Όταν ο Ταγίπ Ερντογάν εκλέγεται Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΔΙΕΘΝΗ

Τα πρώτα βήματα του Ερντογάν ως ένα πολιτικό πρόσωπο που τυγχάνει αναγνωρισημότητας ήσαν εντυπωσιακά και η άνοδός του ραγδαία, αφού έκανε και φυλακή

Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980, ο Ερντογάν μετακινήθηκε όπως και οι περισσότεροι πιστοί στρατιώτες του Ερμπακάν στο Ισλαμιστικό Κόμμα Ευημερίας, τις τάξεις του οποίου ανέβηκε γρήγορα και αποφασιστικά. Το 1985 θα τον βρει επικεφαλής του παραρτήματος της Κωνσταντινούπολης και το 1991 θα εκλεγεί για πρώτη φορά στη Βουλή, αν και δεν θα ασκήσει ποτέ καθήκοντα βουλευτού.

Η μεγάλη του στιγμή ήρθε στις 27 Μαρτίου 1994, όταν εκλέγεται δήμαρχος της Πόλης. Πολλοί φοβούνται πως θα εφαρμόσει ισλαμιστική πολιτική, αν και ο φανατικός μουσουλμάνος Ερντογάν ασκεί πραγματιστική και κοσμική εξουσία και αντιπαρατίθεται σθεναρά με τα χρόνια προβλήματα της πόλης, όπως το κυκλοφοριακό χάος, η μόλυνση και η χρόνια λειψυδρία. Παρά ταύτα, η εκλογή του πρώτου ισλαμιστή δημάρχου συγκλονίζει το κοσμικό καθεστώς της Τουρκίας, αν και ο ίδιος ασκεί με στρατηγική και σύνεση τα καθήκοντά του: ενδίδει στις πιέσεις των διαδηλωτών κατά της ανέγερσης τζαμιού στο ιστορικό κέντρο της πόλης, απαγορεύει όμως την πώληση αλκοόλ στα δημοτικά αναψυκτήρια της Κωνσταντινούπολης.

Τη δημοτική του καριέρα θα ανακόψει μάλιστα άλλη μια εκδήλωση του ισλαμιστικού φονταμενταλισμού του: ήταν τον Δεκέμβριο του 1997 όταν καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκιση για την απαγγελία φανατισμένου θρησκευτικού ποιήματος που παρομοίαζε τα τζαμιά με στρατώνες και τους μιναρέδες με ξιφολόγχες. Από την κατακραυγή, αλλά και την καταδίκη για υποκίνηση σε βία και θρησκευτικό μίσος, αναγκάζεται να παραιτηθεί από τα δημαρχιακά του καθήκοντα.

Αφού πέρασε 4 μήνες στη φυλακή (Μάρτιος-Ιούλιος 1999), ο Ερντογάν αποφυλακίστηκε το 1999 και ξαναμπήκε αμέσως στον πολιτικό στίβο…

Επόμενο άρθρο:


Επιστροφή
στην αρχή