Αποκαλύπτουμε την πρόταση του Προέδρου στην Εκπαίδευση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Διαβάστε την ανανεωμένη πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις εκπαιδευτικές οργανώσεις κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Προεδρικό

Νέα, ανανεωμένη πρόταση κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις εκπαιδευτικές οργανώσεις, κατά την συνάντηση που είχαν σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η πρόταση του Προέδρου, η οποία συμφωνήθηκε προφορικά, έχει ως ακολούθως:

  1. Οι ώρες του Υπευθύνου τμήματος μειώνονται από 2 σε 1. Συμφωνήθηκε ωστόσο ότι το κομμάτι της υπευθυνότητας που αφορά στην καταχώρηση των απουσιών των μαθητών θα μεταβιβαστεί στις Γραμματείες των Σχολείων
  2. Η μείωση του βιολογικού χρόνου στα 8-16-20 χρόνια υπηρεσίας μειώνεται από 2 ώρες κάθε φορά σε 1. Η ώρα η οποία αποκόπτεται θα δοθεί υπό μορφή μισθολογικής προσαύξησης σε όλους τους εκπαιδευτικούς.
  3. Παραμένουν οι ώρες του συνδικαλισμού σε φουλ ωράριο για τον εκάστοτε Πρόεδρο και Γραμματέας της ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ. Για τα υπόλοιπα συνδικαλιστικά στελέχη οι ώρες αποκόπτονται αλλά το κράτος θα προσφέρει κατ έτος στις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ και ΠΟΕΔ ένα ποσό 175.000 ευρώ ενώ  στην ΟΛΤΕΚ 100.000
  4. Θα  δοθεί σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης σε εκπαιδευτικούς της Μέσης Εκπαίδευσης που έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος ηλικίας και το 58ο για τους Δασκάλους με κίνητρο την περικοπή του πέναλτι του 12% που ισχύει σήμερα για όσους αφυπηρετούν πρόωρα.

Αυτές οι προτάσεις σύμφωνα με πληροφορίες μας ισχύουν μόνο για την ακαδημαϊκή χρονιά 2018/2019 με δεδομένο ότι στη διάρκεια αυτής της χρονιάς θα υπάρξει πλήρης και συντεταγμένη διαπραγμάτευση για πλήρη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος.  

Διαβάστε επίσης: Αύριο εξετάζουν την πρόταση του Προέδρου οι εκπαιδευτικοί

Η νέα πρόταση της Κυβέρνησης θα τεθεί ενώπιον των συλλογικών οργάνων των εκπαιδευτικών οργανώσεων για συζήτηση και λήψη αποφάσεων. Πάντως ο υπουργός Παιδείας εξέφρασε την αισιοδοξία ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους οργανωμένους γονείς θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα αύριο, αντί για σήμερα που ήταν αρχικά προγραμματισμένη.

Κυβ. Εκπρόσωπος: Πρόταση που απαντά σε ανησυχίες

Η πρόταση που κατέθεσε σήμερα η Κυβέρνηση προς τις εκπαιδευτικές οργανώσεις απαντά σε ανησυχίες και ζητήματα που έχουν εγείρει οι εκπαιδευτικοί είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με καλή θέληση μπορεί να υπάρξει συμφωνία.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με τις ηγεσίες των εκπαιδευτικών οργανώσεων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μαζί με τον Υπουργό Παιδείας, είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών οργανώσεων.

Είναι σημαντικό ότι η συζήτηση διεξήχθη σε ένα πολύ εποικοδομητικό κλίμα, αναπτύχθηκαν οι κατευθύνσεις και οι προσανατολισμοί όπως και η γενική φιλοσοφία της κυβερνητικής πολιτικής. Ακούστηκαν οι σκέψεις και οι εισηγήσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων και η Κυβέρνηση έχει καταθέσει στις οργανώσεις μια συνολική πρόταση για τη φετινή σχολική χρονιά, το 2018-2019.

Πιστεύουμε ότι με καλή θέληση θα μπορέσει να υπάρξει μια συμφωνία, εφόσον αυτή η πρόταση συναντά και απαντά σε ανησυχίες και ζητήματα που έχουν εγείρει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώ ταυτόχρονα συναντά και το ζητούμενο του να προχωρήσουμε με την πολιτική φιλοσοφία της Κυβέρνησης.

Νοουμένου ότι στη συνέχεια θα έχουμε αμέσως εντατικό διάλογο, συνολικά, και για τον εξορθολογισμό του όλου συστήματος και για ένα σχέδιο αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου, των εκπαιδευτικών, αλλά και για μια σειρά άλλων θεμάτων που απασχολούν, όπως είναι το ταμείο προνοίας των νεοεισερχόμενων εκπαιδευτικών, η ασφάλεια και η υγεία στα σχολεία, η υλικοτεχνική υποδομή - κτηριακές εγκαταστάσεις και όλες οι άλλες ανάγκες για αναβαθμίσεις σχολικών μονάδων- η επιπλέον επιμόρφωση για την οποίαν υπάρχει ανάγκη, η ενίσχυση σημαντικών προγραμμάτων στα σχολεία, όπως είναι το πρόγραμμα πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών ή το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της αποκλίνουσας συμπεριφοράς της παραβατικότητας, ΄όπως είναι το ζήτημα της ειδικής εκπαίδευσης και της εκπαίδευσης για άτομα με ειδικές ανάγκες, η στήριξη των αναλφάβητων παιδιών με ενισχυτική διδασκαλία, οι παιγνιδότοποι στην προδημοτική εκπαίδευση, οι αθλητικές εγκαταστάσεις και μια σειρά άλλων θεμάτων.

Γίνεται λόγος για ένα διάλογο με τακτή προθεσμία ο οποίος θα καταλήξει και θα ενισχύσει σφαιρικά το δημόσιο σχολείο.

Η φιλοσοφία της κυβερνητικής προσέγγισης είναι ότι θέλουμε να ενισχύσουμε το έργο των εκπαιδευτικών στο σχολείο, να στηρίξουμε τα παιδιά στην προσπάθεια τους για μάθηση και ταυτόχρονα να βρεθούν οι τρόποι ώστε τα αποτελέσματα του σχολείου μας να είναι αντίστοιχα της προσπάθειας σε χρηματοδότηση και άλλως πως, που είναι έτοιμη να κάνει η Πολιτεία.

Αυτή τη στιγμή η συνολική πρόταση είναι στα χέρια των ηγετών των εκπαιδευτικών οργανώσεων.

Θέλουμε να ελπίζουμε - επειδή πρόκειται για μια καλή πρόταση που μπορεί να εξασφαλίσει μια συμφωνία και να αποφευχθούν τα οποιαδήποτε προβλήματα – ότι αμέσως, τις επόμενες ώρες και μέρες θα γίνει αποδεκτή, και από κει και πέρα θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τον συνολικό διάλογο για να δώσουμε τις οριστικές λύσεις.

Οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί αφορούν ειδικά την επόμενη σχολική χρονιά, 2018-2019. Γενικότερες αποφάσεις θα ληφθούν αμέσως μετά στη διαδικασία του διαλόγου σε συνεργασία και με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και τους οργανωμένους γονείς.

Διευκρινίζουμε ότι σήμερα ακολουθεί συνάντηση του Υπουργού Παιδείας με τους οργανωμένους γονείς, τους οποίους πρόκειται στη συνέχεια να συναντήσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διότι από την πλευρά της Κυβέρνησης θεωρούμε ότι βασικοί συντελεστές και συνεργάτες είναι τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι γονείς».

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιχειρούν νόθευση του ΓεΣΥ ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ

Πολίτης News, 02:55 (τελευταία ενημέρωση 02:55)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κομμάτια ο ενδιάμεσος: Δεν τα βρίσκουν για ευρωεκλογές

Πολίτης News, 02:45 (τελευταία ενημέρωση 02:45)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠτΔ: Δεν θα παρουσιάσω στο λαό μη λειτουργική λύση

Πολίτης News, 19.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή