Ορθοδοξία, Ρωσία, μπίζνες και κυπριακή αφέλεια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Πανταχού παρών το «ξανθό γένος» στη Νήσο των Αγίων. Η υπόθεση με την απέλαση Ρώσων πρακτόρων από την Αλεξανδρούπολη, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.

Η υπόθεση με τους Ρώσους πράκτορες και την απέλασή τους από την Ελλάδα, δεν είναι κάτι που αφορά μόνο την Ελλάδα. Ίσως οι ρωσικές παρεμβάσεις θα έπρεπε να είχαν απασχολήσει σοβαρά πολύ νωρίτερα, όπως βεβαίως και την Κύπρο, η οποία σε πολλές περιπτώσεις, και όχι πάντοτε αδίκως, χαρακτηρίζεται από τους εταίρους μας στην ΕΕ ως ρωσικό προτεκτοράτο. Το ρωσικό «άγγιγμα» στην Κύπρο σε κάποιες περιπτώσεις είναι τόσο απροκάλυπτο, που δημιουργεί την εντύπωση εθελοδουλίας, με πρόσχημα πότε την Ορθοδοξία, πότε τις δήθεν «διαχρονικές θέσεις αρχής» της Μόσχας στο Κυπριακό και πότε τις προφητείες για το «ξανθό γένος». Αν κάποιος συνθέσει ορισμένες μόνο ψηφίδες, αν μη τι άλλο θα προβληματιστεί.

 

Μη μου τη Μόσχα τάραττε

Το πλέον πρόσφατο, αλλά και χαρακτηριστικό παράδειγμα της ρωσικής παρέμβασης στη Κύπρο, είναι η περίπτωση της εισαγγελέως Ελένης Λοϊζίδου. Η ρωσική πρεσβεία, αναγνωρίζοντας το έργο της την τίμησε, ενώ η ίδια δεν είχε κανένα πρόβλημα να δημοσιεύει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες και βίντεο από τα ταξίδια της στη Μόσχα και τις βόλτες της με Ρώσους εισαγγελείς. Τα emails που διέρρευσαν σε ρωσικό ιστότοπο, αν και θα έπρεπε σε μια σοβαρή χώρα να απασχολήσουν ως προς το περιεχόμενό τους, τόσο τον προϊστάμενό της γενικό εισαγγελέα, όσο και την κυβέρνηση, θεωρήθηκαν ως «προσωπικά δεδομένα» και οδήγησαν σε ένα κυνήγι μαγισσών κατά δημοσιογράφων. Παράλληλα, απαξίωσαν περαιτέρω την ήδη απαξιωμένη Νομική Υπηρεσία, με την αποδοχή της δικαιολογίας της απόρριψης του υπηρεσιακού της υπολογιστή στα σκουπίδια μιας ξένης χώρας. Ωστόσο, στο εξωτερικό κάθε άλλο παρά απαρατήρητο έχει περάσει το συμβάν, το οποίο έχει καταγραφεί ως μία ακόμη απόδειξη άσκησης ελέγχου εκ μέρους των Ρώσων στην κυπριακή κρατική μηχανή και μάλιστα στην ευαίσθητη Νομική Υπηρεσία. Η έκδοση Ρώσων υπηκόων, που καταφανώς διώκονται για πολιτικούς λόγους, ακόμα και όταν πρόκειται για αναγνωρισμένους πολιτικούς πρόσφυγες ή αιτητές ασύλου, δεν έχει να κάνει μόνο με μία εισαγγελέα, αλλά με όλο τον μηχανισμό της δικαιοσύνης. Ο «Π», λόγω του δικαστικού διατάγματος φίμωσης του δεν μπορεί να αναφερθεί στο περιεχόμενο των emails της Ελένης Λοϊζίδου, η οποία μάλιστα φιλοδοξούσε να καταστεί και δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εν αναμονή της εκδίκασης της έφεσης που έχει κάνει ο «Π» και εκκρεμεί για πολλούς μήνες στο Ανώτατο Δικαστήριο, το κλείσιμο της υπόθεσης μάλλον γίνεται προτεραιότητα για όσους αισθάνονται ότι θα εκτεθούν από περαιτέρω αποκαλύψεις.

 

Βουλή σαν Δούμα

Η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που βρίσκεται υπό ημικατοχή και θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και την παρέμβασή της στην ανατολική Ουκρανία. Αντί αυτού, η πλειοψηφία της Βουλής επέλεξε να ξεπλύνει τη Μόσχα και μάλιστα με τρόπο που μόνο κάποια τοπική ρωσική Βουλή ή η Ομοσπονδιακή Δούμα θα μπορούσε να κάνει. Ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο τασσόταν εναντίον της επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία, και προέτρεπε την κυβέρνηση να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση. Το ψήφισμα της πλειοψηφίας της Βουλής επικαλέστηκε τη δυσχέρεια στην εξαγωγή κυπριακών προϊόντων στη Ρωσία, αλλά και στους περιορισμούς που τέθηκαν «σε διαχρονικούς φίλους της Κύπρου». Ακόμα και ο ΔΗΣΥ που τήρησε αποχή, εμφανίστηκε απολογητικός, αφήνοντας να νοηθεί πως αν δεν ήταν κυβερνητικό κόμμα θα στήριζε το ψήφισμα. Και αυτό το συμβάν καταγράφηκε από του εταίρους μας στην ΕΕ.

Παράλληλα, και ενώ βρισκόντουσαν σε ισχύ οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την προσάρτηση εδάφους άλλης χώρας, τρεις αρχηγοί κυπριακών κομμάτων επισκέφθηκαν με πρόσκληση της Μόσχας την Κριμαία. Οι επισκέψεις αυτές οδήγησαν την Ουκρανία σε τοποθέτηση των ονομάτων του γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, της προέδρου της Αλληλεγγύης Ελένης Θεοχάρους και του προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα στο stop list.

 

Ο γραφικός Μιλόνοβ

Η περίπτωση του Ρώσου βουλευτή της Αγίας Πετρούπολης Βιτάλι Μιλόνοβ, οποίος ανήκει στο κόμμα Νέα Ρωσία του Βλ. Πούτιν, είναι ακόμα ένα δείγμα της ελαφρότητας με την οποία η πολιτική ηγεσία χειρίζεται θέματα που αφορούν τη Ρωσία. Ο συγκεκριμένος βουλευτής, που ντύνεται με άμφια, εμφανιζόμενος ως μέλος ενός ανύπαρκτου «Κυπρορωσικού Συνδέσμου Κουλτούρας, Ορθοδοξίας και Επιχειρηματικότητας», έκανε επαφές στην Κύπρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων. Ο «Σύνδεσμος» έκανε διαδικτυακό δημοψήφισμα και ζητούσε την πρόσκληση ρωσικών ειδικών δυνάμεων στην Κύπρο για να την προστατεύσουν και να την απελευθερώσουν! Ποιος είναι όμως ο Μιλόνοβ; Μάλλον δεν έκανε τον κόπο κανένας να κάνει μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο πριν του ανοίξουν τις πόρτες του Προεδρικού και των γραφείων των κομμάτων. Είναι ο εμπνευστής του νόμου κατά των ομοφυλοφίλων στη Ρωσία, έχει ζητήσει τη σύλληψη της τραγουδίστριας Μαντόνα και της Lady Gaga, ενώ πρότεινε να απαγορευθεί στον διευθυντή της Apple να επισκεφθεί τη χώρα, γιατί ενδεχομένως να μεταφέρει AIDS, Έμπολα ή βλεννόρροια, αφού έχει δηλώσει πως είναι ομοφυλόφιλος! Υπήρξε επίσης εμπνευστής της απαγόρευσης συμμετοχής ομοφυλόφιλων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι.
Μεταξύ των «επιτευγμάτων» του καταγράφεται το νομοσχέδιο για απαγόρευση του ναργιλέ, η πρόταση για δημιουργία αστυνομίας θρησκευτικής ηθικής, η εισήγηση για αποχώρηση της Ρωσίας από τη Eurovision και ο τερματισμός εκπομπής του μουσικού τηλεοπτικού σταθμού MTV.  Έχει ζητήσει να μην γίνονται δημόσιες εκδηλώσεις κοντά σε εκκλησίες και να απαγορευθεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να κυκλοφορούν στην Αγία Πετρούπολη άνδρες χωρίς μπλούζα και γυναίκες με μαγιό! «Συγκλονιστική», επίσης, ήταν και η πρότασή του όλες οι Ρωσίδες που δεν έχουν γεννήσει παιδί ώς τα 23 να στρατεύονται για θητεία στις ένοπλες δυνάμεις.
Διακεκριμένες προσωπικότητες της Ρωσίας (τραγουδιστές, ολυμπιονίκες, συγγραφείς κ.λπ.) με επιστολή τους είχαν ζητήσει την παύση του Μιλόνοφ, γιατί οδηγεί την Αγία Πετρούπολη σε σκοταδισμό και την εκθέτει διεθνώς με τις γελοίες πρωτοβουλίες του. Επίσης, σε διαδικτυακή ψηφοφορία, 20.000 Ρώσοι ζητούν να τον εξετάσει ψυχίατρος, ενώ υπήρξε προσφυγή στην εισαγγελέα για να ερευνηθούν τα ρατσιστικά του ξεσπάσματα που συνοδεύονταν από βωμολοχίες. Ακόμα έξι βουλευτές του κόμματός του ζήτησαν να παυθεί λόγω ρατσιστικών δηλώσεων. Ωστόσο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον παρασημοφόρησε για το νομοσχέδιό του εναντίον των ομοφυλοφίλων, προκαλώντας αντιδράσεις διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

 

Και πασών των Ρωσιών

Άνευ σχολιασμού δεν μπορεί να μείνει και η δραστηριότητα του μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, ο οποίος δίνει την εντύπωση πως αισθάνεται άβολα ως επίσκοπος της Εκκλησίας της Κύπρου, και ενδεχομένως θα ήθελε να ανήκει στο Πατριαρχείο Μόσχας. Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά ότι εμφανίζεται με άμφια της Ρωσικής Εκκλησίας (άσπρο καλυμμαύχι) και κάνει λατανίες των εικόνων των Τσάρων που έχουν αγιοποιηθεί από το Πατριαρχείο Μόσχας, χωρίς αυτή η αγιοποίηση να έχει γίνει αποδεκτή από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Βεβαίως όλα αυτά συμβαίνουν σε έναν ναό ρωσικού ρυθμού που χτίστηκε με χρήματα Ρώσου εκατομμυριούχου, ο οποίος «αγιογραφήθηκε» στους τοίχους του ναού μαζί με την οικογένειά του και τον μητροπολίτη Ησαΐα!

 

Και ρωσικό κόμμα

Οι μαζικές πολιτογραφήσεις Ρώσων ολιγαρχών και η αυξανόμενη αριθμητικά ρωσική κοινότητα στη Λεμεσό, δημιούργησαν τις συνθήκες κα για απευθείας παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα με τη δημιουργία κόμματος. Ο Αλεξέι Βολομπόεφ είναι ο πρόεδρος του κόμματος «Εγώ ο Πολίτης».
Ο Βολομπόεφ εξασφάλισε την κυπριακή υπηκοότητα μετά από επενδύσεις ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ στο νησί.
Το κούρεμα καταθέσεων του 2013 είχε εξοργίσει τον Ρώσο επιχειρηματία. Σε βαθμό που δήλωνε στις 23 Μαρτίου 2013 στους «New York Times» ότι ήθελε να πουλήσει τα πάντα και να μετακομίσει στο Λονδίνο. Πάντως ο ίδιος δεν είχε χάσει χρήματα, αφού εμφανίζεται στα διάφορα δημοσιεύματα να τα είχε μεταφέρει εκτός Κύπρου μερικούς μήνες πριν από το κούρεμα. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Μιχαλοκάκος σε δηλώσεις του (καθώς ο Βολομπόεφ δεν μιλάει ελληνικά) επεσήμανε ότι «είναι καιρός να καταλάβει ο κόσμος πως ο δημογραφικός χάρτης της Κύπρου αλλάζει και πως υπάρχει και θέμα ρωσικής μειονότητας». Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί η λειτουργία δύο ρωσόφωνων ραδιοφωνικών σταθμών παγκύπριας εμβέλειας που δεν ελέγχονται από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης, όπως οι άλλοι σταθμοί, αφού δεν υπάρχουν λειτουργοί που να γνωρίζουν τη ρωσική γλώσσα. Επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία για δημιουργία και παγκύπριου ρώσοφωνου τηλεοπτικού σταθμού. Η αλήθεια είναι ότι πλέον οι Ρώσοι αισθάνονται στην Κύπρο… σαν στο σπίτι τους.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κύπρος - παράδεισος και τον χειμώνα. Δέκα φωτογραφίες χρηστών των ΜΚΔ

ΓΙΩΤΑ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ, 16:43 (τελευταία ενημέρωση 16:43)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρχισε η συζήτηση για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μέι

Πολίτης News, 16:21 (τελευταία ενημέρωση 16:21)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πουργουρίδης: Η Greco δεν μπορεί να δώσει λύσεις

Πολίτης News, 16:20 (τελευταία ενημέρωση 16:20)

Επιστροφή
στην αρχή