Όταν οι γυναίκες επέστρεφαν..

ΑΠΟΨΗ /ΕΠΙΛΟΓΕΣ

«Πατριωτισμός είναι όταν βάζεις πάνω απ' όλα την αγάπη για τη χώρα σου. Εθνικισμός είναι όταν βάζεις πάνω απ' όλα το μίσος για τις άλλες»

«Οι γυναίκες επιστρέφουν», ήμουν μικρή τότε 19 Μαρτίου 1989, αλλά τίποτα δεν με είχε σταματήσει, μπήκα μόνη μου σ' ένα λεωφορείο και πήγα και ένωσα τα μικρά μου χεράκια με την αλυσίδα 7 χιλιάδων γυναικών, γεμίζοντας από περηφάνια και συγκίνηση. Μόνο τότε ένιωσα ότι αυτό που πιπιλάμε σήμερα ως πατριωτισμό είχε πραγματικά αγγίξει την ουσιαστική του διάσταση με πράξεις και όχι φανφάρες, με ουσία χωρίς κινήσεις και μεγαλοστομίες εντυπωσιασμού. Από τότε, ακολούθησαν παρόμοιο αγώνα και άλλες ομάδες, κυρίως με άντρες μοτοσικλετιστές, που δεν θα τους κρίνω εγώ αν ξεδίπλωσαν το ορθό νόημα του πατριωτισμού ή όχι…Το δυστύχημα είναι ότι δημιούργησαν στη βάση του παρορμητισμού, της βίας και του άκρατου εθνικισμού απώλειες που ήταν αχρείαστες.

«Οι γυναίκες επιστρέφουν», μια ομάδα γυναικών που με μοναδικό τους όπλο το μυαλό τους και τη δύναμη της θέλησης έστρεψαν τα βλέμματα της διεθνής κοινότητας και της κοινής γνώμης στην Κύπρο μας. Ορθός πατριωτισμός είναι να περπατάς πίσω στο σπίτι σου ειρηνικά, αναγνωρίζοντας την αδικία και την κατοχή και την ίδια ώρα το δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων να περπατήσουν και αυτοί με τη σειρά τους ειρηνικά στα σπίτια τους. Καλός Τούρκος δεν είναι ο νεκρός Τούρκος όπως ακούμε τις τελευταίες μέρες, γιατί ο αληθινός πατριωτισμός δεν είναι να θέλεις τον θάνατο του αντιπάλου σου αλλά να θέλεις τη νίκη ολόκληρης της πατρίδας σου. Μια νίκη που μας δόθηκε πολλές φορές τα τελευταία χρόνια η ευκαιρία να την πετύχουμε αλλά διστάσαμε.

Γυναίκες σαν και αυτές χρειάζεται η Κύπρος μας παντού, στην πολιτική, στα κέντρα αποφάσεων, σε θέσεις κλειδιά, σε υπεύθυνες θέσεις εργασίας, σε θέσεις εξουσίας. Πατριώτισσες με σωστό περιεχόμενο χρειαζόμαστε παντού, που να νοιάζονται για το καλό του τόπου και που δυστυχώς όλες οι κυβερνήσεις της Κύπρου τις έκαναν πέρα. Η Λίμα Γκμπόουι που έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης το 2011 επειδή πρωτοστάτησε στις εξεγέρσεις και διαμαρτυρίες γυναικών και η οποία συνέβαλε στην ανατροπή του δικτάτορα της Λιβερίας, όταν ρωτήθηκε πώς μπορούν να βοηθηθούν οι γυναίκες που βιώνουν τη φρίκη και τη βία του πολέμου ανά τον κόσμο, έδωσε την εξής απάντηση: «Περισσότερες γυναίκες στην εξουσία».

Πατριωτισμός είναι να θέλεις το καλύτερο για ολόκληρη την πατρίδα σου χωρίς να υποτιμάς την ύπαρξη άλλων κοινοτήτων ή ομάδων. Να μπορείς να έχεις διορατικότητα και να υιοθετείς προληπτικά μέτρα ούτως ώστε να μην βρίσκεσαι πάντα προ τετελεσμένων όπως μας συνέβηκε αυτή τη βδομάδα με την καθήλωση του τρυπανιού. Τι να μας κάνουν οι φανφάρες; Όλοι ψευδοπατριώτες ρητόρευαν ασταμάτητα τη βδομάδα που μας πέρασε και το χειρότερο είναι ότι φέραμε στην πατρίδα μας σε αχρείαστες περιπέτειες, έχοντας παράλληλα τον διεθνή παράγοντα να μας στρέφει την πλάτη.

Επομένως όσο συγχύζουμε μέσα στο μυαλό και τις ψυχές μας τον εθνικισμό με τον πατριωτισμό και όσο ως κράτος ενισχύουμε την απομάκρυνση των γυναικών από την εξουσία είμαστε καταδικασμένοι στην οπισθοδρόμηση και όπως πολύ σωστά είπε κάποτε και ο Σαρλ Ντε Γκολ:

«Πατριωτισμός είναι όταν βάζεις πάνω απ' όλα την αγάπη για τη χώρα σου. Εθνικισμός είναι όταν βάζεις πάνω απ' όλα το μίσος για τις άλλες»

 


Επιστροφή
στην αρχή