Οδεύει προς παύση ο υπαρχηγός Αστυνομίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Ο Κυριάκου αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαρροή πληροφοριών προς τη βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου και συγκεκριμένα ΜΜΕ

Το ενδεχόμενο παύσης του υπαρχηγού της Αστυνομίας Ανδρέα Κυριάκου αναμένεται να εξετάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του, με κατηγορίες για διαρροή πληροφοριών προς τη βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου και συγκεκριμένα ΜΜΕ. Η ποινική δίωξη κατά του κ. Κυριάκου αποφασίστηκε από τον γενικό εισαγγελέα στη βάση του πορίσματος των ποινικών ανακριτών που είχαν διοριστεί για να ερευνήσουν θέματα διαφθοράς στην Αστυνομία, σε σχέση με τον τετραπλό φόνο στην Αγία Νάπα, την γκάφα της Interpol Κύπρου με τους Σέρβους εκτελεστές και τη διαρροή πληροφοριών.

Ποινικές διώξεις

Στη χθεσινή ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα Κ. Κληρίδη αναφέρεται πως ο κ. Κυριάκου θα διωχθεί ποινικώς για δύο υποθέσεις διαρροής. Η πρώτη υπόθεση αφορά εσωτερική μελέτη της Αστυνομίας για θέματα διαφθοράς η οποία είχε παραδοθεί στον αρχηγό τον Ιανουάριο του 2015. Όπως σημειώνεται, η μελέτη, αν και δεν ήταν διαβαθμισμένη, «εν τούτοις θεωρείται ως υπηρεσιακό έγγραφο, το οποίο τυγχάνει χειρισμού ενδοϋπηρεσιακά και μόνο για υπηρεσιακούς σκοπούς». Ωστόσο αντίγραφο αυτής της μελέτης επεδείκνυε σε συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής τον Ιούλιο του 2016 η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου και την επόμενη μέρα αποσπάσματα δημοσιεύθηκαν στον «Φιλελεύθερο». Ο γενικός εισαγγελέας υποστηρίζει πως «από το σύνολο της συλλεγείσας άμεσης και περιστατικής μαρτυρίας φαίνεται να εμπλέκεται στο θέμα της διαρροής ο υπαρχηγός της Αστυνομίας κ. Α. Κυριάκου» και εναντίον του στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα που δικαιολογεί ποινική δίωξη.

Ποινική δίωξη εναντίον του κ. Κυριάκου ασκείται και για τη διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών που αφορούσαν στοιχεία της Interpol για την άφιξη Σέρβων εκτελεστών στην Κύπρο με σκοπό τη διενέργεια εγκληματικών ενεργειών. Για αυτές τις διαρροές είχαν γίνει δύο διοικητικές έρευνες στην Αστυνομία που δεν κατέληξαν στο πρόσωπο το οποίο έκανε τη διαρροή. Ωστόσο, κατά τον γενικό εισαγγελέα, η ενδελεχής έρευνα των ποινικών ανακριτών οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ο μόνος που θα μπορούσε να διαρρεύσει τις εμπιστευτικές πληροφορίες ήταν ο κ. Κυριάκου.

Κατά ανακριτών

Ο υπαρχηγός, σε δηλώσεις του χθες σε διάφορα ΜΜΕ, ανέφερε πως υπήρξε προδιάθεση των ανακριτών για να τον ενοχοποιήσουν και για αυτό τους είχε καταγγείλει στον γενικό εισαγγελέα χωρίς να πάρει απάντηση. Ο κ. Κυριάκου ανέφερε πως έχει εμπιστοσύνη στην κυπριακή δικαιοσύνη.

Πειθαρχικός έλεγχος για τέσσερις αξιωματικούς

Ο γενικός εισαγγελέας στη χθεσινή του ανακοίνωση αφήνει στη διακριτική ευχέρεια του αρχηγού Αστυνομίας την τυχόν πειθαρχική δίωξη τεσσάρων αξιωματικών που διαχειρίστηκαν τις πληροφορίες της Interpol Σερβίας για τους Σέρβους εκτελεστές. Πρόκειται για τον υπαρχηγό Α. Κυριάκου, τον βοηθό αρχηγό Λάμπρο Θεμιστοκλέους, έναν ανώτερο υπαστυνόμο και έναν υπαστυνόμο.Ο κ. Κληρίδης σημειώνει πως «τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη μελέτη του μαρτυρικού υλικού είναι ότι αν και είχαν ληφθεί συγκεκριμένες και σημαντικές πληροφορίες από τις σερβικές αρχές, εντούτοις αυτές δεν προσεγγίστηκαν με τη δέουσα σοβαρότητα και δεν διερευνήθηκαν επαρκώς, επιμελώς, ή καθόλου. Παρατηρούνται, συναφώς, παραλείψεις και/ή εσφαλμένοι χειρισμοί.

Δεν διαπιστώνεται η ύπαρξη μαρτυρίας που να καταδεικνύει ότι οι πιο πάνω πράξεις και/ή παραλείψεις έγιναν εσκεμμένα, ούτως ώστε να στοιχειοθετούνται ποινικά αδικήματα, πλην όμως συγκεκριμένες πράξεις ή παραλείψεις των προαναφερθέντων αξιωματικών δυνατόν να συνιστούν πειθαρχικά αδικήματα».

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι πληροφορίες για τους Σέρβους εκτελεστές είχαν διαρρεύσει στον υπόκοσμο και μέλη συγκεκριμένης ομάδας γνώριζαν την άφιξή τους στην Κύπρο. Επρόκειτο να εκτελέσουν «συμβόλαιο θανάτου» για τον Αλέξη Μαυρομιχάλη και φίλους του, αλλά κατόπιν της γκάφας του αστυνομικού της Interpol Κύπρου το εγχείρημα ακυρώθηκε, για να έρθουν λίγους μήνες αργότερα οι Αλβανοί εκτελεστές που δολοφόνησαν τον Φ. Καλοψιδιώτη, τον Η. Χατζηευθυμίου και τη σύζυγό του στην Αγία Νάπα.

Οι δύο γκάφες

Εισήγηση για πειθαρχική δίωξη διατυπώνει ο γενικός εισαγγελέας για έναν δεσμοφύλακα και για έναν αστυνομικό που υπηρετούσε στην Interpol. Ο δεσμοφύλακας είχε αποστείλει το ποσόν των 1.000 ευρώ στον επικεφαλής των Σέρβων εκτελεστών με υπηρεσία ταχείας μεταφοράς χρημάτων. Την «εξυπηρέτηση» είχε ζητήσε ο ισοβίτης Μάριος Χριστοδούλου (Μπένις). Σύμφωνα με την έρευνα, δεν προέκυψε μαρτυρία που να καταδεικνύει ότι ο δεσμοφύλακας δεν είχε γνώση του σκοπού για τον οποίο εστάλησαν τα χρήματα, ενώ δεν προέκυψαν στοιχεία που να δείχνουν ότι είχε κάποιο όφελος.

Το ενδεχόμενο πειθαρχικής δίωξης ζητάει να εξεταστεί από τον αρχηγό Αστυνομίας και για τον αστυνομικό της Interpol που από λάθος τηλεφώνησε στον Σέρβο οργανωτή των δολοφονιών που επρόκειτο να γίνουν στην Κύπρο. Το λάθος προέκυψε καθώς σε ένα χαρτάκι στο οποίο αναγραφόταν «Interpol Σερβίας» υπήρχε ένα τηλέφωνο το οποίο ανήκε στον οργανωτή των σχεδιαζόμενων εκτελέσεων. Ο αστυνομικός νόμιζε πως ήταν τηλέφωνο επικοινωνίας με την Ιnterpol Σερβίας και όταν τηλεφώνησε αντιλήφθηκε το λάθος το οποίο δημιούργησε πολλές περιπλοκές και άσχημη εντύπωση για τη σοβαρότητα της Αστυνομίας.

Αστυνομικοί σε ρόλο «μπάτλερ» ανθρώπων της νύχτας

Η έρευνα των ποινικών ανακριτών, παρά το ότι εξασφάλισε πληροφορίες για συνεργασία αστυνομικών με τον υπόκοσμο, δεν μπόρεσε να καταλήξει σε μαρτυρία που να στοιχειοθετεί ποινικές υποθέσεις. Είναι αξιοσημείωτο πως οι σχέσεις αστυνομικών με ομάδες του υποκόσμου ήταν γνωστές στην ηγεσία από το 2011, αλλά πέρα από κάποιες πειθαρχικές ποινές για παρεμφερή ζητήματα και μεταθέσεις «δεν διενεργήθηκε ποτέ σοβαρή και επίσημη διερεύνηση του ενδεχομένου διάπραξης από αυτούς αδικημάτων ποινικής ή πειθαρχικής φύσεως».

Υπάλληλοι της νύχτας

Η έρευνα κατέδειξε ότι ένας αναπληρωτής λοχίας και τρεις αστυφύλακες «εδώ και αρκετά χρόνια διατηρούσαν στενές φιλικές σχέσεις» με τον Φ. Καλοψιδιώτη.

Κάποιοι μάλιστα διατηρούσαν και επαγγελματικής φύσεως σχέσεις με τον Καλοψιδιώτη (προσωπική ασφάλεια κ.λπ.). Ωστόσο, δεν υπήρξε αντιμετώπιση του φαινομένου που ήταν γνωστό και ως εκ τούτου δεν μπόρεσαν να στοιχειοθετηθούν ποινικά αδικήματα με μαρτυρία που θα μπορούσε να παρουσιαστεί στο δικαστήριο. «Τέτοια στοιχεία», κατά τον γενικό εισαγγελέα, «είναι π.χ. η απόδειξη σχέσης εργοδοσίας, η ύπαρξη μαρτυρίας για αμοιβή ή αντάλλαγμα, η ενδεχόμενη λόγω παρανομίας οπλοφορία κ.λπ.».

Να τους πατάξετε

Ο γενικός εισαγγελέας είναι ιδιαιτέρως έντονος ως προς τους αστυνομικούς που συνεργάζονται με τον υπόκοσμο και καλεί τον αρχηγό της Αστυνομίας να διενεργήσει εναντίον τους πειθαρχικές διώξεις. Όπως αναφέρει ο κ. Κληρίδης, «με αυτά τα δεδομένα, και προς τον σκοπό της αντιμετώπισης της συμπεριφοράς αυτής μελών της δύναμης όπως διαφαίνεται από τη μαρτυρία, υποβάλλεται έντονη εισήγηση προς την ηγεσία της Αστυνομίας όπως έστω και καθυστερημένα, παρά τις εγγενείς δυσκολίες, εγκύψει σοβαρά επί του θέματος τούτου και προβεί σε διερεύνηση του ενδεχομένου διάπραξης πειθαρχικών αδικημάτων από τα μέλη αυτά της δύναμης. Η ανεκτικότητα η οποία επιδείχθηκε για σειρά ετών συνέτεινε στη συνέχιση της προκλητικής τους συμπεριφοράς, δεν πρέπει κατ’ ουδένα λόγο να συνεχίσει, δίδοντας λανθασμένα μηνύματα προς τους ίδιους και προς άλλα μέλη της δύναμης».

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σπάνιο αεροπορικό δυστύχημα: Αεροπλάνο πάτησε άνθρωπο

Πολίτης News, 20:07 (τελευταία ενημέρωση 20:07)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γκάφα Ελληνικής Αστυνομίας: Κυκλοφόρησε χάρτη με την...«Βόρεια Κύπρο»

Πολίτης News, 19:13 (τελευταία ενημέρωση 19:13)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα πρωτοβουλία Υπουργού Υγείας για άρση του αδιεξόδου

Πολίτης News, 18:47 (τελευταία ενημέρωση 18:47)

Επιστροφή
στην αρχή