Οσάτσι: Πλήγμα στις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ η αμερικάνικη επίθεση στη Συρία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΔΙΕΘΝΗ
Ο Ρώσος Πρέσβης κάλεσε τις ΗΠΑ αν έχουν στοιχεία για την ύπαρξη χημικών όπλων στη Συρία να τα δώσουν και να μην κατηγορούν τη Ρωσία

Η αμερικάνικη επίθεση στη Συρία αποτελεί μεγάλο πλήγμα στις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο Πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία Στανισλάβ Οσάτσι, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, σε εκδήλωση με τίτλο "ΕΕ, Ρωσία και ΗΠΑ στην εποχή του Τραμπ".

Κατά την εκδήλωση σημειώθηκε αντιπαράθεση του Ρώσου Πρέσβη με τον εκπρόσωπο της Πρεσβείας των ΗΠΑ και επικεφαλής του τομέα για πολιτικά και οικονομικά θέματα Πάτρικ Κόνελ, ο οποίος είπε πως η χώρα του είναι σίγουρη ότι τα χημικά χρησιμοποιήθηκαν από το καθεστώς Ασαντ και πως η Ρωσία έχει αποτρέψει ψηφίσματα στον ΟΗΕ για καταδίκη της Συρίας για πρόσφατες επιθέσεις με χημικά. Ο Ρώσος Πρέσβης κάλεσε τις ΗΠΑ αν έχουν στοιχεία για την ύπαρξη χημικών όπλων στη Συρία να τα δώσουν, να σταματήσουν να στηρίζουν τις ενέργειες τους σε ψεύτικες ειδήσεις και να κατηγορούν για όλα τη Ρωσία.

Αρχικά, στην εκδήλωση, ο κ. Οσάτσι είπε πως η επιχείρηση των ΗΠΑ αποτελεί μία προσπάθεια της νέας διοίκησης του Ντόναλντ Τραμπ να τραβήξει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας αλλά και κύκλων εντός των ΗΠΑ από την αποτυχημένη επιχείρηση στη Μοσούλη και πως ήταν προαποφασισμένη.

Ο κ. Οσάτσι σημείωσε πως η οργάνωση μιας τέτοιας στρατιωτικής δράσης προϋποθέτει σχεδιασμό. Συνεπώς, όπως είπε, η τόσο γρήγορη αντίδραση των ΗΠΑ απέναντι στη Συρία δείχνει πως η απόφαση για στρατιωτική δράση λήφθηκε πριν την επίθεση με χημικά. Επεσήμανε ακόμη πως δεν υπάρχει ξεκάθαρη απόδειξη ότι η κυβέρνηση της Συρίας έκανε χρήση χημικών.

Σε δηλώσεις του μετά την εκδήλωση, ο κ. Οσάτσι είπε η Ρωσία επιθυμεί καλύτερες σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ και ευελπιστεί ότι με την πάροδο του χρόνου αυτό θα γίνει κατορθωτό. Οπως είπε, η Ρωσία δεν ανέμενε τη χθεσινή αμερικανική επίθεση και ενημερώθηκε για αυτή από τις ΗΠΑ λίγες ώρες πριν αυτή εξαπολυθεί.

Σημειώνοντας πως η πράξη αυτή αποτελεί μεγάλο πλήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών, είπε πως παρόλο που η Ρωσία επιθυμεί καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ, σημείωσε πως δεν γνωρίζει πως αυτές θα εξελιχθούν.

Ο κ. Οσάτσι είπε πως για το θέμα της χρήσης των χημικών θα πρέπει να γίνει διερεύνηση, κάτι που η Ρωσία είχε προτείνει στο ΣΑ του ΟΗΕ, ωστόσο ο Τραμπ δεν μπορούσε να περιμένει καθώς για τον ίδιο ήταν ολοφάνερο πως ευθυνόταν ο Ασαντ. Πρόσθεσε πως ο Ασαντ πριν από δύο χρόνια είχε παραδώσει όλα τα χημικά όπλα στη Διεθνή Οργάνωση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και πως η Ρωσία δεν έχει στοιχεία ότι ο Ασαντ έχει στην κατοχή του αυτά τα όπλα, τα οποία μπορεί να είναι στην κατοχή του Ισλαμικού Κράτους.

Ο κ. Οσάτσι εξέφρασε την εκτίμηση ότι από τη στιγμή που δεν πάει καλά η αμερικανική επιχείρηση στη Μοσούλη, ο Τραμπ ήθελε να ρίξει την προσοχή του προς την κατεύθυνση του Ασαντ και για αυτό τον βόλευε να βομβαρδίσει το αεροδρόμιο στη Χομς. “Για εμάς αυτό είναι κάτι το ακατανόητο και θα περιμένουμε τις εξηγήσεις από την αμερικανική πλευρά, αν και δόθηκε η εξήγηση ότι για όλα φταίει ο Ασαντ”, είπε.

Ο Ρώσος Πρέσβης είπε πως αμέσως μετά αμερικανικό βομβαρδισμό, έγινε επίθεση του Ισλαμικού Κράτους κατά των στρατευμάτων του Ασαντ, και διερωτήθηκε αν γνώριζαν εκ των προτέρων για την επίθεση του Τραμπ στη Χομς.

Νωρίτερα στην ομιλία του στην εκδήλωση, ο κ. Οσάτσι είπε πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να “κάθονται σε δύο καρέκλες”, από τη μια να πολεμούν το ΙΚ και από την άλλη τη Συρία, πρέπει να διαλέξουν σε ποιαν καρέκλα θα καθήσουν.

“Έχουμε διακηρύξει πολλές φορές τη θέληση μας να συνεργαστούμε για να βρούμε λύσεις σε πολλά θέματα, και πρώτα απ` όλα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ωστόσο, δεν θα δεχθούμε ποτέ παράνομες ενέργειες εναντίον των αρχών της Συρίας και αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό”, είπε. Πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η επίθεση με χημικά έγινε από την συριακές αρχές και η Ρωσία κάλεσε να γίνει διερεύνηση από διεθνείς οργανισμούς πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Παρόλα αυτά ο Ντόναλντ Τραμπ δεν περίμενε και προχώρησε στην επίθεση.

“Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι η στρατιωτική δράση των ΗΠΑ είναι μια προσπάθεια να τραβηχθεί η προσοχή της διεθνούς κοινότητας όσο και κύκλων εντός των ΗΠΑ από το τι γίνεται στη Μοσούλη, όπου η αμερικανική διοίκηση δεν έχει πετύχει, και όπου υπάρχουν απώλειες ζωών αμάχων πολιτών”, είπε.

Ο κ. Οσάτσι είπε πως το πρώτο βήμα της ρωσικής αντίδρασης στην αμερικανική επίθεση είναι να αναστείλει το μνημόνιο που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ για την αεροπορική ασφάλεια πάνω από τη Συρία και την αποτροπή επεισοδίων. Επίσης, θα προβεί σε ενέργειες εντός του ΣΑ του ΟΗΕ για διερεύνηση του τι πραγματικά έχει γίνει και ποιο το αποτέλεσμα τους.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην εκδήλωση, ο εκπρόσωπος της Πρεσβείας των ΗΠΑ, Πάτρικ Κόνελ είπε πως υπάρχει διαφορετική εκτίμηση των γεγονότων στη Συρία. “Οι ΗΠΑ έχουν υψηλά την πεποίθηση ότι η επίθεση με τα χημικά που διενεργήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, εξαπολύθηκε από δυνάμεις που ήταν υπό τις οδηγίες του καθεστώτος Ασαντ”, είπε, ενώ σημείωσε πως δεν ισχύουν οι διαβεβαιώσεις της Δαμασκού και της Μόσχας ότι όλα χημικά όπλα μετακινήθηκαν και καταστράφηκαν. “Είμαστε σίγουροι τώρα πως αυτό δεν ισχύει”, πρόσθεσε.

Οπως υποστήριξε ο κ. Κόνελ, η επίθεση με τα χημικά στις 4 Απριλίου προκάλεσε το θάνατο ανδρών, γυναικών και παιδιών, και δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, και πως το καθεστώς Άσαντ έχει προϊστορία στη χρήση χημικών όπλων. Είπε ακόμη πως η Ρωσία άσκησε βέτο σε 7 ψηφίσματα του ΟΗΕ που καταδίκαζαν το καθεστώς της Συρίας για τα εγκλήματα του, συμπεριλαμβανομένου ενός προτεινόμενου ψηφίσματος τον περασμένο Φεβρουάριο, που θεωρούσε το καθεστώς υπεύθυνο για επίθεση με χημικά, η οποία είχε επιβεβαιωθεί.

Ανέφερε επίσης πως η Ρωσία προσπαθεί να μπερδέψει τη διεθνή κοινότητα για το ποιος είναι υπεύθυνος για τη χρήση χημικών κατά του συριακού πληθυσμού και απέρριψε τις κατηγορίες ότι υπάρχουν ανεπαρκείς αποδείξεις ποιος διέπραξε την επίθεση με τα χημικά.

Απαντώντας, στις αναφορές του εκπροσώπου της αμερικανικής Πρεσβείας, ο κ. Οσάτσι ζήτησε από τις ΗΠΑ αν έχουν σαφή στοιχεία και αποδείξεις ότι δεν απομακρύνθηκαν όλα τα χημικά από τη Συρία και ότι ο Ασαντ έχει στην κατοχή του τέτοιου είδους όπλα, να τα δώσουν, διαφορετικά όλα αυτά όπως είπε, αποτελούν λόγια, λόγια, λόγια. Τέλος, κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν να στηρίζουν τις ενέργειες τους πάνω σε ψεύτικές ειδήσεις και κατηγορώντας τη Ρωσία. “Αυτή είναι η συνήθης προσέγγιση σας (ΗΠΑ) απέναντι στη Ρωσία, παρακαλώ αλλάξτε την γιατί δεν έχετε αποδείξεις”, είπε.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεξικό: 66 οι νεκροί από την έκρηξη σε πετρελαιαγωγό

Πολίτης News, 19.01.2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προδρόμου: Ανεδαφικοί οι ισχυρισμοί του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό

Πολίτης News, 19.01.2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ουρές και ταλαιπωρία στην αερογέφυρα Μ. Γειτονιάς

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ, 19.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή