Ώρα οι τράπεζες να βγουν εκτός Κύπρου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Oι κυπριακές τράπεζες γνωρίζουν καλύτερα από πολλούς αγορές του εξωτερικού -Μπορούν εύκολα να αναγνωρίσουν καλούς πελάτες και ευκαιρίες για επενδύσεις

Έφτασε η ώρα οι τράπεζες να σκεφτούν έξω από το κουτί και να δουν πέραν από την κυπριακή αγορά ώστε να σπάσει ο κύκλος των μειωμένων εσόδων. Το τραπεζικό σύστημα σταθεροποιήθηκε, οι καταθέτες δεν κινδυνεύουν και η ρευστότητα των τραπεζών επανήλθε και επίσημα με την αποπληρωμή της έκτακτης ρευστότητας που λάμβανε η Τράπεζα Κύπρου, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Το διακύβευμα τώρα είναι η μείωση των μη εξυπηρετουμένων δανείων, να σωθούν οι πολλές και καλές θέσεις εργασίας του τομέα που στηρίζουν την κατανάλωση και την τοπική οικονομία, αλλά και η αξία των μετοχών που κρατούν στα χέρια τους οι επενδυτές. Με άλλα λόγια, οι τράπεζες στην Κύπρο να δούνε τα έσοδά τους που, είτε μειώνονται μέσα από τη υπομόχλευση του χαρτοφυλακίου τους είτε παραμένουν σταθερά, αλλά ανίκανα να τους λύσουν τα προβλήματα και να τους δώσουν την απαιτούμενη δυναμική για να βγουν από το τέλμα που άρχισε να ανατέλλει στον ορίζοντα.

Ο περιορισμός στην κυπριακή αγορά και η λογική ώς ένα βαθμό επιθυμία να είναι οι κυπριακές τράπεζες τοπικές τους προκαλεί ασφυξία. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κοντά στο 4% είναι σίγουρα μια παρηγοριά, αλλά με ανεμικό πληθωρισμό και στάσιμα εισοδήματα, η ζήτηση για νέα δάνεια είναι και θα παραμείνει περιορισμένη. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ για το 2016, το ύψος του ιδιωτικού χρέους της Κύπρου ανέρχεται στο 243% του ΑΕΠ της χώρας έναντι 93% που είναι στο σύνολο της ευρωζώνης. Την ίδια ώρα τα επιτόκια δανεισμού και τα έσοδα από αυτά βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό, ενώ ο ανταγωνισμός στην αγορά πιο έντονος από ποτέ. Τα τραπεζικά ιδρύματα κλέβουν πελάτες το ένα από το άλλο, με τους επόπτες να παρακολουθούν αμήχανα τον «κανιβαλισμό» που συντελείται μπροστά στα μάτια τους.

Με άλλα λόγια, οι τράπεζες πρέπει να ξεκινήσουν να δανείζουν στο εξωτερικό πριν να είναι αργά. Ούτως ή άλλως το τραπεζικό σύστημα της χώρας πάντοτε υπήρξε εξωστρεφές και έτσι σχεδιάστηκε να είναι. Έβλεπε τον εαυτό τους ως μέρος του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος και ακολουθούσε το χρήμα όπου αυτό πήγαινε. Επεκτάθηκε σε Ελλάδα, Βαλκάνια, Ρωσία, Βρετανία, μέχρι την Αυστραλία, αναζητώντας μερίδιο από τον πλούτο των κρατών. Εκ των υστέρων, και μετά το κούρεμα των καταθέσεων του 2013, όλοι αναγνωρίζουμε πως η επέκταση έγινε αλόγιστα και ριψοκίνδυνα. Χάθηκαν πολλά εκατομμύρια σε αυτές τις αγορές, όπως χάθηκαν και με τα δάνεια που δόθηκαν στην κυπριακή αγορά. Δεν ήταν όλα τα ανοίγματα λανθασμένα, δεν ήταν όλα τα δάνεια λάθος που δόθηκαν στο εξωτερικό και δεν ήταν όλοι οι πελάτες κακοπληρωτές. Ας μην ξεχνάμε πως αγορές όπως αυτή της Αυστραλίας έφεραν κέρδη.

Οι κυπριακές τράπεζες γνωρίζουν καλύτερα από πολλούς αγορές του εξωτερικού και μπορούν εύκολα να αναγνωρίσουν καλούς πελάτες και ευκαιρίες για επενδύσεις. Ήρθε η ώρα να ξαναβγούν εκεί έξω και να κάνουν χρήση της συσσωρευμένης εμπειρίας τους, να διεκδικήσουν μερίδιο από την παγκόσμια ανάπτυξη. Η Κύπρος δεν τις χωρά όλες και δεν είναι σχεδιασμένες για να είναι τοπικές τράπεζες. Δεν μιλάμε βέβαια για τα ανοίγματα της προηγούμενης δεκαετίας μέσα από εξαγορές ξένων τραπεζών και εγκαθίδρυση υποκαταστημάτων. Αυτά δεν τα αντέχουν οι τσέπες, δεν είναι συνετό και σίγουρα δεν θα τα επιτρέψουν και οι επόπτες.

Το ζητούμενο τη δεδομένη στιγμή είναι το δυναμικό μπάσιμο με γραφεία αντιπροσωπείας σε όλες τις περιοχές που υπάρχει συσσωρευμένη εμπειρία. Να αναζητηθούν πελάτες στην Ελλάδα που χάθηκαν απότομα το 2013 με την υποχρεωτική πώληση των εργασιών στην Τράπεζα Πειραιώς. Η ελληνική αγορά χρειάζεται ρευστότητα αυτή τη στιγμή και η κυπριακές τράπεζες πρέπει και μπορούν με προσοχή να διεκδικήσουν μερίδιο της αγοράς. Η ομογένεια σε Αυστραλία και Νότιο Αφρική θα μπορούσε να αποτελέσει ακόμη μια διέξοδο στη ρευστότητα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και να δώσει μια έστω μικρή αλλά πολύτιμη ανάσα στα κέρδη. Ευκαιρίες προσφέρονται και στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια, αλλά και σε τομείς της όπως η ναυτιλία, που επανέρχονται μετά από σοκ της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008.

Όσο δεν αυξάνονται τα κέρδη, επόπτες αλλά και μέτοχοι θα περιμένουν τις διοικήσεις των τραπεζών στη γωνία με το μαχαίρι για να μειώσουν τα έξοδα. Οι τράπεζες στις ΗΠΑ και ΕΕ έχουν ήδη προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις των λειτουργικών τους εξόδων. Αν στόχος είναι οι τράπεζες να παραμείνουν τοπικές, τότε είναι θέμα χρόνου οι περαιτέρω μειώσεις προσωπικού, μισθολογίου και το κλείσιμο καταστημάτων.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπολειτουργούν τα πράσινα σημεία

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ, 18:35 (τελευταία ενημέρωση 18:35)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναστέλλουν την προγραμματισμένη απεργία τους οι λιμενεργάτες

Πολίτης News, 18:24 (τελευταία ενημέρωση 18:24)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αύριο η ορκωμοσία του Τσίπρα ως Υπουργού Εξωτερικών

Πολίτης News, 18:18 (τελευταία ενημέρωση 18:18)

Επιστροφή
στην αρχή