Ορατός ξανά ο κίνδυνος η Κύπρος να παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της ΕΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Κομισιόν δίνει διορία 2 μηνών για λήψη μέτρων προκειμένου να υιοθετηθούν οδηγίες για ασφαστικές εταιρείες και εναλλακτικά καύσιμα, και όχι μόνο.

Σειρά αιτιολογημένων γνωμών για μη μεταφορά στο εθνικό της δίκαιο ευρωπαϊκών οδηγιών πήρε την Τετάρτη η Κύπρος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, εάν η Κύπρος όπως κι άλλες χώρες που πήραν επίσης αιτιολογημένη γνώμη δεν λάβουν μέτρα σε διάστημα δύο μηνών, τότε θα παραπεμφθούν στο Δικαστήριο της ΕΕ, με ανοικτό έτσι το ενδεχόμενο επιβολής προστίμων. Συγκεκριμένα με αιτιολογημένη της γνώμη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τη Λετονία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και την Πορτογαλία να μεταφέρουν πλήρως την οδηγία «Φερεγγυότητα II» (οδηγία 2009/138/ΕΚ) και την οδηγία «Omnibus II» (οδηγία 2014/51/ΕΕ), και από την Κύπρο να μεταφέρει πλήρως την οδηγία «Omnibus II» στο εθνικό τους δίκαιο.

Οι οδηγίες αυτές, αναφέρει η ΕΕ, αντικαθιστούν τις 14 οδηγίες για την ασφάλιση και την αντασφάλιση που στο παρελθόν ήταν γνωστές ως «Φερεγγυότητα I». Σύμφωνα με την ΕΕ, οι εν λόγω οδηγίες άρχισαν να εφαρμόζονται πλήρως την 1η Ιανουαρίου 2016 και η προθεσμία για την εφαρμογή τους στο εθνικό δίκαιο έληξε την 31η Μαρτίου 2015. Ωστόσο, τα προαναφερθέντα κράτη μέλη παρέλειψαν να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή όλα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για την πλήρη εφαρμογή των εν λόγω κανόνων.

Τα αιτήματα της Επιτροπής περιέχονται σε αιτιολογημένη γνώμη, και αποτελούν συνέχεια των προειδοποιητικών επιστολών που η ΕΕ είχε αποστείλει τον Μάιο του 2015. Παρότι έλαβε απαντήσεις η Επιτροπή θεωρεί ότι η μεταφορά των οδηγιών δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί στα εν λόγω κράτη μέλη. Αν τα οικεία κράτη μέλη δεν λάβουν μέτρα εντός των επόμενων δύο μηνών, μπορεί να παραπεμφθούν στο Δικαστήριο της ΕΕ. Με άλλη επιστολή της η ΕΕ ζητά από την Κύπρο, τη Φινλανδία, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, τη Λετονία, τις Κάτω Χώρες, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία να μεταφέρουν πλήρως τους ενωσιακούς κανόνες στον τομέα της ανάπτυξης υποδομών εναλλακτικών καυσίμων (οδηγία 2014/94/ΕΕ).

Σύμφωνα με την ΕΕ η συγκεκριμένη οδηγία έπρεπε να έχει τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο έως τις 18 Νοεμβρίου 2016 και δίνει διορία δύο μηνών προς αυτήν την κατεύθυνση. Αιτιολογημένη γνώμη πήρε η Κύπρος μαζί με άλλα τρία κράτη (Αυστρία, Πορτογαλία και Ρουμανία) για μη υιοθέτηση των κανόνων σχετικά με τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής αποβλήτων πλοίου και καταλοίπων φορτίου.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκύπριες: Προσεχώς αποτελέσματα και κατανομή θέσεων στα ΑΑΕΙ Κύπρου

ΓΕΩΡΓΙΑ ΨΑΡΙΑ, 10:33 (τελευταία ενημέρωση 10:33)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λευκωσία: 57χρονος αυνανίστηκε σε σινεμά

ΣΟΦΗ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ, 10:14 (τελευταία ενημέρωση 10:14)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ήρθε Noratlas 44 χρόνια μετά - Μνημείο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ, 10:00 (τελευταία ενημέρωση 10:00)

Επιστροφή
στην αρχή