Όλες οι απαντήσεις για τη μάχη της Αγλαντζιάς

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Οι υποψήφιοι για τον Δήμο Αγλαντζιάς Κώστας Κόρτας, Χαράλαμπος Πετρίδης και Έφη Ξάνθου απαντούν στις ερωτήσεις του «Πολίτη».

Ο Κώστας Κόρτας διεκδικεί δεύτερη πενταετία στη δημαρχία της Αγλαντζιάς. Ο Χαράλαμπος Πετρίδης διαφωνεί με την ανάλυση του δημάρχου Αγλαντζιάς ότι ο δήμος μπήκε σε τροχιά ανάπτυξης. Η Έφη Ξάνθου δίνει μάχη κόντρα στις πιθανότητες αλλά υπενθυμίζει ότι οι Οικολόγοι έχουν παράδοση να κερδίζουν κόντρα στις πιθανότητες,

 

Κώστας Κόρτας 

 

Μετά από πέντε χρόνια στη δημαρχία της Αγλαντζιάς, πού θεωρείτε ότι πετύχατε;

Πετύχαμε να ξαναβάλουμε την Αγλαντζιά σε τροχιά ανάπτυξης. Αυτό φαίνεται από τα έργα που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο εκσυγχρονισμός των λεωφόρων είναι το πιο σημαντικό οδικό έργο τα τελευταία 30 χρόνια στη μείζονα Λευκωσία και μάλιστα με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Είναι ένα έργο το οποίο θα μετεξελίξει την Αγλαντζιά σε μια σύγχρονη πόλη, θα ενσωματώσει την πανεπιστημιακή κοινότητα στην πόλη και θα δώσει εμπορική ανάπτυξη και άλλα οφέλη στην περιοχή.
Σε μια περίοδο οικονομικής δοκιμασίας, εμείς κάναμε τον δήμο μας πιο αποτελεσματικό στην καθημερινή λειτουργία του. Αναβαθμίσαμε πάρκα, κάναμε εκστρατείες καθαριότητας σε συνεργασία με τους δημότες που έφεραν ουσιαστικά αποτελέσματα και πραγματοποιήσαμε μαζί τους χιλιάδες δεντροφυτεύσεις.
Ξεχωρίζω δύο πράγματα στα πέντε χρόνια της θητείας μου ως δήμαρχος: Πρώτον η συλλογικότητα. Στις δυσκολίες βάλαμε στην πρώτη γραμμή το συμφέρον της Αγλαντζιάς. Δεύτερον, ενεργοποιήσαμε τους δημότες μας! Ναι! Θέλαμε περισσότερα! Όμως με βάση τους διαθέσιμους πόρους κάναμε αυτά που μπορούσαμε αξιοποιώντας κάθε ευρώ, και μάλιστα με χρηστή διοίκηση.


Πώς χειριστήκατε ως δήμος την οικονομική κρίση;

Την πενταετία που διανύσαμε βιώσαμε πρωτόγνωρες δυσκολίες. Ο δήμος, η κοινωνία, το κάθε νοικοκυριό. Η κρίση έφερε δραστικές μειώσεις κονδυλίων, της τάξεως του 45%. Δεν υποκύψαμε στα προβλήματα, αλλά πεισμώσαμε! Ανασυγκροτηθήκαμε σε πολλούς τομείς. Μειώσαμε τα δάνεια που παραλάβαμε το 2012 από 13,7 εκατομμύρια σε 10,4 εκατομμύρια ευρώ. Λειτουργήσαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια με προϋπολογισμούς 5 εκατ. αντί 8 εκατ. που είχαμε το 2011. Λειτουργήσαμε με 3 εκατομμύρια λιγότερα έσοδα ανά έτος και συνολικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια 12 εκατομμύρια λιγότερα, λόγω της μείωσης της κρατικής χορηγίας και άλλων εσόδων λόγω της ύφεσης που έφερε η οικονομική κρίση. Διατηρήσαμε τα ταμεία συντάξεως του προσωπικού ανέπαφα 6 εκατ., ακόμη και την περίοδο της κρίσης. Το δάνειο για τις λεωφόρους όταν μας δοθεί από το κράτος θα έχει περίοδο χάριτος αποπληρωμής 5 χρόνια και θα αρχίσει η αποπληρωμή του το 2022.

Διεκδικείτε εκλογή με το σύνθημα «Συνεχίζουμε Μαζί!». Γιατί είναι κρίσιμο κατά την άποψή σας να συνεχίσει ο δήμος με εσάς στο πηδάλιο;

Η σχέση μου με την τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα με την πόλη μου την Αγλαντζιά είναι διαχρονική. Δεν εμφανίσθηκα από το πουθενά στα κοινά. Όλα αυτά τα χρόνια ως δήμαρχος, αλλά και παλαιότερα ως δημοτικός σύμβουλος, και πρόεδρος της σχολικής εφορείας, εργάστηκα με συνέπεια με όλους τους συνεργάτες μου στα διάφορα συμβούλια. Για την πόλη που γεννήθηκα και αγάπησα, την Αγλαντζιά. Για μένα η τοπική αυτοδιοίκηση είναι η πιο όμορφη ιδεολογία, η πιο ανθρωποκεντρική. Μαζί με τους δημότες αντισταθήκαμε και αντιμετωπίσαμε με επάρκεια την κρίση, μαζί με τους δημότες βάλαμε τις βάσεις, και μαζί θεωρώ ότι μπορούμε ακόμη περισσότερα. Γι’ αυτό η λέξη «μαζί» έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για εμένα.


Υπήρξαν καθυστερήσεις στην ανάπλαση κεντρικών λεωφόρων στον δήμο και χιλιάδες Αγλαντζιώτες ταλαιπωρούνται καθημερινά...


Το οδικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι ζωτικής σημασίας για την πόλη μας και την ανάπτυξή της. Παρόλο που το έργο είναι κρατικό, και την ευθύνη υλοποίησης του έχει το κράτος δεν μείναμε απαθείς, αλλά καθημερινά πέραν των συνεχών συσκέψεων που συγκαλούμε, παρακολουθούμε και πιέζουμε ώστε να δίδονται λύσεις και να ελαχιστοποιούνται τα προβλήματα. Είναι γεγονός επίσης ότι υπάρχει καθυστέρηση και αυτό επιτείνει την ταλαιπωρία, γι’ αυτό και πιέζουμε τόσο τα Δημόσια Έργα όσο και τον εργολάβο, ώστε να επιταχυνθούν οι εργασίες. Παρ’ όλη την καθυστέρηση, η εξέλιξή του είναι εμφανής. Οι δημότες μας, αν και ταλαιπωρούνται σήμερα, καταλαβαίνουν ότι με την ολοκλήρωση του τα οφέλη θα είναι τεράστια. Η ολοκλήρωσή του θα προσφέρει νέες δυνατότητες και προοπτικές στην Αγλαντζιά και τους κατοίκους της, ιδίως οικονομικές, εμπορικές και περιβαλλοντικές. Ήδη με την έναρξη των εργασιών παρατηρούμε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον από επιχειρηματίες γνωστών αλυσίδων καταστημάτων και εστίασης να θέλουν να επενδύσουν στην Αγλαντζία, όπως επίσης και από επιχειρηματίες ανάπτυξης γης για ανέγερση πολυκατοικιών, κατοικιών και φοιτητικών εστιών.

 

Χαράλαμπος Πετρίδης 

Πώς προέκυψε η απόφαση να διεκδικήσετε τη δημαρχία Αγλαντζιάς;

Δυστυχώς, τα τελευταία πέντε χρόνια η Αγλαντζιά δεν έχει να επιδείξει ούτε έργα, ούτε ανάπτυξη. Ο κάθε δημότης μπορεί να δει ότι η Αγλαντζιά πάσχει σοβαρά στο θέμα της καθαριότητας, της συντήρησης των δρόμων, των πεζοδρομίων. Τα πάρκα μας είναι απεριποίητα και παραμελημένα, έργα εξαγγέλλονται, αλλά ξεχνιούνται και δεν ολοκληρώνονται ποτέ. Παράλληλα, η σημερινή δημοτική ηγεσία αδυνατεί να ακούσει τις προτεραιότητες του κόσμου: «Είναι μακριά από τους δημότες» όπως χαρακτηριστικά λένε οι ίδιοι. Ζω στην Αγλαντζιά με την οικογένειά μου και όπως χιλιάδες άλλοι συνδημότες μου βιώνω τα προβλήματά της, προβληματίζομαι και ανησυχώ. Το ίδιο και χιλιάδες άλλοι συμπολίτες μας. Έτσι, πολλοί από αυτούς, πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς, αλλά κυρίως απλοί άνθρωποι, με παρακίνησαν να βγω μπροστά για να διεκδικήσουμε μαζί ένα καλύτερο αύριο.


Τι θα αλλάξετε αν εκλεγείτε;


Πολλά θα αλλάξουν. Πρώτα-πρώτα, η αντιμετώπιση που έχει ο πολίτης από τον δήμο. Σήμερα, πιο επιτακτικά από ποτέ, έχουμε ανάγκη μια καθαρή, σύγχρονη και οργανωμένη πόλη. Η παρούσα δημοτική αρχή επικαλείται την κρίση: Τι δουλειά έχει να κάνει η καθαριότητα με την οικονομική κρίση και πόσο ρόλο παίζει; Αφήσαμε ποτέ λερωμένα και ακατάστατα τα σπίτια και τις αυλές μας λόγω της οικονομικής κρίσης; Στόχος μου είναι να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα για την ανάδειξη της όμορφης πόλης που ονειρευόμαστε. Με σχέδιο, με πρόγραμμα, με συνετή οικονομική διαχείριση. Με αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας προς όφελος των πολιτών. Με έργα υποδομής και ολοκληρωμένο οδικό δίκτυο. Με υπευθυνότητα και λογοδοσία στον δημότη, ταχύτητα και ποιότητα στην εξυπηρέτηση από τις δημοτικές υπηρεσίες. Με πραγματική αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που σήμερα είναι μηδαμινή.


Έχουν διατυπωθεί αιχμές για την επαγγελματική σας ενασχόληση με θέματα εκμετάλλευσης γης...

Αντίθετα, οι σπουδές μου και η εργασία μου μπορούν να ωφελήσουν την πόλη γιατί αυτό ακριβώς είναι το αντικείμενό μου. Σπούδασα διαχείριση γης σε δύο αξιόλογα πανεπιστήμια. Ασχολούμαι ως εκτιμητής και σύμβουλος ακινήτων με μελέτες βιωσιμότητας, αξίες γης και κτηρίων, γνωρίζω τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να λειτουργήσει η πόλη, να αναπτυχθεί, και με αυτή την ανάπτυξη να αποκτήσει μεγαλύτερη αξία και η περιουσία των δημοτών. Επειδή δέχομαι το τελευταίο διάστημα, επώνυμα και ανώνυμα, αρκετές συκοφαντίες, και επειδή δεν επιτρέπω σε κανέναν να σπιλώνει το όνομά μου, προκαλώ οποιονδήποτε από την ομάδα του κ. Κόρτα να δηλώσει δημόσια για ποια συμφέροντα μιλά και να παρουσιάσει δημόσια στοιχεία που αποδεικνύουν ότι έχω έστω και μια σπιθαμή γης στην Αγλαντζιά. Είναι δήμαρχος, γνωρίζει τις ιδιοκτησίες. Αν δεν το κάνουν θα αποδειχθούν ψεύτες, συκοφάντες και ανάξιοι αυτής της υπερήφανης πόλης. Ο κόσμος μπορεί να δει πίσω από τις αβάσιμες και αναληθείς κατηγορίες τον πανικό τους.


Τι θα μπορούσε να κάνει καλύτερα ο Δήμος Αγλαντζιάς και δεν το έπραξε στο ζήτημα της αναβάθμισης των λεωφόρων Αγλαντζιάς, Λάρνακος και Αμμοχώστου;


Είναι χαρακτηριστικό της υφιστάμενης νοοτροπίας στον δήμο μας ότι το μοναδικό έργο που ξεκίνησε, η αναβάθμιση των λεωφόρων Αγλαντζιάς, Λάρνακας και Αμμοχώστου, είναι πολεοδομικό έργο με αναγκαστική συμμετοχή του δήμου. Ακόμη και αυτό όμως γίνεται πρόχειρα, χωρίς τον ενδεδειγμένο σχεδιασμό και χωρίς συνεννόηση με τους δημότες, που ταλαιπωρούνται όσο διαρκεί η κατασκευή του. Εάν επισκεφθεί σήμερα κάποιος την περιοχή, θα δει σπίτια εγκλωβισμένα και δημότες πολιορκημένους, αγανακτισμένους. Και όλα αυτά με ένα σοβαρό κόστος για τα ταμεία του δήμου, και συνεπώς την τσέπη του δημότη, που αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, πολλοί καταστηματάρχες βιώνουν μεγάλη μείωση στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεών τους. Αρκετοί δίνουν μάχη επιβίωσης, χωρίς κάποιος να τους ενημερώνει με σιγουριά για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών. Πολλά θα μπορούσαν να γίνουν, ειδικά εάν το έργο γινόταν στην ώρα του και ο δήμος ήταν πιο οργανωμένος. Για αυτό το ζήτημα θα εξαγγείλω δημοσιογραφική διάσκεψη και ενημέρωση των δημοτών για τα προβλήματα και δυσλειτουργίες του συγκεκριμένου έργου.


Αρκετοί σχολιάζουν τη δυναμική προεκλογική εκστρατεία που έχετε κάνει μέχρι στιγμής. Θα καταφέρετε να περιοριστείτε στο ποσό των 15 χιλιάδων ευρώ που επιτρέπεται για τους υποψηφίους στον δήμο σας;


Είμαι απόλυτα συμμορφωμένος με τη νομοθεσία, τα έξοδά μου είναι υπολογισμένα έως το τελευταίο ευρώ και μετά τις εκλογές είμαι πρόθυμος να δώσω λεπτομερή απολογισμό εξόδων. Τουλάχιστον εγώ δαπανώ από τις δικές μου οικονομίες, σε αντίθεση με την άλλη πλευρά που χρησιμοποιεί και πόρους του δήμου για να κάνει την προεκλογική της. Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε από πού ακριβώς προέρχονται οι πόροι για τα διάφορα πολυσέλιδα προγράμματα που τυπώνονται σε χιλιάδες αντίτυπα.
Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους Αγλαντζιώτες που δεν ανήκουν στον ΔΗΣΥ και στη Συμμαχία Πολιτών που σας στηρίζουν;
Την εκλογή μου στηρίζουν ακόμη η Ανεξάρτητη Κίνηση Δημοτών Αγλαντζιάς, με πολλούς δημότες με αριστερή πολιτική καταγωγή, αλλά και μικρότερα κόμματα και φορείς, όπως π.χ. το Κόμμα των Ζώων. Το γεγονός ότι είμαι ανεξάρτητος υποψήφιος δεν είναι σχήμα λόγου. Δεν είμαι πολιτικό πρόσωπο και δεν έχω εξάρτηση από κανένα κόμμα. Εξάλλου ο κόσμος έχει αλλάξει. Ο δημότης δεν δέχεται υπαγορεύσεις, γνωρίζει ότι οι απαιτήσεις είναι πολλές. Ότι αυτός που ζητά την ψήφο του οφείλει να έχει τις γνώσεις, τις ικανότητες και τα προσωπικά χαρακτηριστικά, ώστε να ανταποκριθεί σε ένα δύσκολο έργο. Τα κόμματα έχουν δευτερεύοντα λόγο σε αυτή τη διαδικασία επιλογής.

 

 

Έφη Ξάνθου

 

Είστε από τις λίγες γυναίκες που διεκδικούν εκλογή στο αξίωμα του δημάρχου. Πώς προέκυψε η απόφαση να διεκδικήσουν οι Οικολόγοι τη δημαρχία ειδικά της Αγλαντζιάς;

Η Αγλαντζιά είναι ένας από τους πιο πράσινους δήμους της Κύπρου και έχει τη δυνατότητα να γίνει και ένας από τους πιο οικολογικούς δήμους του νησιού. Συνδυάζει παλιό πυρήνα με νέες αναπτύξεις, προσφυγικούς συνοικισμούς με μεγάλες επαύλεις, μια πραγματικότητα που αντικατοπτρίζει και την ποικιλία οικονομικής κατάστασης των αντίστοιχων κατοίκων. Το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ανταποκρινόμενο στις εκκλήσεις μελών και φίλων μας στην περιοχή, έχει αφιερώσει πολύ χρόνο και ενέργεια για να βελτιώσει το περιβάλλον στον συγκεκριμένο δήμο, οπότε η απόφαση για διεκδίκηση βασίζεται κυρίως στην επαφή μας με τους ίδιους τους πολίτες. Πιστεύω πως η πράσινη πολιτική θεωρία έχει πολύ περισσότερες εφαρμογές στην τοπική αυτοδιοίκηση και θέλω να παλέψω για να βελτιώσω τις υπηρεσίες που παρέχονται από τον Δήμο Αγλαντζίας στους δημότες του. Με λυπεί αφάνταστα που μόνο 7 γυναίκες παγκύπρια διεκδικούν τη θέση του δημάρχου και ελπίζω πως θα εκλεγούμε, για να μπορέσουμε να δείξουμε πόσο διαφορετική προσέγγιση μπορούμε να φέρουμε ως γυναίκες στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Δίνετε μια μάχη κόντρα στις πιθανότητες, με την έννοια ότι ο μεν ΔΗΣΥ και η Συμμαχία Πολιτών στηρίζουν την εκλογή Πετρίδη, οι δε ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ υποστηρίζουν την επανεκλογή Κόρτα. Ποιος είναι ο στόχος αυτής της μάχης κόντρα στις πιθανότητες;
Οι Οικολόγοι έχουμε παράδοση στο να κερδίζουμε μάχες κόντρα στις πιθανότητες. Το 2011 διεκδικήσαμε μόνο μία δημαρχία και κερδίσαμε τον Δήμο Κερύνειας παρά τη μη στήριξη από άλλο πολιτικό κόμμα της υποψηφιότητας του Γλαύκου Καριόλου. Πιστεύω πως έχουμε πολλές πιθανότητες να κάνουμε την έκπληξη με την υποψηφιότητά μου, αλλά, όπως είπε και ο αείμνηστος Γλαύκος Κληρίδης «εννά δείξει η ττενέκκα!».


Τι είναι αυτό ακριβώς που θα αλλάξετε στον Δήμο Αγλαντζιάς και θεωρείτε ότι θα πρέπει οι δημότες να πάνε κόντρα στα «θέλω» των κομμάτων τους και να δώσουν σε εσάς τα κλειδιά του δημαρχείου Αγλαντζιάς;


Πιστεύω πως ο δήμος χρειάζεται δήμαρχο με δυνατό χαρακτήρα και διεκδικητική στάση για να πετύχει ουσιαστική βελτίωση της καθημερινής ζωής των δημοτών. Τα τελευταία 15 χρόνια έχω αφιερώσει ατέλειωτες ώρες για να πετύχω στόχους που έθεσα υπερασπιζόμενη το περιβάλλον, τα δικαιώματα συμπολιτών μου, προωθώντας καινοτόμες ιδέες και την ανάγκη εισαγωγής γενικότερων μεταρρυθμίσεων στον τόπο. Είμαι πεπεισμένη πως οι Αγλαντζιώτες είναι έτοιμοι για ουσιαστική αλλαγή και θέλουν να εκλέξουν μια νέα με όραμα και εμπειρία, έτοιμη να αφιερωθεί πλήρως στην επίλυση προβλημάτων και για τη βελτίωση τόσο του κτιστού όσο και του φυσικού περιβάλλοντος της Αγλαντζιάς.

 

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα του δήμου σήμερα;

Πιστεύω πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη βασικών υποδομών. Έχουμε κύριες οδικές αρτηρίες που εξυπηρετούν εκκλησίες και δημοτικά σχολεία χωρίς πεζοδρόμια. Έχουμε στάσεις λεωφορείων χωρίς στέγαστρα, ημιτελείς ποδηλατόδρομους, δρόμους με λακκούβες. Έχουμε χωρους πρασίνου που περιμένουν δεντροφύτευση εδώ και 20 χρόνια και διαμορφωμένα πάρκα που μένουν παραμελημένα με σπασμένα παιχνίδια και άγρια βλάστηση. Έχουμε πολίτες μας που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση και χρήζουν υλικής και ψυχολογικής στήριξης. Αυτά είναι θέματα που θα παλέψω για να αντιμετωπίσω.

Οι υποψήφιοι για τη δημαρχία της Αγλαντζιάς έχουν το δικαίωμα να ξοδέψουν για λόγους προεκλογικούς έως και 15 χιλιάδες ευρώ. Θα καταφέρετε να περιοριστείτε σε αυτό το ποσό;


Δεν πιστεύω να ξοδέψω πέραν του ενός τρίτου αυτού του ποσού. Το ερώτημα είναι: ποιο αντικίνητρο υπάρχει για υποψήφιους που έχουν ήδη ξοδέψει το τριπλάσιο αυτού του ποσού, όταν ο οικείος νόμος προβλέπει μόνο χρηματικό πρόστιμο και όχι καθαίρεση του υποψηφίου αν πετύχει εκλογή; Ο νομοθέτης έχει εισαγάγει περιορισμό στα προεκλογικά έξοδα υποψηφίων για να εξασφαλίσει ότι δεν θα επιδιώξουν απόσβεση της αρχικής τους επένδυσης σε περίπτωση εκλογής με παράνομο τρόπο (βλέπε μίζες, έμμεσο κέρδος κ.τ.λ.) αλλά δεν έχει επιβάλει και αποτρεπτικές ποινές για να πετυχαίνει αυτόν τον στόχο.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επόμενο άρθρο:

Αφιέρωμα

Φαίδων Φαίδωνος vs Άκης Χρυσόμηλος

Οι δύο υποψήφιοι για τη δημαρχία της Πάφου εξηγούν τις θέσεις, παραθέτουν τις απόψεις και το όραμά τους απαντώντας στις ερωτήσεις του Κώστα Νάνου.

03 / 05
Επιστροφή
στην αρχή