Ορατός με γυμνό μάτι ο αστεροειδής Εστία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ο αστεροειδής θα κάνει το πλησιέστερο του πέρασμα των τελευταίων 20 χρόνων, και θα είναι ορατός με γυμνό μάτι μέχρι τα μέσα Ιουλίου

Το πλησιέστερο του πέρασμα προς την Γη, κάνει ο αστεροειδής Εστία (Vesta), ο δεύτερος μεγαλύτερος αστεροειδής στην Κύρια Ζώνη των Αστεροειδών. Οι επιστήμονες καθησυχάζουν ότι το πέρασμα αυτό δεν θέτει σε κίνδυνο τη Γη.

Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος Γιώργος Δανός είπε ότι ο αστεροειδής, που έχει διάμετρο 525 χιλιόμετρα, θα κάνει το πλησιέστερο του πέρασμα των τελευταίων 20 χρόνων, και θα είναι ορατός με γυμνό μάτι μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

"Θα είναι ορατός εκτός πόλεων σε σκοτεινό ουρανό σαν ένα μικρό αστέρι στον αστερισμό του Τοξότη. Είναι ιδιαίτερα σπάνιο ένας αστεροειδής να είναι ορατός με γυμνό μάτι", είπε.

Στον πιο κάτω σύνδεσμο υπάρχει σχετικός χάρτης με τη θέση του αστεροειδή στον ουρανό http://www.nakedeyeplanets.com/vesta-path-may-aug-2018.png .

Όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, η Εστία είναι ο πιο φωτεινός αστεροειδής στην Κύρια Ζώνη των Αστεροειδών. Η ζώνη αυτή είναι η περιοχή ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία και αποτελείται από εκαντοντάδες χιλιάδες αστεροειδείς, οι περισσότεροι αστεροειδείς του ηλιακού μας συστήματος.

Ο μεγαλύτερος αστεροειδής στην Κύρια Ζώνη των Αστεροειδών είναι η Δήμητρα (Ceres). H Δήμητρα θεωρείται ως ο μικρότερος πλανήτης νάνος του ηλιακού μας συστήματος και έχει διάμετρο 945 χιλιόμετρα.

Μια δεύτερη Ζώνη Αστεροειδών βρίσκεται στα εξωτερικά `σύνορα` του ηλιακού μας συστήματος, πέραν από τον Πλούτωνα και ονομάζεται Ζώνη του Κάιπερ. Στη ζώνη αυτή υπάρχουν μικρά σώματα, παρόμοια με τον πλανήτη νάνο Πλούτωνα, σε αργή τροχιά γύρω από τον Ήλιο, καθώς και πυρήνες κομητών.


Επιστροφή
στην αρχή