Οργή στον συνοικισμό Στρόβολος 2

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αγανάκτηση, οργή αλλά και απογοήτευση για τη μεταχείριση της οποίας τυγχάνουν εδώ και 44 χρόνια, διακατέχει τους πρόσφυγες του συνοικισμού Στροβόλου 2

Αγανάκτηση, οργή αλλά και απογοήτευση για τη μεταχείριση της οποίας τυγχάνουν εδώ και 44 χρόνια, διακατέχει τους πρόσφυγες του συνοικισμού Στροβόλου 2, οι οποίοι εν προκειμένω διαμαρτύρονται πως όλο λαμβάνουν υποσχέσεις ότι θα επισκευαστούν και οι κατοικίες που δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί, αλλά, όπως καταγγέλλουν, αυτές στο τέλος αποδεικνύονται κοροϊδία.

 Στον συνοικισμό, 92 ισόγειες κατοικίες και πέντε πολυκατοικίες δεν έχουν ακόμα αναδομηθεί παρόλο που εδώ και τουλάχιστον οκτώ χρόνια οι κάτοικοι πληροφορούνται ότι «σύντομα» αρχίζουν τα έργα. Ο δε κοινοτάρχης δεν έχει ούτε γραφείο να καθίσει κι αυτό από τον Μάιο του 2017 που έχει διοριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, αφού εκείνο που χρησιμοποιούνταν για τον σκοπό αυτό το έχει πάρει η Πολεοδομία για δική της χρήση προς εξυπηρέτηση των έργων που δήθεν θα άρχιζαν τον Νοέμβριο του 2017. Τα έργα όμως δεν άρχισαν, αλλά ούτε και το γραφείο επιστράφηκε στον κοινοτάρχη, έτσι ο άνθρωπος αναγκάζεται να κάθεται σε μια καρέκλα στην… πλατεία ή όπου αλλού βρει, ή πηγαίνει ο ίδιος στα σπίτια των κατοίκων όταν τον χρειάζονται για κάποια εξυπηρέτηση.

 Επικίνδυνη πολυκατοικία

 Η μία από τις πολυκατοικίες έχει εκκενωθεί προ πολλού αφού ήταν έτοιμη να πέσει και έτσι κηρύχθηκε επικίνδυνη, ενώ οι υπόλοιπες κατοικούνται παρόλο που παρουσιάζουν άθλια εικόνα, την οποία ενδεχομένως να μην συναντάς ούτε σε κάποια παραγκούπολη. Εάν τώρα η κενωθείσα πολυκατοικία, η οποία πρόκειται να κατεδαφιστεί, γκρεμιστεί από μόνη της λόγω διαφόρων παραγόντων που μπορεί να προκύψουν, δεν αποκλείεται να θρηνήσουμε και νεκρούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν ακόμα ισόγειες κατοικίες που είναι κτισμένες με μπλοκ, πράγμα που σημαίνει ότι από την ανέγερσή τους πριν από 35-40 χρόνια δεν έχουν τύχει καμιάς αναδόμησης. Κι αν στέκονται ακόμα, όπως αναφέρουν οι ένοικοι, είναι επειδή ξοδεύουν οι ίδιοι συνέχεια χρήματα για να τις συντηρούν σε ένα υποφερτό επίπεδο, χρήματα τα οποία φυσικά αποτελούν προϊόν δανεισμού από τράπεζες.

 Νηπιαγωγείο ντροπής

 Την πιο απίστευτη εικόνα παρουσιάζει το κοινοτικό νηπιαγωγείο, για το οποίο ενδεχομένως να προκύπτει και σκάνδαλο λόγω του ότι αφέθηκε δημόσια περιουσία δεκάδων χιλιάδων ευρώ να μετατραπεί σε ένα βουνό από σκουπίδια. Όπως μας πληροφορεί ο κοινοτάρχης Δημήτρης Γεωργιάδης, το νηπιαγωγείο, το οποίο βρισκόταν υπό τη διαχείριση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας «και λειτουργούσε πάρα πολύ καλά», το έκλεισαν ξαφνικά πριν από περίπου πέντε χρόνια, με την αιτιολογία ότι υπήρχαν οικονομικές δυσχέρειες, αλλά και λόγω επικινδυνότητας. Ωστόσο δεν μπήκαν στον κόπο να μαζέψουν τον εξοπλισμό του ο οποίος, σύμφωνα με τον κοινοτάρχη, ήταν σχεδόν ολοκαίνουργιος, δηλαδή σώματα θέρμανσης, κουζίνες, είδη υγιεινής, φωτισμοί, πλακόστρωτα, κιόσκια, ψευδοτάβανα, παιχνίδια και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο νους.

Επίσης δεν μπήκαν στον κόπο να περιφράξουν, αν μη τι άλλο, το κτήριο και έτσι σταδιακά άρχισαν να βρίσκουν καταφύγιο σε αυτό νεαρά άτομα της περιοχής, μετατρέποντάς το σήμερα σε μια φωλιά διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών, αλλά και σε έναν χώρο όπου διεξάγονται διαφόρων ειδών σεξουαλικές δραστηριότητες. Συν τω χρόνω γίνονταν βανδαλισμοί, με αποτέλεσμα τίποτα να μην έχει μείνει όρθιο. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται είναι ενδεικτικές καθώς μαρτυρούν ότι όλα έχουν καταστραφεί. Παντού βλέπεις σπασμένα αντικείμενα, ενώ κάθε βήμα είναι επικίνδυνο αφού παντού υπάρχουν θρυμματισμένα γυαλιά.

Όπως αναφέρει ο κοινοτάρχης, επανειλημμένα έχουν ζητήσει να κατεδαφιστεί το κτήριο ή να επιδιορθωθεί και να μετατραπεί π.χ. σε ένα κέντρο για ηλικιωμένους ή σε κάτι άλλο κοινωφελές, όμως τους παραπέμπουν από τον Άννα στον Καϊάφα.

 

Από την ανάληψη των καθηκόντων του δεν έχει καν γραφείο να καθίσει

 

Ξεσπαθώνει ο κοινοτάρχης

 Έξω φρενών εμφανίστηκε ο κοινοτάρχης μιλώντας στον «Π», ο οποίος καλεί μέχρι και τον γενικό ελεγκτή να παρέμβει αναφορικά με την περιουσία του νηπιαγωγείου που καταστράφηκε, αλλά και για την αυθαιρεσία που φαίνεται να επικρατεί και σε ό,τι αφορά τα καταστήματα του συνοικισμού.

Για τα σπίτια και τις πολυκατοικίες που δεν έχουν τύχει ακόμα αναδόμησης, ο Δημήτρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι ενώ υπάρχουν τα χρήματα και από το 2011 τους υπόσχονται έναρξη των έργων, εντούτοις η Πολεοδομία τους παραπέμπει από μήνα σε μήνα ότι δήθεν βγαίνει σε προσφορές. Ωστόσο πλησιάζουμε στην εκπνοή και του 2018 και τίποτα ακόμα δεν έχει γίνει.

 «Είναι ανεπίτρεπτο να έχουν περάσει οι πρόσφυγες τόσα και τόσα, να συντηρούν τα σπίτια με δικά τους χρήματα και την ίδια στιγμή να τους μεταχειρίζονται σαν πολίτες δύο ταχυτήτων», αναφέρει ο κοινοτάρχης.

Και χωρίς τίτλο

 Σημειωτέον ότι όσων τα σπίτια αναδομήθηκαν οι δικαιούχοι έχουν πάρει τίτλο ιδιοκτησίας, πράγμα που δεν συμβαίνει στην περίπτωση εκείνων που ακόμα βρίσκονται στο περίμενε. Αυτό, όπως σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης, δημιουργεί ακόμα μια κατάφωρη διάκριση μεταξύ των προσφύγων γιατί εκείνοι που δεν έχουν τίτλους δεν μπορούν να μεταβιβάσουν τα σπίτια στα παιδιά τους, ούτε και μπορούν κατ’ επέκταση να δανειοδοτηθούν στην περίπτωση που θα ήθελαν να τα φτιάξουν. Όπως, δε, μας ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής, τα δάνεια που ήδη έχουν και τα οποία κάποιοι θα πληρώνουν για μια ζωή, συνάπτονταν για να προβαίνουν σε επισκευές γιατί αλλιώς τα σπίτια θα κατέρρεαν προ πολλού.

Γραφείο το καφενείο…

 Ο ίδιος ο κοινοτάρχης από την ημέρα του διορισμού του, τον Μάιο του 2017, δεν έχει γραφείο να καθίσει, εξηγώντας ότι το κλειδί του υποστατικού που χρησιμοποιούσε ο εκάστοτε προκάτοχός του για περίπου 40 χρόνια το πήρε η Πολεοδομία –παράνομα κατά τον κ. Γεωργιάδη– με την αιτιολογία ότι θα το χρησιμοποιούσε ως δικό της γραφείο για συντονισμό των έργων όταν θα άρχιζε η αναδόμηση. Αυτό, με βάση την τελευταία έγγραφη υπόσχεση που τους έδωσαν, θα γινόταν υποτίθεται τον Νοέμβριο του 2017…

 Ερωτηθείς εάν προέβη σε παραστάσεις για επιστροφή του γραφείου μέχρι τουλάχιστον να αρχίσουν τα έργα, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι επανειλημμένα έχει στείλει επιστολές και στη διευθύντρια της Πολεοδομίας και στον υπουργό Εσωτερικών και σε δύο δημόσιους υπαλλήλους που είναι υπεύθυνοι για τον συνοικισμό, όμως η απάντηση που παίρνει είναι ότι δεν υπάρχει γραφείο! Και αυτό τη στιγμή, όπως ο ίδιος καταγγέλλει, που υπάρχουν άδεια τέσσερα τουλάχιστον καταστήματα τα οποία είχαν θέσμιοι ενοικιαστές που έχουν αποβιώσει και πλέον δεν χρησιμοποιούνται από κανέναν.

 Να παρέμβει ο ελεγκτής

Ο κ. Γεωργιάδης ήταν ιδιαίτερα έντονος σε ό,τι αφορά τα καταστήματα, κάνοντας λόγο ακόμα και για σκανδαλώδη αυθαιρεσία και καλώντας παράλληλα τον γενικό ελεγκτή να παρέμβει. Όπως αναφέρει, αντί η Πολεοδομία να βγαίνει σε προσφορές, ως υποχρεούται, όταν θέσμιοι ενοικιαστές εγκαταλείπουν τα καταστήματα ή αποβιώνουν, εντούτοις αυτό ουδέποτε έγινε. Αντίθετα τα παραχωρούν με αδιαφανείς διαδικασίες, με τον κοινοτάρχη να τονίζει ότι ζητά από τον γενικό ελεγκτή να προβεί σε επιθεώρηση των σχετικών συμβολαίων.

 Την ίδια στιγμή παρέθεσε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι σε ένα μόνο άτομο έχουν παραχωρήσει όχι ένα και δύο αλλά τέσσερα καταστήματα, ενώ επιπρόσθετα κατάγγειλε πως πρόσφατα πληροφορήθηκαν ότι άλλο, διπλό κατάστημα το οποίο λειτουργούσε ως αποικιακά και τους τελευταίους δύο μήνες έχει κλείσει λόγω του ότι ο δικαιούχος συνταξιοδοτήθηκε, το έχουν παραχωρήσει σε πρόσωπο που θα ασχολείται με ταπετσαρίες. Αυτό, κατά τον κ. Γεωργιάδη, είναι παράνομο αφού τέτοιου είδους επιχειρήσεις δεν μπορούν να βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές, πόσω μάλλον στην πλατεία μιας κοινότητας.

«Επανειλημμένα έχω προβεί σε παραστάσεις προς τους υπεύθυνους για τερματισμό αυτής της κατάστασης, αλλά με αποφεύγουν και μάλιστα με τρόπο περιφρονητικό», καταγγέλλει ο κοινοτάρχης.

 


Επιστροφή
στην αρχή