Όλοι έχουν πρόσφυγες, στην Κύπρο όμως τους κλείνουμε την πόρτα...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ /ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΣ

Πάρτε για παράδειγμα τους Κοσοβάρους της Ελβετίας, τους Αφρικανούς της Γαλλίας και της Πολωνίας και τον Βραζιλιάνο της Ρωσίας...

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο ένθετο «ΓΗΠΕΔΟ» της εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΗΣ» (έκδοση Σαββάτου 23/6)

Έχω προσέξει κάτι σημαντικό στο Μουντιάλ που αξίζει σχολιασμού. Όλες ή σχεδόν όλες οι ομάδες στο ρόστερ τους έχουν παιδιά που προέρχονται από άλλες χώρες.

Πάρτε για παράδειγμα τους Κοσοβάρους της Ελβετίας, τους Αφρικανούς της Γαλλίας και της Πολωνίας και τον Βραζιλιάνο της Ρωσίας!

Ρώτησα κι έμαθα ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους ποδοσφαιριστές είναι παιδιά πολιτικών προσφύγων που έφυγαν, λόγω αναταραχών, πριν λίγα χρόνια από τα σπίτια τους και βρήκαν στην Ευρώπη μια νέα πατρίδα.

Μου κάνει εντύπωση γιατί εμείς εδώ στην Κύπρο, ναι μεν δεχθήκαμε πρόσφυγες, σε καμία περίπτωση όμως δεν τους έχουμε εντάξει στη δική μας κοινωνία.

Και για να πούμε την αλήθεια το αποφεύγουμε κιόλας, λες κι έχουν αρρώστια και θα μας κολλήσουν! Όμως, για κάποιους άλλους παίκτες που δεν είναι πρόσφυγες αλλά αγωνίζονται για μερικά χρόνια στην Κύπρο, έναντι βέβαια εξαιρετικά καλής αμοιβής, κάνουμε την εξαίρεση και τους βάζουμε να παίζουν στην Εθνική ομάδα.

Οι πρόσφυγες όμως ούτε στις ομάδες μας αγωνίζονται, ούτε και στην Εθνική. Και για να τολμήσω να προχωρήσω και πάρα κάτω ακόμα, αν το ψάχναμε ίσως να βρίσκαμε και 2-3 περιπτώσεις Τουρκοκύπριων παικτών που ξεχωρίζουν και μάλιστα στην Αγγλία!

Γιατί δηλαδή στην Εθνική μας να παίζουν μόνο αυτοί που πληρώνονται αδρά από τα σωματεία. Γιατί να μην ανοίξουμε τις πόρτες και για όλους τους άλλους, όπως κάνουν πολλές χώρες στον κόσμο;

Είναι κι αυτό μια απορία που μου δημιουργήθηκε κι όφειλα τη γράψω, έστω κι αν παρεξηγηθώ και πάλι από πολλούς…


Επιστροφή
στην αρχή