Όχι μόνο δεν φεύγει ο Κοτζιάς αλλά μπλόκαρε και τον Τσαβούσογλου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Ο Υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς όχι μόνο δεν θα αποχωρήσει από το Κραν Μοντανά αλλά θα παραμείνει για όσο χρειαστεί.

Ο Υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς όχι μόνο δεν θα αποχωρήσει από το Κραν Μοντανά αλλά θα παραμείνει για όσο χρειαστεί. Όπως ο ίδιος ανέφερε χαριτολογώντας “Δεν φεύγω γιατί μου αρέσει. Την αισιοδοξία την παλεύεις”.

 Η κίνηση Κοτζιά σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας είχε διπλό στόχο: 

 Πρώτον να αναγκάσει τον ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να ακολουθήσει, κρατώντας το επίπεδο της διάσκεψης στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, όπερ και εγένετο. Τουρκικές πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Τσαβούσογλου ο οποίος στην καλύτερη περίπτωση θα παρέμενε μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, είναι δυνατό να παραμείνει στο ελβετικό θέρετρο έως και τις 7 Ιουλίου.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο πάντως η παραμονή Κοτζιά σύμφωνα με ελληνική δημοσιογραφική πηγή είναι δυνατό να ερμηνευθεί και ως απότοκος μιας διαμάχης πρωτοκόλλου με το γραφείο του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Το ΥΠΕΗ στην Ελλάδα θεωρεί ότι έχει ή πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο στο Κυπριακό. Από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος θέλει να παρακολουθεί το Κυπριακό σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, αλλά κυρίως τα ελλαδο-ευρωπαϊκά όρισε ως μέλος της ελληνικής διαπραγματευτικής αποστολής και το διευθυντή του διπλωματικού του γραφείου πρέσβη Βαγγέλη Καλπαδάκη.

 Μάχη χαρακωμάτων

 Η αντίδραση του παραδοσιακού ελλαδικού ΥΠΕΞ απέναντι στον πρέσβη Καλπαδάκη ο οποίος όπως και ο πρωθυπουργός βλέπουν υπό άλλη οπτική τις ελληνοτουρκικές σχέσεις διαφαίνεται και μέσω διαρροών που αποδίδονται στο ελλαδικό ΥΠΕΞ από διάφορες ελεγχόμενες ιστοσελίδες.  Συγκεκριμένα υπήρξαν διαρροές αναφορικά με ερωτική σχέση του κ. Καλπαδάκη με τουρκάλα διπλωματικό που υπηρετεί στην Αθήνα.

 Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «Πρόκειται για μια γυναίκα, η οποία μπήκε στην ζωή του πριν από τρία χρόνια, όταν υπηρετούσε στην γείτονα χώρα και έφερε τα πάνω-κάτω σε συναισθηματικό αλλά και διπλωματικό επίπεδο στην ζωή του κ. Καλπαδάκη.

Κι αυτό επειδή το ειδύλλιο που άνθισε στην Άγκυρα ανάμεσα στον νεαρό διπλωμάτη και την Feyza, δεν έμελλε να τελειώσει με την επιστροφή του στην Ελλάδα πριν από δύο χρόνια.

Τότε που κλήθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό να αναλάβει διπλωματικός του σύμβουλος με κύριο αντικείμενο λένε οι καλά γνωρίζοντες το παρασκήνιο αυτού του δεσμού, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Η πρόταση Κοτζιά

Σε ότι αφορά πάντως την ίδια την διαπραγμάτευση πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ παρουσίασε το πρωί την πρόταση του για το κεφάλαιο των εγγυήσεων η οποία περιλαμβάνει τις πάγιες ελληνικές θέσεις.


Επιστροφή
στην αρχή