Οδηγός για τα «κόκκινα δάνεια» το Σχέδιο Εστία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πληροφορίες της τραπεζικής αγοράς αναφέρουν ότι το σχέδιο «Εστία» θα εξαγγελθεί επίσημα από το Υπουργείο Οικονομικών την 1η Δεκεμβρίου του 2018

Ανεξάρτητα από την κριτική που ασκείται στο σχέδιο «Εστία» -για τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τον συνδυασμό επιδότησης δόσης και κουρέματος δανείου σε όσους δανειολήπτες είναι επιλέξιμοι- οι όροι του σχεδίου αναμένεται να αποτελέσουν οδηγό για τη διευθέτηση των κόκκινων στεγαστικών δανείων στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος.


Δανειολήπτες που δεν πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο σχέδιο «Εστία» μπορεί να χάνουν το όφελος της επιδότησης του 1/3 της δόσης, αλλά το κούρεμα του δανείου θα αποτελεί μέρος της προσφερόμενης αναδιάρθρωσης.


«Αυτό είναι ήδη κάτι που γίνεται», αναφέρουν στον «Π» τραπεζικές πηγές, οι οποίες σημειώνουν ότι το πρόβλημα μέχρι τώρα ήταν η μη ανταπόκριση των δανειοληπτών στις προσκλήσεις των τραπεζών. Οι ίδιες οι τράπεζες γνωρίζουν ότι η προσαρμογή του δανείου στο ύψος της αξίας της εξασφάλισης (κάτι που οδηγεί σε κούρεμα του υπολοίπου λόγω της υποχώρησης των αξιών των ακινήτων) αποτελεί κλειδί για μια βιώσιμη αναδιάρθρωση, διαφορετικά ο δανειολήπτης δεν έχει κίνητρο να αποπληρώσει το δάνειο. Θυμίζουμε ότι το «Εστία» προβλέπει οριζόντιο κούρεμα 5% σε όλα τα επιλέξιμα δάνεια (το ποσό θα διαγράφεται οριστικά με την αποπληρωμή του δανείου), ενώ ανάλογα με τη διαφορά της εκτιμώμενης αξίας ακινήτου - υπόλοιπο δανείου το κούρεμα του υπολοίπου μπορεί να φτάσει το 32%.


Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο προβλέπει ότι η τράπεζα ή η Εταιρεία Εξαγοράς Πιστώσεων, στην οποία θα ανήκει το δάνειο, «θα έχει την υποχρέωση να αναδιαρθρώσει τα δάνεια που πληρούν τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια σε ένα ποσό το οποίο θα ισούται με το χαμηλότερο μεταξύ (α) του υπολοίπου του δανείου κατά την ημερομηνία αναδιάρθρωσης και (β) της αγοραίας αξίας της κύριας κατοικίας όπως αυτή θα προκύπτει από την εκτίμηση. Οποιαδήποτε μετρητά ή καταθέσεις που υπερβαίνουν το 20% των καθαρών περιουσιακών στοιχείων του νοικοκυριού θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη μείωση των υποχρεώσεων του αιτητή προς τη συμμετέχουσα τράπεζα / Εταιρεία Εξαγοράς Πιστώσεων».


«Αν δεν πληροίτε τα κριτήρια για συμμετοχή στο σχέδιο, η τράπεζα είναι διατεθειμένη να σας προσφέρει εναλλακτικές προτάσεις αναδιάρθρωσης του δανεισμού σας ώστε να δοθεί τέλος στην αβεβαιότητα που αντιμετωπίζετε», τονίζεται στην αρχική επιστολή που είχε στείλει η Τράπεζα Κύπρου (πριν την οριστικοποίησή του την περασμένη εβδομάδα) με την οποία ενημέρωνε 5.000 δανειολήπτες. Περισσότεροι από 1.000 έχουν ήδη έλθει σε επαφή με την τράπεζα, ενώ πληροφορίες για το σχέδιο ζήτησαν και πελάτες που δεν είναι επιλέξιμοι. Η Τράπεζα Κύπρου έχει δεσμεύσει για τη ομάδα του «Εστία» 140 άτομα.

Χρονοδιάγραμμα


Πληροφορίες της τραπεζικής αγοράς αναφέρουν ότι το σχέδιο «Εστία» θα εξαγγελθεί επίσημα από το Υπουργείο Οικονομικών την 1η Δεκεμβρίου του 2018 (αναμένεται η τελική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), με τους δανειολήπτες να έχουν αποκλειστική προθεσμία 3 μηνών για την υποβολή αιτήσεων.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συμφωνία Πρεσπών: Βουλή-Επιτροπή διαφωνούν για διαδικασία-περιεχόμενο

Πολίτης News, 08:35 (τελευταία ενημέρωση 08:35)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεξικό: Στους 91 οι νεκροί από την έκρηξη σε αγωγό μεταφοράς καυσίμων

Πολίτης News, 08:23 (τελευταία ενημέρωση 08:23)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κλειστοί δρόμοι στην Επαρχία Πάφου από κατολισθήσεις

Πολίτης News, 08:20 (τελευταία ενημέρωση 08:20)

Επιστροφή
στην αρχή