Όχι πια η ακριβότερη η Κύπρος: Πιο φθηνό απ' τον μέσο των 28 το ρεύμα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι το 2016 η Κύπρος ήταν η 16η πιο ακριβή χώρα της ΕΕ στο οικιακό ρεύμα και η 4η πιο ακριβή στο βιομηχανικό.

Η Κύπρος δεν είναι πια η πιο ακριβή χώρα της ΕΕ στην ηλεκτρική ενέργεια, δεν είναι καν στην ομάδα των πιο ακριβών χωρών. Με βάση τα τελευταία (Μάιος 2017) στοιχεία της Eurostat για το 2016, η Κύπρος είναι η 16η πιο ακριβή χώρα από τις 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο οικιακό ρεύμα.

Αν προτιμάτε, είναι η 13η πιο φθηνή χώρα στον ηλεκτρισμό για τα νοικοκυριά, περιλαμβανομένων των διαφόρων επιβαρύνσεων και του ΦΠΑ. Αν αφαιρεθούν από την τιμή οι φόροι, η Κύπρος είναι η 10η πιο ακριβή χώρα των «28». Σε ό,τι αφορά το βιομηχανικό ρεύμα, η... επίδοσή μας δεν είναι καλή: είμαστε η 4η πιο ακριβή χώρα των «28».

Κάθοδος κόστους

Το 2012 η Κύπρος ήταν η πιο ακριβή χώρα της ΕΕ στον ηλεκτρισμό, το 2013 ήταν η 2η πιο ακριβή και από τότε συνεχίστηκε η κάθοδος, που μας βρήκε το 2014 στην 5η θέση και το 2015 στη 10η θέση του πιο ακριβού ρεύματος.

Η μεγάλη διαφοροποίηση στη θέση που καταλαμβάνει η Κύπρος οφείλεται βεβαίως στη μεγάλη μείωση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς. Η χώρα μας επηρεάστηκε το 2011-13 συγκριτικά περισσότερο από άλλες χώρες από τη μεγάλη άνοδο στην τιμή του πετρελαίου επειδή εξαρτάται σχεδόν πλήρως από τα πετρελαιοειδή για την ηλεκτροπαραγωγή της, σε αντίθεση με άλλες χώρες που στο ενεργειακό ισοζύγιό τους διαθέτουν και άλλες πηγές ενέργειας, συμβατικές ή ανανεώσιμες.

Για τον ίδιο λόγο, η μείωση των τελευταίων χρόνων στην τιμή του πετρελαίου είχε μεγαλύτερο (θετικό) αντίκτυπο στην τιμή του ρεύματος στην Κύπρο παρά σε χώρες που εξαρτώνται λιγότερο από το πετρέλαιο. Σημειώνουμε ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται νέα αύξηση στην τιμή, λόγω μερικής ανάκαμψης της τιμής του πετρελαίου.

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, το δεύτερο εξάμηνο του 2016 το οικιακό ρεύμα στην Κύπρο ήταν 16,2 σεντ την κιλοβατώρα, περιλαμβανομένων εισφορών και ΦΠΑ. Ο μέσος όρος για την ΕΕ των 28 μελών ήταν, τέλος του 2016, 20,5 σεντ την κιλοβατώρα και της ζώνης του ευρώ ήταν 22 σεντ.

Η Ελλάδα ήταν το 2016 πιο ακριβή από την Κύπρο και ήταν η 11η πιο ακριβή στην ΕΕ των 28, με 17,2 σεντ ανά κιλοβατώρα. Οι πιο ακριβές χώρες της ΕΕ είναι τρεις που συγκαταλέγονται στις πλουσιότερες της Ένωσης και στις χώρες με τη μεγαλύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Δανία, Γερμανία, Βέλγιο).

Θέλουν και είναι οι ακριβότερες...

Η Δανία με 30,8 σεντ την κιλοβατώρα, η Γερμανία με 29,8 σεντ και το Βέλγιο με 27,5 σεντ την κιλοβατώρα είναι οι ακριβότερες χώρες. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι και οι τρεις επιβάλλουν πολύ ψηλή φορολογία στην ηλεκτρική ενέργεια (αρκετά πάνω από 50% της αρχικής τιμής του ρεύματος). Θέλουν και είναι οι ακριβότεροι, κατά κάποιον τρόπο! Οι φθηνότερες χώρες των 28 ήταν, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του ΄16, η Βουλγαρία με 9,4 σεντ την κιλοβατώρα, η Ουγγαρία με 11,3 σεντ, η Λιθουανία με 11,7 σεντ και η Ρουμανία με 12,3 σεντ την κιλοβατώρα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η Κύπρος έχει την έβδομη χαμηλότερη φορολογία στο ηλεκτρικό ρεύμα (ως ποσοστό στην τελική τιμή) ανάμεσα στις 28 χώρες μέλη της ΕΕ. Ειδικότερα, η φορολογία αντιπροσωπεύει το 20,7% της συνολικής τιμής του ρεύματος στην Κύπρο. Χαμηλότερους φόρους από την Κύπρο έχουν η Μάλτα (επίσης εξαρτημένη από το πετρέλαιο, με μόλις 4,8% της συνολικής τιμής να αφορά φόρους), η Βουλγαρία (με διαφορά το πιο φθηνό ρεύμα στην ΕΕ, με τους φόρους να είναι το 16,7% της τιμής), η Τσεχία (18,2% της τιμής είναι φόροι), η Σλοβακία (18,7%), το Ηνωμένο Βασίλειο (19,2%) και η Ιρλανδία (19,7%).

Η πιο ψηλή φορολογία (περιλαμβανομένων διαφόρων χρεώσεων/επιβαρύνσεων) στην ηλεκτρική ενέργεια επιβάλλεται στη Δανία (67,8% της τιμής) και τη Γερμανία (53,6%) και αυτός είναι βασικός λόγος που οι δύο χώρες έχουν το ακριβότερο ρεύμα στην ΕΕ. Ακολουθούν Πορτογαλία (47,3%) και Ιταλία (39,5%). Στην Ελλάδα οι φόροι στον ηλεκτρισμό αντιπροσωπεύουν το 31,2% της τιμής.

*Αν δεν υπολογιστούν οι φόροι στην τιμή, η Κύπρος κατατάσσεται 10η πιο ακριβή χώρα. Η Ελλάδα, χωρίς τις επιβαρύνσεις, πέφτει από την 11η στη 16η θέση των ακριβότερων χωρών. Η Δανία, η χώρα με το ακριβότερο ρεύμα και την ψηλότερη φορολογία, θα ήταν η 6η πιο φθηνή χώρα στην Ευρώπη αν αφαιρούσε τις φορολογίες από τη συνολική χρέωση! Η δε Γερμανία, από 2η πιο ακριβή θα έπεφτε στην 6η θέση με τις ψηλότερες τιμές.

Ακριβό βιομηχανικό

Σύμφωνα με τη Eurostat, η Κύπρος το 2016 ήταν η 4η πιο ακριβή χώρα με 13 σεντ την κιλοβατώρα (περιλαμβανομένων φόρων και άλλων επιβαρύνσεων), έναντι 11,4 σεντ ο μέσος όρος των «28» και 12,2 σεντ/Kwh στη ζώνη του ευρώ. Πιο ακριβές από την Κύπρο είναι μόνο η Μάλτα, η Γερμανία και η Ιταλία. Στις φθηνότερες χώρες στο βιομηχανικό ρεύμα βρίσκονται η Σουηδία (6,6 σεντ), η Φινλανδία (6,9) και η Τσεχία (7,3 σεντ).

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τράπεζα Κύπρου: Δεν ήταν μοναδική η υπόθεση της αδελφής Νικολάτου

Πολίτης News, 21:30 (τελευταία ενημέρωση 21:30)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γαλλία: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για το Brexit

Πολίτης News, 21:25 (τελευταία ενημέρωση 21:25)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρωσία: 1,4 δις δολάρια στην Σερβία για τον Turkish Stream

Πολίτης News, 20:56 (τελευταία ενημέρωση 20:56)

Επιστροφή
στην αρχή