Οι νέοι πολιτικοί σχηματισμοί

ΑΠΟΨΗ /ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Ο πολύ καλός μου φίλος Γιάγκος Μικελλίδης, γνωστός ανά το παγκύπριο για τις ικανότητές του στην ψυχιατρική αλλά και για το ήθος και τις δημόσιες τοποθετήσεις του, αποφάσισε να κατέλθει ως υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές για τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου μαζί με 5 άλλες προσωπικότητες.

Ο πολύ καλός μου φίλος Γιάγκος Μικελλίδης, γνωστός ανά το παγκύπριο για τις ικανότητές του στην ψυχιατρική αλλά και για το ήθος και τις δημόσιες τοποθετήσεις του, αποφάσισε να κατέλθει ως υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές για τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου μαζί με 5 άλλες προσωπικότητες. Κατανοώ πλήρως τους λόγους που ώθησαν το φίλο Γιάγκο στην απόφαση αυτή. Η μπόχα που αποπνέει το πολιτικό κομματικό σύστημα του τόπου προκαλεί αισθήματα αγανάκτησης σε κάθε σκεπτόμενο πολίτη.

 

Η τραγική κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί ο τόπος και τα σημεία των καιρών επιβάλλουν σε κάθε έντιμο πολίτη την υποχρέωση να αντιδράσει. Και στο μέτρο του εφικτού να κάμει ό,τι μπορεί για να υπάρξει αλλαγή πορείας. Η προσπάθεια να επιδιωχθούν οι επιβαλλόμενες ριζικές αλλαγές μέσα από τα υφιστάμενα κόμματα είναι δυστυχώς καταδικασμένη σε αποτυχία. Κανένα κόμμα δεν αισθάνθηκε μέχρι σήμερα την ανάγκη να συγκροτήσει ένα δημιουργικό κορμό καινοτόμας πολιτικής και προγραμματικής σκέψης.

 

Τα κόμματα στην Κύπρο συνεχίζουν να είναι κόμματα ? καρτέλ, κλειστά σε νέες δυνάμεις που δεν συνδέονται με τα κατεστημένα λόμπι της πολιτικής και των μηχανισμών. Είναι ακλόνητη πίστη και πεποίθησή μου ότι η είσοδος στην πολιτική πραγματικά νέων δυνάμεων με ικανότητες, ήθος και αρχές, κι όχι κλωνοποιημένων προϊόντων, μπορεί να απελευθερώσει μια δυναμική που να βάλει σε γόνιμη δοκιμασία τα κομματικά καρτέλ, τα οποία σίγουρα είναι πιο ανθεκτικά κι από αυτά των φαρμακέμπορων. Ο σχηματισμός μιας δημιουργικής ομάδας με ηθική και διανοητική σύγκρουση, υψηλή επαγγελματική γνώση και παγκόσμιο βλέμμα στα χρηματοοικονομικά θα μπορούσε να προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες στον τόπο. Και θα ήμουν πρόθυμος να συνδράμω μια τέτοια ομάδα με όλες μου τις δυνάμεις. Όταν όμως η ομάδα δεν είναι ομάδα αλλά πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα και κυρίως δεν διαθέτει ηθική και διανοητική συγκρότηση, προσφέρει τη χείριστη υπηρεσία στον τόπο και το λαό μας. Διότι απλούστατα σκοτώνει την ελπίδα. Ο λαός, παρά τα χαμηλά επίπεδα στα οποία τον κρατούν καθηλωμένο τα ΜΜΕ και το εκπαιδευτικό σύστημα, γνωρίζει ότι για την κατάσταση της χώρας μας φταίει η νοοτροπία ή η κουλτούρα μας και ότι, αν αυτή δεν αλλάξει, δεν μπορούμε να προοδεύσουμε.

 

Ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους ν? αλλάξουμε την κουλτούρα είναι μέσω της συμπεριφοράς των πολιτικών. Οι πολιτικοί για τους πολίτες, όπως και οι γονείς για τα παιδιά, αποτελούν πρότυπα που με τις πράξεις και τις συμπεριφορές τους συμβολίζουν έννοιες, αξίες και ?πιστεύω?. Για παράδειγμα, αν οι πολιτικοί είναι συνεπείς ή ασυνεπείς, έντιμοι ή ανέντιμοι, ειλικρινείς ή ανειλικρινείς, αυτό παραδειγματικά διαχέεται και στους πολίτες, διαμορφώνοντας την ανάλογη κουλτούρα. Αποτελεί πλέον κοινή πεποίθηση ότι η αντιμετώπιση της κρίσης και η αλλαγή πορείας της χώρας, μέσα στις όλο και πιο αβέβαιες, ανταγωνιστικές και δύσκολες διεθνείς συνθήκες, απαιτούν τη ριζική αλλαγή του πολιτικού πολιτισμού και του πολιτικού συστήματος.

 

Οι νοοτροπίες, οι λογικές, τα συμφέροντα, η κυρίαρχη κάστα και όλοι αυτοί που μας έφτασαν ως εδώ δεν διαθέτουν ούτε τη βούληση, ούτε την ικανότητα και κυρίως ούτε την εμπιστοσύνη των πολιτών για να σχεδιάσουν και υλοποιήσουν τις αλλαγές που θα μας οδηγήσουν στη σωτηρία. Το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα, ακόμη κι αν το θελήσει, δεν μπορεί ν? αλλάξει, αφού είναι γερά δεμένο με νοοτροπίες, μηχανισμούς, συμφέροντα και ασήκωτα ?χρέη? του παρελθόντος.

 

Από την άλλη, ευκαιριακοί σχηματισμοί, όπως αυτός στον οποίο αποφάσισε να συμμετάσχει ο φίλος Γιάγκος Μικελλίδης, δεν θα οδηγήσουν στην ανάδειξη νέων πολιτικών δυνάμεων με όραμα, ικανότητα, αξίες, κατάλληλη πολιτική κουλτούρα και βούληση για ριζικές αλλαγές. Χρειάζεται μια πολύ πιο οργανωμένη και μεθοδευμένη προσπάθεια. Για να μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι στην προσπάθεια αυτή, θα πρέπει να κάμουμε μελετημένους σχεδιασμούς και σωστές επιλογές θέσεων και προσώπων.


 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Χειροπέδες στα χέρια που αρνούνται να πιάσουν όπλο

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 18.01.2019

ΑΠΟΨΗ

Συντελεστές Τάσσου από Αναστασιάδη

ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ, 18.01.2019

ΑΠΟΨΗ

Σειρά: #Pellotopos. Σήμερα, η επιτομή!

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 18.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή