ΟΑΣΕ: Το γλωσσάρι δεν είναι κατάλογος απαγορευμένων λέξεων και φράσεων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Ο κ. Ντέζιρ με γραπτή δήλωση του στον «Π» τονίζει πως η προσπάθεια ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ΟΑΣΕ και δεν υπάρχει πρόθεση επιβολής στον οποιοδήποτε

Το γλωσσάρι το οποίο επεξεργάζονται Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφοι στο πλαίσιο «δεν είναι κατάλογος απαγορευμένων λέξεων» αλλά εργαλείο το οποίο ο κάθε δημοσιογράφος μπορεί να χρησιμοποιήσει στο πλαίσιο της άσκησης του επαγγελμάτος του, ξεκαθάρισε ο Αρλέμ Ντεζίρ, εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη για θέματα Ελευθερίας του Τύπου.

Όπως τόνισε ο κ. Ντέζιρ με γραπτή δήλωση του στον «Π», η προσπάθεια ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ΟΑΣΕ και δεν υπάρχει πρόθεση επιβολής του στον οποιοδήποτε.

Διαβάστε επίσης: Ενόχλησε η συνεργασία - Αντέδρασαν για το γλωσσάρι πριν καν το δουν

Ο κ. Ντέζιρ κλήθηκε από τον «Π» να σχολιάσει τις αντιδράσεις από ορισμένα κόμματα μετά από δημοσίευμα που ήθελε το εν λόγω γλωσσάρι να απαγορεύει ορολογίες που σχετίζονται με το Κυπριακό. Στην απάντησή του ο κ. Ντέζιρ σχολίασε ότι:

«Το γλωσσάρι δεν απαγορεύει την χρήση οποιουδήποτε όρου, και δεν υπάρχει πρόθεση επιβολής του οτιδήποτε στους δημοσιογράφους που καλύπτουν την κατάσταση στην Κύπρο. Η σύνταξη του γλωσσάριου αποτελεί μέρος ενός πρότζεκτ που ξεκίνησε το γραφείο μου με το όνομα Διάλογος για την Κύπρο. Έχει ετοιμαστεί με την μεγαλύτερη προσοχή και με μεγάλο σεβασμό για τις αρχές της δημοσιογραφίας.

Δεν είναι κατάλογος απαγορευμένων λέξεων και φράσεων και δεν επιχειρεί να περιορίσει τους δημοσιογράφους, ή όποιον ασκεί δημοσιογραφία, να γράφουν ή να κάνουν ρεπορτάζ ελεύθερα.

Το γλωσσάρι αποτελεί στήριξη και εθελοντικό εργαλείο το οποίο οι δημοσιογράφοι μπορούν να επιλέξουν να αξιοποιήσουν στην καθημερινή τους εργασία, το οποίο πιστεύω πως θα ενθαρρύνει νέες προσεγγίσεις και νέους τρόπους σκέψεις για ευαίσθητα θέματα, ενδυναμώνοντας έτσι περεταίρω την ποιοτική δημοσιογραφία στο νησί»

Στην σύνταξη εμπλέκονται και μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας και της ηγεσίας της Ένωσης Συντακτών καθώς και των αντίστοιχων ενώσεων των κατεχομένων, με την προσωπική τους ιδιότητα και με τον πρόεδρο της ΕΣΚ Γ. Φράγκο να τονίζει στον «Π» πως δεν υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό στην προσπάθεια και πως αντίθετα είναι οι αντιδράσεις ορισμένων κομμάτων που αποτελούν προσπάθεια «προληπτικής φίμωσης».


Επιστροφή
στην αρχή