Όλα θα κριθούν στη Λευκωσία

ΑΠΟΨΗ /ΣΦΑΙΡΙΚΑ
Αναμφισβήτητα η επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στις ΗΠΑ προσέδωσε δυναμική στο Κυπριακό ενόψει της αναμενόμενης συνάντησής του με τον Ντερβίς Έρογλου εντός Οκτωβρίου, όπως έχει καθορισθεί από τα Ηνωμένα Έθνη για να ξεκινήσει και επισήμως ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Αναμφισβήτητα η επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στις ΗΠΑ προσέδωσε δυναμική στο Κυπριακό ενόψει της αναμενόμενης συνάντησής του με τον Ντερβίς Έρογλου εντός Οκτωβρίου, όπως έχει καθορισθεί από τα Ηνωμένα Έθνη για να ξεκινήσει και επισήμως ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. 

Παρότι ο νέος γύρος των συνομιλιών ίσως ξεκινά υπό τις καλύτερες περιστάσεις από κάθε άλλη περίοδο, όλα θα κριθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων


Τόσο κατά τη συνάντηση με τον Μπα Γκι-μουν στη Νέα Υόρκη όσο και κατά τις συνομιλίες που είχε στην Ουάσιγκτον με τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν, ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν σαφής, θέτοντας ενώπιον των συνομιλητών του μια δισκελή κατηγορηματική πρόταση: «Πρώτον, είμαι έτοιμος για συνομιλίες μέχρι την τελική λύση του Κυπριακού. Δεύτερον, επιμένω χωρίς καμιά διάθεση υποχώρησης σε μια σωστή προετοιμασία αυτών των συνομιλιών». Η ε/κ πλευρά σε όλες τις επαφές της επικέντρωσε στις ΗΠΑ στο δεύτερο σημείο, με αιχμή του δόρατος ένα ξεκάθαρο κοινό ανακοινωθέν με την έναρξη των διαπραγματεύσεων, το οποίο θα διευκρινίζει:

? Τη βάση της λύσης του Κυπριακού. Ότι δηλαδή το ζητούμενο είναι η εξεύρεση λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως προνοούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
? Το μέχρι στιγμής κοινό έδαφος που έχουν συσσωρεύσει όλοι οι προηγούμενοι γύροι συνομιλιών στο Κυπριακό την τελευταία δεκαετία. Η ε/κ πλευρά δέχεται τη συντριπτική πλειονότητα των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις Χριστόφια - Ταλάτ - Έρογλου, δεν αποδέχεται όμως το έγγραφο των συγκλίσεων Ντάουνερ ως σχέδιο λύσης διότι επιθυμεί να εμπλουτίσει και με άλλες ιδέες τη διαδικασία.
? Τη διαδικασία συζήτησης όλων των θεμάτων για να μπορούν οι συνομιλητές να έχουν πλήρη εικόνα για τις κερδοζημιές τής κάθε πλευράς στη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο μιας ολιστικής αντιμετώπισης του Κυπριακού.

 

Η δυναμική

Η επίσκεψη στη Νέα Υόρκη, πέραν των επίσημων δηλώσεων, είχε και μια σειρά από ελπιδοφόρες πολιτικές υποσημειώσεις, οι οποίες διά των συμβολισμών τους προσδίδουν ώθηση στην παραγωγή μιας νέας δυναμικής στο Κυπριακό.

* Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης δεν ήταν καταγγελτικός προς την Τουρκία, αλλά περισσότερο επικοδομητικός. Παρότι αυτό ενόχλησε κάποιους στο εσωτερικό, ο Νίκος Αναστασιάδης κέρδισε τεράστιους πόντους αξιοπιστίας στο εξωτερικό.
 
* Η αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αποχώρησε από τη Γενική Συνέλευση κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προέδρου της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ. Αυτό ικανοποίησε τον κ. Γκιουλ, ο οποίος αποτελεί το πιο μετριοπαθές στοιχείο της τουρκικής ηγετικής τάξης σήμερα.

* Ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος επιδίωξε να μιλήσει για λίγα λεπτά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κατά την επίσημη δεξίωση του ΟΗΕ προς τους αρχηγούς κρατών, ανταλλάσσοντας θετικά μηνύματα για το Κυπριακό.

* Κατά τη συνάντηση Βενιζέλου-Νταβούτογλου συμφωνήθηκαν συναντήσεις των δύο εγγυητριών δυνάμεων με τους διαπραγματευτές στο Κυπριακό. Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι οι συναντήσεις θα είναι διμερείς και δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε τετραμερή. Πρόκειται για εξέλιξη η οποία ευνοεί περισσότερο την ε/κ πλευρά, διότι θα έχει από πρώτο χέρι εικόνα για τις διαθέσεις της ’γκυρας στο Κυπριακό. Αντιθέτως, ο Τ/Κ διαπραγματευτής θα μεταβαίνει στην Αθήνα περισσότερο για συμβολικούς λόγους, αφού η Αθήνα ούτε κατέχουσα δύναμη είναι στην Κύπρο ούτε έχει κυριαρχική εμπλοκή στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, όπως συμβαίνει με την Τουρκία.

 

Η ουσία

Παρότι ο νέος γύρος των συνομιλιών ίσως ξεκινά υπό τις καλύτερες περιστάσεις από κάθε άλλη περίοδο, όλα θα κριθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, μετά την πρώτη συνάντηση Μαυρογιάννη-Ερτούγ για γεύμα με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν προσχέδια για το κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης Αναστασιάδη-Έρογλου. Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση ώστε να υπάρξει λεκτική γεφύρωση των δύο ανακοινωθέντων, κάτι που αποκλείει την πραγματοποίηση της κοινής συνάντησης των ηγετών κατά την επίσκεψη Ντάουνερ την εβδομάδα που μπαίνει. Η διαφωνία έγκειται περισσότερο στη θέση της τ/κ πλευράς, η οποία θέλει να εξαντληθεί σε μια διαδικασία εξπρές η συζήτηση των διαφόρων κεφαλαίων μέχρι το τέλος του χρόνου και στη συνέχεια να συγκληθεί πολυμερής διάσκεψη. Η ε/κ πλευρά επιμένει σε μια διαδικασία βελτίωσης των υφιστάμενων συγκλίσεων σε πολύ περιορισμένο αριθμό σημείων που έχουν εντοπισθεί (προς αυτή την κατεύθυνση έχει καταθέσει σχετικό έγγραφο ο Τουμάζος Τσελεπής). Στη συνέχεια επιδιώκει να δει ολιστικά όλα τα κεφάλαια του Κυπριακού για δύο λόγους. Πρώτον, για λόγους εναρμόνισής τους με το ευρωπαϊκό κοινοτικό κεκτημένο και δεύτερον για να διακριβωθεί πού ακριβώς θα γίνουν οι αμοιβαίες υποχωρήσεις (trades off). Γίνεται αντιληπτό ότι η απόφαση Βενιζέλου-Νταβούτογλου θα ευνοήσει την ε/κ πλευρά να δει με την Τουρκία και το θέμα των εγγυήσεων, το οποίο θα συνυπολογισθεί στην τελική αξιολόγηση του πακέτου. Αμέσως μετά θα καθορισθούν ημερολογιακά οι κινήσεις για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

 

Σκέψεις για διαπραγματευτή

 

Η τ/κ πλευρά πάντως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, προβληματίζεται κατά πόσον θα κινηθεί στις διαπραγματεύσεις μόνον με τον κ. Ερτούγ. Από πλευράς Ντερβίς Έρογλου, και με δεδομένη την έλλειψη απρόσκοπτης επικοινωνίας με την ’γκυρα, γίνονται σκέψεις για περαιτέρω αξιοποίηση του Οζντίλ Ναμί ως συμβούλου του κ. Έρογλου ή και ως διαπραγματευτή στο Κυπριακό. Μια τέτοια κίνηση θα προσδώσει περαιτέρω αξιοπιστία στην τ/κ διαπραγματευτική ομάδα, αφού η παρουσία Ναμί συμβολίζει από τη μια την παρουσία του Τουρκικού Ρεπουπλικανικού Κόμματος στις διαπραγματεύσεις και από την άλλη την άμεση και συνεχή επικοινωνία με τον Τούρκο υπέξ Νταβούτογλου αλλά και τον υφυπουργό Εξωτερικών.

 

 

Η μεγάλη εικόνα

 

Εάν και όταν υπερπηδηθούν οι διαδικαστικές διαφορές και ο διάλογος μπει στα βαθιά, τότε στη συζήτηση θα πέσουν και τα μεγάλα χαρτιά τα οποία θα καταθέσουν οι ΗΠΑ αλλά και η ΕΕ. Όλα επικεντρώνονται γύρω από το τρίπτυχο: λύση, ενεργειακή συνεργασία στη Λεβαντίνη και έξοδος της Κύπρου από το μνημόνιο. Η προσέγγιση αυτή βάζει στο παιχνίδι τόσο το Ισραήλ και την Ελλάδα όσο και την Τουρκία. Με αυτή την προσέγγιση η Κύπρος αναδεικνύεται στην αιχμή του δόρατος της ΕΕ στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, και θωρακίζεται πολιτικά και οικονομικά. Σε διαφορετική περίπτωση -δηλαδή αν αποτύχει και αυτή η προσπάθεια- ο καθένας θα πάρει τον δρόμο του, σύμφωνα με ξένη διπλωματική πηγή.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Από τις μεγάλες αγάπες γεννιούνται τα μεγάλα μίση

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 19.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Θα μας πείσει άραγε η διοίκηση της cyta;

ΜΙΡΑΝΤΑ ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ, 19.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Στέκεσαι μακριά και φωνάζεις: «κλείστε τα οδοφράγματα»

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ, 19.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή