Οδυνηρές περικοπές νερού στους γεωργούς για να... ξεδιψάσουν τα γκολφ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Η πολιτική για τις αναπτύξεις των γηπέδων γκολφ υιοθετήθηκε πριν από 20 περίπου χρόνια και στηρίχθηκε διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις

Παράλογη και σχιζοφρενής μπορεί να χαρακτηριστεί η πολιτική για τις αναπτύξεις γηπέδων γκολφ στην Κύπρο, που πλήττονται από λειψυδρία. Για να δικαιολογηθεί και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη άρδευση των γηπέδων γκολφ, ακόμη και σε περιόδους ξηρασίας, τα βάφτισαν μόνιμες καλλιέργειες. Την ίδια στιγμή, η Κύπρος εν έτει 2018 εισάγει δυόσμο και βασιλικό από τη Συρία, η οποία σπαράσσεται από τον εμφύλιο τα τελευταία 4 χρόνια, και έχει ισοπεδωθεί από τους βομβαρδισμούς του Ισλαμικού Κράτους, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Γαλλίας, της Αγγλίας κ.ά.

Διαχρονικά και διακομματικά

Η πολιτική για τις αναπτύξεις των γηπέδων γκολφ υιοθετήθηκε πριν από 20 περίπου χρόνια και στηρίχθηκε διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις. Ο παραλογισμός ξεπερνάει κάθε όριο όταν συνυπολογιστεί ότι το κράτος δαπανά τεράστια ποσά για την κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης για να εξασφαλίσει πόσιμο νερό, ενώ την ίδια στιγμή παραχωρεί για άρδευση των γηπέδων γκολφ το νερό από τα φράγματα, το οποίο, όπως επισημαίνουν λειτουργοί του Τμήματος Υδάτων, με μια απλή διύλιση θα μπορούσε να είναι πρώτης ποιότητας πόσιμο για κάθε νοικοκυριό. Όλοι αναγνωρίζουν ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας, το οποίο χρόνο με τον χρόνο επιδεινώνεται. Αυτή η προοπτική οδήγησε την κυβέρνηση στις αρχές της περασμένης δεκαετίας να αποφασίσει την κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης σε όλη την Κύπρο ώστε να απεξαρτηθεί τουλάχιστον η ύδρευση από τις καιρικές συνθήκες. Μέχρι σήμερα αυτός ο στρατηγικός στόχος παραμένει ανέφικτος τουλάχιστον για την Πάφο, η οποία δεν διαθέτει μονάδα αφαλάτωσης και εξαρτάται ακόμη από τις καιρικές συνθήκες και τα διυλιστήρια στα φράγματα Κανναβιού και Ασπρόκρεμμου. Το 2008 λόγω της λειψυδρίας σήμανε συναγερμός, με αποτέλεσμα να ληφθούν άρον-άρον αποφάσεις για την κατασκευή κινητής μονάδας αφαλάτωσης στην Πάφο, ενώ στη Λεμεσό μεταφερόταν νερό από την Ελλάδα με τάνκερ. Την ίδια στιγμή που οι κυβερνώντες προσπαθούσαν και προσπαθούν να βρουν λύσεις για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, ακολουθούν πολιτικές για την ανάπτυξη νέων γηπέδων γκολφ για τα οποία απαιτούνται τεράστιες ποσότητες νερού.

Διαβάστε επίσης: Προχωρούν για γκολφ εντός natura, στο Κάβο Γκρέκο

Μύθοι

Για αυτού του είδους τις αναπτύξεις μάλιστα οι κυβερνήσεις παραχώρησαν και πολεοδομικά κίνητρα, διότι σε διαφορετική περίπτωση από μόνες τους οι αναπτύξεις των γκολ θα ήταν πολύ ζημιογόνες και δεν θα ενδιαφερόταν κανείς να τις υλοποιήσει. Όταν όμως μαζί με τα γήπεδα γκολφ μπορούσε κάποιος να εξασφαλίσει άγονη αγροτική γη σε λόφους και λαγκάδια και να τη μετατρέψει σε προνομιούχα οικόπεδα, τότε αυτού του είδους οι αναπτύξεις γίνονταν περιζήτητες. Με το επιχείρημα του εμπλουτισμού του τουριστικού μας προϊόντος και γενικότερα της ανάπτυξης δόθηκαν άδειες παγκύπρια για 14 συνολικά γήπεδα γκολφ με πολεοδομικές χαλαρώσεις για την ανέγερση χιλιάδων επαύλεων. Ο πρώην επίτροπος Περιβάλλοντος και βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου χαρακτηρίζει μύθο το επιχείρημα ότι τα γκολφ προσελκύουν τουρισμό. Από τα στοιχεία του ΚΟΤ, όπως είπε, φαίνεται πως το 2014 σε σύνολο τουριστικών αφίξεων περίπου 2,5 εκατ., οι γκολφέρ δεν ξεπερνούσαν ολόχρονα τους 30.000. Την ίδια στιγμή, στην επαρχία Πάφου οι τοπικοί παίκτες δεν ξεπερνούν τους 200, σύμφωνα με γνώστη του αθλήματος. Οι αναπτύξεις γκολφ, σύμφωνα με τον κ. Θεοπέμτου, «είναι το πρόσχημα για να παραχωρούνται άδειες για ανέγερση επαύλεων σε αγροτικές εκτάσεις».

Μοιράζουν το νερό με τους γεωργούς

Στην Πάφο ήδη λειτουργούν τρία τέτοια συγκροτήματα, στην Τσάδα και το Χα Ποτάμι, ενώ το τέταρτο δίπλα από το ανατολικό προς το παρόν περιορίζεται μόνο στα γήπεδα γκολφ, με την οικιστική ανάπτυξη να υπολείπεται. Αυτές οι 4 αναπτύξεις καταναλώνουν περίπου το 50% του νερού που παραχωρείται για την άρδευση καλλιεργειών και φυτειών στην χαμηλή περιοχή της Πάφου. Υπολογίζεται σε ετήσια βάση ότι οι ανάγκες αυτών των 4 συγκροτημάτων γκολφ φθάνουν τα 4 εκατ. κυβικά μέτρα νερού. Η 5η αντίστοιχη ανάπτυξη προβλέπεται στην περιοχή της Λίμνης με την κατασκευή γηπέδων γκολφ και χιλίων επαύλεων. Στην περίπτωση της Λίμνης η άρδευση προβλέπεται να εξασφαλιστεί από το νερό που θα παράγεται από τον βιολογικό σταθμό της Πόλης Χρυσοχούς. Το αποχετευτικό σύστημα όμως δεν κατασκευάστηκε ακόμη και βρίσκεται στα χαρτιά.

Άλλαξαν αποφάσεις

Το 2005 το Υπουργικό Συμβούλιο, με απόφασή του ημερ. 16.2.2005, ενέκρινε πολιτική ενθάρρυνσης επενδύσεων σε γήπεδα γκολφ. Η απόφαση αναφέρει ρητά ότι δεν θα εγκρίνονται αιτήσεις για άρδευση των γηπέδων γκολφ με νερό από γεωτρήσεις ή κυβερνητικά φράγματα, με εξαίρεση τις τέσσερις προϋπάρχουσες αναπτύξεις γκολφ της επαρχίας Πάφου, οι οποίες θα συνέχιζαν να υδροδοτούνται με βάση τις συμφωνίες που είχαν συνομολογηθεί. Με μεταγενέστερη απόφασή του, ημερ. 5.2.2009, το Υπουργικό ενέκρινε, μεταξύ άλλων, τον τερματισμό υδροδότησης των υφιστάμενων γηπέδων από κυβερνητικά υδατικά έργα και την άρδευσή τους με νερό που θα παράγεται από μονάδα αφαλάτωσης. Λόγω της πιο πάνω απόφασης, τρεις από τους επενδυτές των υφιστάμενων εκμεταλλεύσεων, οι οποίοι είχαν συνάψει συμφωνίες για παραχώρηση νερού από κυβερνητικά υδατικά έργα, προσέβαλαν την προαναφερθείσα απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στο Ανώτατο Δικαστήριο. Δεδομένων των πιο πάνω εξελίξεων, το Υπουργικό Συμβούλιο, με αποφάσεις του ημερ. 3.6.2009 και 20.1.2011, ενέκρινε παρατάσεις ενός έτους κάθε φορά, έτσι ώστε να συνεχίζεται η παροχή νερού στα ήδη υφιστάμενα αδειοδοτημένα γήπεδα γκολφ για να δοθεί χρονικό περιθώριο συμμόρφωσής τους με τις πρόνοιες της απόφασης για μη παραχώρηση νερού από κυβερνητικά υδατικά έργα. Αργότερα, το Υπουργείο Γεωργίας σε ενημερωτικό σημείωμα το οποίο τέθηκε ενώπιον της αρμόδιας Υπουργικής Επιτροπής για τη δημιουργία γηπέδων γκολφ, εισηγήθηκε να δοθεί στα υφιστάμενα αδειοδοτημένα γήπεδα επιπλέον χρονικό περιθώριο δύο ετών, δηλαδή μέχρι τις 3.6.2013. Έκτοτε το Τμήμα Υδάτων συνεχίζει να παρέχει νερό στις αναπτύξεις των γηπέδων γκολφ.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Cyta: Έντεκα στην κούρσα για τον CEO

ΜΙΡΑΝΤΑ ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ, 12:31 (τελευταία ενημέρωση 12:31)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αργεντινή: Οι πρώτες φωτογραφίες του υποβρυχίου San Juan

Πολίτης News, 12:27 (τελευταία ενημέρωση 12:27)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν κρινόμαστε από κανέναν ξένο πρέσβη, δηλώνει στον «Π» ο ΥΠΟΙΚ

ΑΔΑΜΟΣ ΑΔΑΜΟΥ, 12:25 (τελευταία ενημέρωση 12:25)

Επιστροφή
στην αρχή