ΟΕΒ: Πρώτα οι μελέτες και μετά ο καθορισμός συνεισφορών για ΓεΣΥ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η στρατηγική της ΟΕΒ 2016 - 2020 - Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ζητά ξεκάθαρη στρατηγική στην προσέλκυση νέων επενδύσεων κι όχι ad hoc παρεμβάσεις.

Αρνητική στον καθορισμό του ύψους των συνεισφορών για το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ) πριν από την ολοκλήρωση των μελετών που ετοιμάζονται για το κόστος του Σχεδίου και τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία η εφαρμογή του, παρουσιάστηκε σήμερα η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ).

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, Χρίστος Μιχαηλίδης, σε διάσκεψη Τύπου στην οποία παρουσίασε τη Στρατηγική της ΟΕΒ για την περίοδο 2016-2020 και το όραμά της για το 2017, ζήτησε την εφαρμογή ενός ΓεΣΥ οικονομικά βιώσιμου, ορθή και πραγματική αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων στην πράξη και δυνατότητα ελεύθερης επιλογής γιατρού, νοσηλευτηρίου και ασφαλιστικού φορέα, δηλαδή πολυασφαλιστικό σύστημα.

«Ο καθορισμός του τελικού ύψους του ποσοστού εισφορών θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα μελέτης οικονομικών επιπτώσεων, ενώ σε κάθε περίπτωση, οι εισφορές θα πρέπει να είναι ισομερείς μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, διασφαλίζοντας την επάρκεια του συστήματος, χωρίς να χρειαστεί αύξηση των εισφορών μελλοντικά», σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης.

Πρέπει, τόνισε, να εφαρμοστεί ΓεΣΥ, με το σωστό τρόπο, που να βοηθήσει την κοινωνία και παράλληλα να είναι βιώσιμο, ενώ παρέπεμψε σε παραδείγματα χωρών όπου το ΓεΣΥ ήταν καταστροφικό για την οικονομία.

«Πρέπει να προηγηθεί η μελέτη που γίνεται αυτή τη στιγμή από το Υπουργείο Οικονομικών για να δούμε την επίδραση του ΓεΣΥ στην οικονομία», είπε.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, δήλωσε ότι αύριο στη Βουλή η επίσημη θέση της ΟΕΒ σε σχέση με το ύψος των εισφορών για το ΓεΣΥ, «θα είναι ότι δεν μπορεί να καθοριστεί το ύψος των συνεισφορών πριν ολοκληρωθούν οι μελέτες και για το κόστος του ΓεΣΥ, αλλά και για τις επιπτώσεις επί της οικονομίας, από την εφαρμογή του συστήματος».

Στόχοι και άξονες της στρατηγικής της ΟΕΒ

Στους στόχους και τους άξονες της στρατηγικής της ΟΕΒ, όπως τους απαρίθμησε στη διάσκεψη Τύπου ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, εντάσσονται η αναβάθμιση και διεύρυνση των υπηρεσιών και δράσεων, η μεγιστοποίηση της ικανοποίησης και πιστότητας / δέσμευσης των μελών, το ξεκάθαρο “positioning” της ΟΕΒ, η συνεχής προσαρμοστικότητα των υπηρεσιών της στις ανάγκες των μελών και της επιχειρηματικότητας.

Περιλαμβάνεται επίσης η εμβάθυνση της ΟΕΒ σε θέματα που αφορούν την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, τις ξένες επενδύσεις, τα εργασιακά, τις υπηρεσίες (Τουρισμός, Ναυτιλία, Επαγγελματικές Υπηρεσίες), τη βιομηχανία και τις κατασκευές και την ενέργεια και το περιβάλλον.

Ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε πως η ΟΕΒ θα συνεχίσει τις προσπάθειες με αμείωτους ρυθμούς για δημιουργία ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, βελτίωση των οικονομικών δεικτών, μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα και χρηματοδότηση επιχειρήσεων, αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ένταξη της Κύπρου σε επενδυτική βαθμίδα, πρακτικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας και στρατηγικό σχεδιασμό.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας και υπογράμμισε ως ιδιαίτερα σημαντική τη μεταρρύθμιση του κρατικού μισθολογίου δια νόμου.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αναφορές στην Έκθεση της Κομισιόν για την Κύπρο σε χαμηλή παραγωγικότητα και διαφθορά στη δημόσια υπηρεσία που προκαλεί ζημιά στις επιχειρήσεις, είπε πως η ΟΕΒ έχει κάνει παραστάσεις προς διάφορες κατευθύνσεις και σημείωσε ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο ότι αυτά τα φαινόμενα πρέπει να εξαλειφθούν».

Ο κ. Μιχαηλίδης υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη μείωσης του κόστους του δημόσιου τομέα.

«Και τα θέματα διαφάνειας, και τα θέματα διαπλοκής πρέπει να εξαφανιστούν, και μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν σε αυτόν τον τόπο, και το δημόσιο να γίνει πιο παραγωγικό και αποδοτικό. Είναι εκ των ων ουκ άνευ αυτό. Διαφορετικά ανακυκλώνονται τα προβλήματα», υπέδειξε.

«Εμείς θα συνεχίσουμε να προωθούμε τη νομοθετική ρύθμιση της μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα και στο σκέλος του μισθολογίου, αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα, παρά το ότι δεν μας ικανοποιεί αυτό το οποίο έστειλε η Κυβέρνηση στη Βουλή. Δεν λύνει τα προβλήματα, τα αμβλύνει όμως. Θα σταματήσουμε να είμαστε η δεύτερη ακριβότερη δημόσια υπηρεσία και η λιγότερο παραγωγική στην ΕΕ, εάν υιοθετηθούν αυτές οι προτάσεις», επεσήμανε από πλευράς του ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ.

Χρειάζεται ξεκάθαρη στρατηγική για προσέλκυση και ενθάρρυνση επενδύσεων

Σε ό,τι αφορά την προσέλκυση και ενθάρρυνση ξένων επενδύσεων, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ σημείωσε ότι χρειάζεται «ξεκάθαρη στρατηγική και όχι ad hoc παρεμβάσεις».

Ο κ. Μιχαηλίδης ζήτησε ανάληψη συντονισμένων, στοχευμένων και καλά προετοιμασμένων (επαγγελματικού επιπέδου) εκστρατειών προσέλκυσης επενδυτών ή/και χρηματοδοτών σε υφιστάμενα ή υπό εξέλιξη έργα και τάχιστη προώθηση καζίνο, μαρίνων και άλλων αναπτυξιακών έργων και διορισμό υπόλογου Project Manager για κάθε μεγάλο έργο.

Σημείωσε ακόμα την ανάγκη εισαγωγής κινήτρων για ξένους επενδυτές, όπως επιταχυνόμενες αποσβέσεις σε σχέση με το ύψος της επένδυσης.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία των εγχώριων επενδύσεων την τελευταία περίοδο, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως υπάρχει μια τάση επενδυτικής δραστηριότητας και στην τοπική αγορά και υπέδειξε πως υπάρχουν πάρα πολλές ευκαιρίες προς αξιοποίηση σήμερα.

«Θεωρώ ότι οι επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο σημαντικές για τους ξένους επενδυτές. Θα έπρεπε να ήταν εξίσου σημαντικές για τις ντόπιες επιχειρήσεις και ντόπιους επενδυτές. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες, όχι μόνο στον τομέα του real estate, υπάρχουν δυνατότητες αυτή τη στιγμή για venture capital, και άλλες μορφές συμμετοχών των επιχειρήσεων, διότι παρά τους θετικούς μας δείκτες, ακόμα μία στις δύο επιχειρήσεις έχει προβλήματα», είπε.

Επί του ίδιου θέματος, ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις είναι υπερδανεισμένες και η πρόσβαση σε νέα χρηματοδότηση είναι πάρα πολύ περιορισμένη. «Ο μόνος τρόπος για να χρηματοδοτηθούν οι κυπριακές επιχειρήσεις είναι με την ευχέρεια που μπορεί να δημιουργεί η πολύ περιορισμένη επικερδότητα, η οποία θα πρέπει να διοχετευθεί σε τρεις πυλώνες: εξυπηρέτηση μη εξυπηρετούμενων δανείων, επανεπένδυση και σταδιακή και λελογισμένη βελτίωση και επαναφορά μέρους των ωφελημάτων που αποκόπηκαν», ανέφερε ο κ. Αντωνίου.

Σε ερώτηση για το Brexit, o κ. Αντωνίου είπε πως υπάρχουν ακόμα πράγματα τα οποία είναι ρευστά και ότι η ΟΕΒ στο μέτρο που μπορεί, παρακολουθεί και καταγράφει τα δεδομένα. «Εχουμε αποτυπώσει την πρώτη επίδραση σε βασικούς τομείς της οικονομίας, και περιμένουμε να σταθεροποιηθούν τα δεδομένα, προκειμένου να βγούμε έγκυρα να πούμε πού πρέπει να δοθεί έμφαση και ιδιαίτερη προσοχή», είπε.

Κατά τη διάσκεψη Τύπου, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ παρουσίασε εισηγήσεις για την προώθηση της εξωστρέφειας των κυπριακών επιχειρήσεων, ως του μοναδικού τρόπου ανάπτυξής τους, με δεδομένο το μικρό μέγεθος της κυπριακής αγοράς, καθώς και για μείωση της γραφειοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) είπε ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει κατάληξη στον κοινωνικό διάλογο και συμφωνία με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017, η ΟΕΒ θα καθοδηγήσει τα μέλη της για υλοποίηση των προνοιών των συμβάσεων.

Επανέλαβε δε τη θέση της Ομοσπονδίας για ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες, σημειώνοντας πως «δεν μπορεί να είναι όμηρος η οικονομία της χώρας σε όποιες μικροσκοπιμότητες μικρών ομάδων και συμφερόντων».

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν κρινόμαστε από κανέναν ξένο πρέσβη, δηλώνει στον «Π» ο ΥΠΟΙΚ

ΑΔΑΜΟΣ ΑΔΑΜΟΥ, 17.11.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ούτε για μια γυναίκα που στραγγαλίστηκε δεν γρηγορεί η δικαιοσύνη

ΣΟΦΗ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ, 17.11.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Win-win για Freshfields - Αθώος ο Χάρης,ο ΓΕ δικαιολόγησε τον Οδυσσέα

ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ, 17.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή