Ορθοδοξία και σταλινισμός...

ΑΠΟΨΗ /Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

Η Κύπρος παραμένει αυτοβούλως στη σκιά της Μόσχας θέτοντας σε κίνδυνο την υπόστασή της εντός ΕΕ,με πολλές χώρες να μας θεωρούν ως τη φωνή της Μόσχας

H απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα δεν είναι ένα απλό διπλωματικό επεισόδιο. Δεν είναι καν μια συνηθισμένη πρακτική, στην ιστορία των διμερών σχέσεων, ακόμα και όταν αυτές αφορούσαν τη Σοβιετική Ένωση και την Ελλάδα των συνταγματαρχών. Οι σχέσεις των δύο χωρών, άλλοτε θερμότερες και άλλοτε λιγότερο θερμές, κρατούσαν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και μάλιστα κάποιες φορές η Ελλάδα (και η Κύπρος) εμφανίζονταν ως «πρέσβεις» της Μόσχας στην ΕΕ.

Η απόφαση για απέλαση «διπλωματών» οι οποίοι αλώνιζαν στην Ελλάδα, με στόχο να ανατρέψουν τη συμφωνία των Πρεσπών, ήταν απλώς η σταγόνα που ξεχείλισε ένα ποτήρι που γέμιζε για χρόνια. Η ρωσική διείσδυση στην Ελλάδα, όπως και στην Κύπρο, είχε δύο «οχήματα». Το ένα ήταν η ορθοδοξία και το άλλο η νοσταλγία ρομαντικών για τη Σοβιετική Ένωση. Οι υποστηρικτές του Πούτιν ήταν ένα ετερόκλητο μείγμα νεοορθόδοξων, σταλινικών, ακροδεξιών, εκ πεποιθήσεως αντιδυτικών κ.λπ. Ο καθένας εξ αυτών για τους δικούς του λόγους θεωρούσε πως η σωτηρία του έθνους θα έρθει από τη Μόσχα.

Δεν υπήρχαν όμως μόνο οι αφελείς. Υπήρχαν και υπάρχουν και αυτοί που συνειδητά και με το αζημίωτο πρακτόρευαν τα συμφέροντα της Μόσχας, τα οποία επιχειρούσαν να τα ταυτίσουν με αυτά της Ελλάδας. Μια σύντομη περιήγηση στο διαδικτυακό τοπίο μπορεί να δώσει απαντήσεις για το μέγεθος της ρωσικής διείσδυσης. Ιστοσελίδες, blogs, fake news και διθύραμβοι για τον Πούτιν στην ημερήσια διάταξη. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τίτλους όπως: «Με κόλαση πυρός υποδέχθηκε ο ρωσικός στόλος το Μπαρμπαρός» ή «Ο Πούτιν απείλησε πως θα .... τον Ερντογάν αν πειράξει την Κύπρο»;
Το παιχνίδι ήταν και είναι γνωστό και στην Αθήνα και στη Λευκωσία, αλλά τα λεφτά είναι πολλά και αν κάποιος ακολουθήσει τα ίχνη του χρήματος θα βρει και τις απαντήσεις για τις προκλητικές εξυπηρετήσεις στη Μόσχα, από κληρικούς, κρατικούς υπαλλήλους και πολιτικούς. Τα ίχνη έχουν να κάνουν με «επενδύσεις», «αγαθοεργίες» και δημιουργία μύθων σε σχέση με τη «διαχρονική φιλική στάση της Ρωσίας».
Η Ελλάδα έκανε το βήμα και πήρε θέση. Η Κύπρος παραμένει αυτοβούλως στη σκιά της Μόσχας θέτοντας σε κίνδυνο την υπόστασή της εντός της ΕΕ, με πολλές χώρες να μας θεωρούν ως τη φωνή της Μόσχας στις Βρυξέλλες και ίσως όχι αδίκως.


Επιστροφή
στην αρχή