ΟΕΒ και ΣΕΚ αποδέχθηκαν την πρόταση για την ΑΤΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με ανακοινώσεις τους η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων, αλλά και η ΣΕΚ, ανακοίνωσαν ότι αποδέχονται την πρόταση για την ΑΤΑ

Με ανακοινώσεις τους η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων, αλλά και η ΣΕΚ, ανακοίνωσαν ότι αποδέχονται την πρόταση της Υπουργού Εργασίας για την ΑΤΑ.

Αποδέχεται η ΟΕΒ

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την πρόταση της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτας Αιμιλιανίδου για τη ρύθμιση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ).

«Σεβόμενη την ανάγκη διατήρησης και διαφύλαξης της εργατικής και κοινωνικής ειρήνης, προκειμένου ο τόπος μας να εξέλθει πλήρως από τη δίνη της άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης και λαμβάνοντας υπόψη ότι η ΟΕΒ εκπροσωπεί σχεδόν την ολότητα των επιχειρήσεων και των κλάδων της οικονομίας που συνομολογούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας με τις συντεχνίες, η ΟΕΒ αποδέχεται την πρότασή σας», αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Αντωνίου, σε σημερινή επιστολή του προς την κ. Αιμιλινίδου, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.

Παράλληλα, η ΟΕΒ θέτει δύο αυτονόητα, όπως τα χαρακτηρίζει, ζητήματα. Πρώτον ότι σε περίπτωση που το ποσοστό της ΑΤΑ θα μειωθεί, οποιαδήποτε μεταγενέστερη αύξηση του ποσοστού θα  καταβληθεί αφού προηγουμένως το ποσοστό φθάσει στο σημείο που είχε σταματήσει.  Δηλαδή αν η ΑΤΑ φθάσει στο 10% και σε μια χρονιά μειωθεί στο 8% οι μισθοί δεν θα μειωθούν. Αν όμως την επόμενη χρονιά η ΑΤΑ ανέλθει στο 9% ή στο 10% δεν θα καταβληθεί. Θα καταβληθεί μόνο όταν υπερβεί το 10%.

Δεύτερον ότι όλα όσα αναφέρονται στην πρόταση της Υπουργού εφαρμόζονται για όσους εργαζόμενους απασχολούνται ή θα απασχοληθούν στο μέλλον με συμφωνημένο με τον εργοδότη τους του δικαιώματος σε ΑΤΑ.

Η ΟΕΒ δηλώνει ετοιμότητα για την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας και ότι σε περίπτωση υπογραφής της συμφωνίας θεωρεί αναγκαίο και χρήσιμο όπως αυτή προσυπογραφεί και από την ΠΑΣΥΔΥ.

Πάντως, η Ομοσπονδία θεωρεί πως η πρόταση της Υπουργού Εργασίας εμπεριέχει στοιχεία που συγκρούονται με τη φύση της ΑΤΑ, τα οποία η ΟΕΒ ως θέση αρχής είναι αδύνατο να αποδεχθεί, όπως το ότι η ΑΤΑ δεν θα μειώνει τους μισθούς σε περίπτωση αποπληθωρισμού. «Αυτό δεν είναι Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή αλλά Αυτόματη Τιμαριθμική Αύξηση», συμπληρώνει.

Θεωρεί ακόμη ότι η ενσωμάτωση της ΑΤΑ στους βασικούς μισθούς που θα ισχύουν στο τέλος του 2017 στρεβλώνει τα δεδομένα και στην πράξη οδηγεί σε καταβολή του 65% περίπου της ΑΤΑ, αντί του σκοπούμενου 50%.

Πράσινο και από την ΣΕΚ

Η ΣΕΚ ανακοίνωσε ότι, ύστερα από σοβαρή μελέτη στα συλλογικά Σώματα της Συνομοσπονδίας, αποδέχεται την πρόταση της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου για τη ρύθμιση της ΑΤΑ κατά την προσεχή τριετία 2018 - 2020.
 
Την απόφαση της ΣΕΚ διαβίβασε στην κυρία Αιμιλιανίδου με σημερινή επιστολή του, ο Γενικός Γραμματέας Ανδρέας Μάτσας, εκθειάζοντας το γεγονός ότι, μέσω της συναινετικής υπουργικής πρότασης, η ΑΤΑ επαναφέρεται χωρίς να υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς, συμβάλλοντας στη διατήρηση της εργατικής ειρήνης, προστίθεται στην ανακοίνωση.
 
Επιπρόσθετα, η ΣΕΚ αναφέρει πως θεωρεί αναγκαία τη συνέχιση του κοινωνικού διαλόγου ώστε να επιτευχθεί οριστική ρύθμιση και αποτελεσματικότερη απόδοση της ΑΤΑ, στη βάση της φιλοσοφίας του θεσμού.
 
Διευκρινίζει ότι με βάση την υπουργική πρόταση, η οποία είναι μεταβατική και αφορά τα έτη 2018, 2019 και 2020 η ΑΤΑ θα καταβάλλεται μία φορά τον χρόνο υπό την προϋπόθεση ότι το β΄και γ΄τρίμηνο του προηγούμενου έτους θα υπάρχει θετικός ρυθμός ανάπτυξης και η απόδοση της θα ανέρχεται στο 50% της ετήσιας αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. 
 
Κατά τη ΣΕΚ, η πρόταση θεωρείται ως ιδιαίτερα σημαντική και επωφελής για τους εργαζόμενους, καθώς η  ΑΤΑ ενσωματώνεται στους βασικούς μισθούς και κατοχυρώνεται ότι σε περίπτωση αποπληθωρισμού, δηλαδή μείωση του δείκτη, δεν θα υπάρχει οποιαδήποτε μείωση των μισθών λόγω ΑΤΑ.
 
Επίσης, όπως αναφέρεται, στην περίπτωση που η ΑΤΑ δεν θα παραχωρείται λόγω μη ύπαρξης θετικού ρυθμού ανάπτυξης στο β΄και γ΄τρίμηνο του προηγούμενου έτους, αυτή θα παγοποιείται στο σημείο που έχει δοθεί και θα επανεκκινεί από το σημείο της παγοποίησης.
 
Η ΣΕΚ αναφέρει επίσης ότι συνεχίζεται ο κοινωνικός διάλογος, με στόχο την κατάληξη σε νέα ρύθμιση απόδοσης της ΑΤΑ με τη λήξη της παρούσας συμφωνίας, στη βάση της φιλοσοφίας της ΑΤΑ.
 
Η ΣΕΚ καταλήγει σημειώνοντας ότι μέχρι την επίτευξη νέας συμφωνίας συνεχίζουν να ισχύουν οι πρόνοιες της παρούσας συμφωνίας.

Η πρόταση

Υπενθυμίζεται πως η μεταβατική πρόταση της κ. Αιμιλιανίδου για τα περίοδο 2018 -2020, προνοεί ότι η ΑΤΑ καταβάλλεται μια φορά ανά έτος σε ποσοστό 50% της ετήσιας αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και υπό την προϋπόθεση ότι κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους υπάρχει θετική πρόσημο ανάπτυξης της οικονομίας.

Επίσης κατά την 31 Δεκεμβρίου του 2017 η οποιαδήποτε ΑΤΑ έχει δοθεί στους εργαζομένους από κάθε κλάδο ή επιχείρηση κατά τα προηγούμενα χρόνια θα ενσωματώνεται στους μισθούς, ενώ η ΑΤΑ που θα παραχωρείται από την 1η Ιανουαρίου 2018 και εντεύθεν θα υπολογίζεται επί του νέου μισθού που θα προκύψει από την ενσωμάτωση στους μισθούς.

Παράλληλα, αν κατά την περίοδο ισχύος της συμφωνίας αν ο πληθωρισμός έχει αρνητικό πρόσημο δεν επέρχεται μείωση μισθών λόγω ΑΤΑ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Brexit περνά μέσα από τα στενά του Γιβραλτάρ

ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, 09:00 (τελευταία ενημέρωση 09:00)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιλντιρίμ: Θέλουμε κοινά αποδεκτή λύση στο Κυπριακό

Πολίτης News, 08:46 (τελευταία ενημέρωση 08:46)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του ΓΝ Λευκωσίας ο 15χρονος μαθητής

Πολίτης News, 08:21 (τελευταία ενημέρωση 08:21)

Επιστροφή
στην αρχή