρητη, επικαλούμενη την ανάγκη για εκσυγχρονισμό, καθώς και τα εμπόδια που κάτι τέτοιο θα έθετε στην προσπάθεια του ΓεΣΥ. Τότε ο πρόεδρος έκανε λόγο για τεράστιους κινδύνους για την οικονομία, ο Χάρης Γεωργιάδης δήλωνε ότι δεν υπάρχει περίπτωση «να συναινέσουμε σε ανεύθυνες πρακτικές του παρελθόντος», ο Αβέρωφ Νεοφύτου, διερωτώμενος «πού θέλουμε να πάρουμε τον τόπο», δήλωνε αντίθετος με «συνέργειες που βλάφτουν το δημόσιο συμφέρον», και ο Παμπορίδης υπεδείκνυε ότι τέτοιες αυξήσεις θα καθιστούσαν αδύνατη την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Παρακολουθώντας κάποιος τις τοποθετήσεις αυτή τη βδομάδα ήταν λες και τον ΔΗΣΥ και την ΠΑΣΥΝΟ χώριζε απλά το όνομα. Αυτή η επιστροφή σε ανεύθυνες πρακτικές του παρελθόντος, συνέργειες που έβλαπταν μέχρι πριν από ένα χρόνο το δημόσιο συμφέρον, που καθιστούσαν τη δημιουργία του ΓεΣΥ αδύνατη, όχι μόνο χαιρετίστηκε ως θετική εξέλιξη για την υγεία αλλά μετατράπηκε και σε πρώτο σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία του ΓεΣΥ. Λες και το βασικό εμπόδιο ήταν το χαμηλό μισθολόγιο των νοσηλευτών.

Όποιος ισχυριστεί ότι ανέμενε κάτι διαφορετικό από αυτή την κυβέρνηση προφανώς και είναι εκτός πραγματικότητας. Εδώ ενέδωσε σε πολύ πιο απαράδεκτες απαιτήσεις υπό πολύ πιο αδιανόητες συνθήκες. Όπως τότε με το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων όταν στην κορύφωση της κρίσης που διέλυσε τον ιδιωτικό τομέα και έβγαλε στην ανεργία χιλιάδες, μια συνάντηση με την ΠΑΣΥΔΥ ήταν αρκετή όχι μόνο για να υποκύψει στο αίτημα μη φορολόγησης του εφάπαξ, αλλά και να υποχωρήσει από την απαίτηση όπως αυτό δοθεί σε δόσεις ώστε να καλυφθούν άμεσες και πραγματικές ανάγκες. Την ΑΗΚ, όταν η επίσκεψη και πάλι των συντεχνιακών στο Προεδρικό οδήγησε στην ανάκληση της απόφασης για μερική αποκρατικοποίηση -που μέχρι τότε αποτελούσε προϋπόθεση για ανασυγκρότηση του οργανισμού- βάζοντας στο περιθώριο και τον νομικό διαχωρισμό, που θα δημιουργούσε συνθήκες μίνιμουμ ανταγωνισμού. Την εγκατάλειψη της απόφασης για αποκρατικοποίηση της cyta, τη συντήρηση οργανισμών όπως ο ΟΓΑ.

Ήταν λοιπόν τουλάχιστον ουτοπικό να αναμένεται από μια κυβέρνηση με την οποία κάθε συνάντηση στο παρελθόν ήταν αρκετή για κάθε ομάδα συμφερόντων να πετύχει αποδοχή κάθε παράλογου αιτήματος, που έσπευσε να επαναφέρει αυξήσεις και ωφελήματα στους δημόσιους υπαλλήλους πιο πριν απ’ ό,τι προνοούσε η συμφωνία μαζί τους, επέλεξε να κρατήσει στάσιμη την παιδεία, στην τελευταία θέση, για να μην ξεβολευτούν οι εκπαιδευτικοί, ότι θα λειτουργούσε διαφορετικά. Κυρίως τώρα με το διακύβευμα να είναι πολύ μεγαλύτερο.

Κάποιος όμως δεν μπορεί παρά να μένει άναυδος από το γεγονός ότι από τα 8 κόμματα που απαρτίζουν τη Βουλή δεν βρέθηκε ένα να διαχωρίσει τη θέση του από μια τόσο έκδηλα απαράδεκτη και προκλητική ενέργεια. Να προβληματιστεί έστω από αυτή την εξέλιξη, την παραδοξότητά της. Να διερωτηθεί πώς αυτή βοηθά την προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών ανταγωνισμού στον τομέα της υγείας -που αποτελεί προϋπόθεση για ένα βιώσιμο σχέδιο υγείας- αυξάνοντας το κόστος πριν την αυτονόμηση και κυρίως πώς γίνεται να είναι το πρώτο βήμα προς τη δημιουργία του ΓεΣΥ όταν αυξάνει το συνολικό κόστος υιοθέτησής του. Το οποίο αποτελεί και το κύριο εμπόδιο. Πώς εκσυγχρονίζουμε την οικονομία μας δημιουργώντας ακόμα ένα κρατικοδίαιτο οργανισμό ο οποίος θα λειτουργεί και πάλι για τον ίδιο παρά για τον πολίτη. Όπως δεν έπραξαν και σε καμιά από τις προηγούμενες ενέργειες της κυβέρνησης που στην ουσία έστελναν το μήνυμα ότι οι πολλοί θα πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν για τους λίγους. Αυτά που το έπραξαν, όπως π.χ. το ΑΚΕΛ, ήταν για να κατηγορήσουν την κυβέρνηση για τον χρόνο χρειάστηκε να συμφωνήσει.

Όπως δεν μπορεί παρά να προβληματίζεται από το ότι με το 25% του πληθυσμού να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, την ανεργία -παρά τη μετανάστευση- 6 μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και τον κοινωνικοοικονομικό ιστό της χώρας να συντρίβεται, ολόκληρο το πολιτικό σύστημα σπεύδει να διασφαλίσει -με κάθε τρόπο- συνέχιση της ίδιας πορείας. Στέλλοντας το μήνυμα πως καμιά διάθεση δεν έχει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις απόλυτα αναγκαίες στην κρατική μηχανή, τον τρόπο λειτουργίας της πολιτείας, την οικονομία, που θα επιτρέψουν στη χώρα να εισέλθει σε μια πορεία εκσυγχρονισμού και κοινωνικής δικαιοσύνης. Αντίθετα, δέσμιο του κρατικισμού και των μεγάλων συμφερόντων, υπενθυμίζει καθημερινά, εδώ και τέσσερα χρόνια, γιατί φτάσαμε στη χρεοκοπία.

Θα ανέμενε κανείς ότι οι πρωταγωνιστές της κατάρρευσης της χώρας θα είχαν γίνει σοφότεροι. Ή τουλάχιστον λιγότερο θρασείς. Αυτό όμως αποδεικνύεται ευσεβής πόθος. Το ηθικό δίδαγμα από τη διαχείριση της κρίσης είναι ότι κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ. Και ότι η ιστορία -από τη στιγμή που δεν διδάσκει- δεν μπορεί παρά να επαναλαμβάνεται.

antopoly@cytanet.com.cy

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Κανένα παζάρι για την κάρτα

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΑΝΩΛΗ, 10:15 (τελευταία ενημέρωση 10:15)

ΑΠΟΨΗ

Το μυστηριώδες πορτρέτο του Μεσσία

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 10:05 (τελευταία ενημέρωση 10:05)

ΑΠΟΨΗ

Φραγμό στις καταστροφικές ιδέες του Προέδρου

Πολίτης News, 09:50 (τελευταία ενημέρωση 09:50)

Επιστροφή
στην αρχή