Ο χαβάς του Έρογλου και ο δικός μας

ΑΠΟΨΗ /ΣΦΑΙΡΙΚΑ
Θα δώσουμε αέριο στην Τουρκία ή θα κατασκευάσουμε νότιο αγωγό στη Μεσόγειο για να απεξαρτήσουμε την Ευρώπη από το μονοπώλιο της Ρωσίας; Θα κατασκευάσουμε τερματικό και με ποιο αέριο θα το κάνουμε; Όλοι σε αυτή τη χώρα -ακόμα και ο Ντερβίς Έρογλου- έχουν γνώμη για το φυσικό αέριο χωρίς να έχουν γνώση. Τη στιγμή αυτή που μιλούμε η Κύπρος δεν είναι σοβαρός παίκτης στον τομέα αυτό

Θα δώσουμε αέριο στην Τουρκία ή θα κατασκευάσουμε νότιο αγωγό στη Μεσόγειο για να απεξαρτήσουμε την Ευρώπη από το μονοπώλιο της Ρωσίας; Θα κατασκευάσουμε τερματικό και με ποιο αέριο θα το κάνουμε; Όλοι σε αυτή τη χώρα -ακόμα και ο Ντερβίς Έρογλου- έχουν γνώμη για το φυσικό αέριο χωρίς να έχουν γνώση. Τη στιγμή αυτή που μιλούμε η Κύπρος δεν είναι σοβαρός παίκτης στον τομέα αυτό. Ούτε στην περιοχή της Λεβαντίνης, πολύ δε περισσότερο σε παγκόσμιο επίπεδο. Βεβαίως αυτή η διαπίστωση για κάποιους Κυπρίους πολιτικούς μάλλον δεν έχει καμιά σημασία, αφού απτόητοι και μονίμως παντογνώστες προχωρούν σε δηλώσεις περί προπωλήσεων αερίου, σε σχεδιασμό τερματικών και κυρίως στη χάραξη διαδρομών από όπου θα περάσουν για να μοσχοπουλήσουμε και να ?καταστούμε υπερδύναμη!

 

 

Ας επιχειρήσουμε να δούμε αρχικά τα δεδομένα που έχουμε σήμερα μπροστά μας: μετά από δύο γεωτρήσεις της Noble Energy επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη 4-5 τρισ. κυβικών ποδιών φυσικού αερίου τα οποία δεν κηρύχθηκαν καν εμπορεύσιμα, αφού για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξει ένας αξιόπιστος σχεδιασμός (τουλάχιστον) για τη μεταφορά τους από τα έγκατα της γης σε κάποιο σημείο όπου μπορούν να αγορασθούν. Για να μπει η Κύπρος στον χάρτη του φυσικού αερίου χρειάζεται να γίνουν ακόμα πολλά σε τεχνικό επίπεδο. Για παράδειγμα, στο οικόπεδο 12 η Noble Energy χρειάζεται ακόμα μία ή δύο γεωτρήσεις για να διακριβωθεί η ακριβής ποσότητα φυσικού αερίου που υπάρχει. Αυτό μπορεί να γίνει ίσως αρχές του 2015. Την ίδια στιγμή πρέπει να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις οι εταιρείες ENI/KOGAS και TOTAL στα υπόλοιπα 5 οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ που έχουν αδειοδοτηθεί. Υπό αυτές τις συνθήκες ίσως περί το τέλος του 2015 ή και αρχές του 2016 να έχουμε κάποιες σοβαρές ενδείξεις για το ποια αποθέματα διαθέτει η Κύπρος και κατ? επέκταση τι δυνατότητες σε οικονομικό, πολιτικό και εν γένει γεωπολιτικό επίπεδο αποκτά. Στη συνέχεια οι γεωτρήσεις κατά εταιρεία ή και συνολικά πρέπει να διασυνδεθούν μεταξύ τους και μέσω ενός κεντρικού αγωγού οι ποσότητες να μεταφερθούν είτε σε κάποιο τερματικό στην ξηρά ή και στη θάλασσα στην περίπτωση του LNG ή σε κάποια γειτονική χώρα σε περίπτωση που η απόφαση είναι να πωληθεί κατευθείαν. Αυτό ίσως μπορεί να γίνει το 2017-19, αναλόγως της τελικής επιλογής. Ενώ σχεδιάζονται και υλοποιούνται αυτά θα χρειαστούμε τεράστιες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας, αφού εμείς είμαστε απένταροι, με τους επενδυτές να έχουν κι αυτοί σοβαρό λόγο στο πώς θα αξιοποιηθεί το αέριο.

 

 

Ισραήλ


Σε αντίθεση με την Κύπρο, αυτός που είναι παίκτης στην περιοχή και πολύ πιο κοντά σε αυτό που περιγράψαμε πιο πάνω είναι το Ισραήλ. Διαθέτει αυτήν τη στιγμή γύρω στα 30 τρισ. κυβικά πόδια φυσικό αέριο τα οποία είναι εμπορεύσιμα, με το Ταμάρ, το μεσαίο του κοίτασμα κοντά στις ακτές, να είναι και κερδοφόρο. Η ισραηλινή DELEK ανακοίνωσε προχθές κέρδη 62 εκατ. δολαρίων που προκύπτει από το 15% της ιδιοκτησίας του κοιτάσματος που διαθέτει. Ανάλογα κέρδη έχουν και η Noble Energy και η Awner, που επίσης έχουν σημαντικό μερίδιο στο κοίτασμα 7 τρισ. κυβικών ποδιών του Ταμάρ.

Το μεγάλο παιχνίδι για το Ισραήλ βέβαια θα παιχθεί με το γιγαντιαίο κοίτασμα του Λεβιάθαν με τα 22 τρισ. κυβικά πόδια εκ των οποίων τα μισά περίπου έχουν δοθεί για εξαγωγές. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας κ. Λίμπερμαν ξεκαθάρισε πριν από μερικές μέρες ότι η τελική απόφαση για την άδεια εξαγωγής θα ληφθεί όταν οι διαχειρίστριες εταιρείες Noble Energy, Delek και Awner εκπονήσουν τις μελέτες τους και κάνουν τις προτάσεις τους στην κυβέρνηση. Πώς κινούνται οι εταιρείες αυτές; Έχουν καταθέσει τρία κεντρικά σενάρια:
? Πρώτο, κατασκευή αγωγού προς την Τουρκία
? Δεύτερο, κατασκευή τερματικού στην Κύπρο
? Τρίτο, κατασκευή αγωγού προς την Αίγυπτο.

Ένα τέταρτο σενάριο, το οποίο είναι συμπληρωματικό, είναι η κατασκευή εργοστασίου Floating LNG πάνω από το κοίτασμα το οποίο όμως μπορεί να απορροφήσει μικρές ποσότητες.


Το παιχνίδι

 

 

Με λίγα λόγια το παιχνίδι έχει ανοίξει όχι με το κυπριακό αέριο, όπως κάποιοι νομίζουν, αλλά με το ισραηλινό, το οποίο μας αφορά ως Κύπρο άμεσα διότι οφείλουμε να πάρουμε αποφάσεις και μάλιστα γρήγορα.
Αν θέλουμε τερματικό τα επόμενα 2-3 χρόνια και όχι το 2025, θα πρέπει να μπούμε στη διαδικασία να διεκδικήσουμε αέριο από τους Ισραηλινούς στο πλαίσιο μιας κοινοπραξίας. Σύμμαχός μας σε αυτό το παιχνίδι μπορεί να αποδειχθεί η Noble Energy η οποία θα εκμεταλλευθεί μαζί μας το οικόπεδο 12, αλλά σίγουρα θέλει πρόσθετα ανταλλάγματα. Το ίδιο ισχύει και με το Ισραήλ, το οποίο δεν πρόκειται να δώσει φυσικό αέριο για να κατασκευασθεί τερματικό στην Κύπρο εάν δεν αισθάνεται ότι ανήκει σε μια κερδοφόρα κοινοπραξία εκμετάλλευσής του. Αυτές οι αποφάσεις πρέπει να παρθούν λαμβάνοντας υπόψη και τα υπόλοιπα σενάρια των εταιρειών, αν θέλουμε να είμαστε σε θέση να υποβάλουμε μια ανταγωνιστική πρόταση. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υλοποιηθούν ταυτόχρονα τα δύο από τα τρία σενάρια.

 

Το Κυπριακό

 

Την ίδια στιγμή θα πρέπει να σκεφτόμαστε γεωπολιτικά. Στην περιοχή μας, με βάση μόνο τα εξακριβωμένα κοιτάσματα, φαίνεται να υπάρχει αρκετό φυσικό για να καλύψει τις ανάγκες Κύπρου και Ισραήλ και ακόμα πολύ περισσότερο για εξαγωγές. Αν σε μερικά χρόνια η Κύπρος ανακαλύψει και άλλες ποσότητες, τότε σίγουρα θα είμαστε σε καλύτερη θέση. Είτε όμως το θέλουμε είτε όχι, στην πιο πάνω ανάλυση θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και το Κυπριακό. Το αέριο επανέφερε στην περιοχή το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και βεβαίως αναζωπύρωσε και το ενδιαφέρον της Τουρκίας, η οποία μετά το 2004 δεν πιεζόταν από κανέναν για λύση. Αν θέλουμε με λίγα λόγια λύση, θα πρέπει να μπει τάχιστα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και το φυσικό αέριο διά του οποίου η Τουρκία θα μπορέσει να κρατήσει ανταγωνιστική την οικονομία της. Είναι ο μόνος τρόπος να υπάρξει μια σωστή λύση. Όσο αυτό δεν γίνεται οι διακοινοτικές συνομιλίες που έχουν ξεκινήσει δεν θα αποδίδουν σχεδόν τίποτε. Οι Τ/Κ διαπραγματευτές εδώ και 15 μέρες αυτό που κάνουν είναι απλώς να δημιουργούν ελπίδες μέσα από συνεντεύξεις τους. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όμως επιμένουν σε μια διαδικασία που δεν οδηγεί σε λύση, αφού ούτε συγκλίσεις αναγνωρίζουν, ούτε στο εδαφικό είναι έτοιμοι να προβούν σε παραχωρήσεις, ούτε στο περιουσιακό. Το δίδυμο Έρογλου - Ερτούγ τις προηγούμενες μέρες απλώς επιβεβαιώνει την αδιαλλαξία που υπήρχε πάντα. Πώς αλλάζει η κατάσταση; Μέσα από μια πολιτική/διπλωματική αντίφαση. Θα πρέπει η κατοχική Τουρκία να πείσει τους πολιτικά ανώριμους Τ/Κ, με τους οποίους θέλουμε να συμβιώσουμε σε μια ομοσπονδία, να γίνουν πιο συναινετικοί, διότι αυτό επιβάλλουν τα συμφέροντα του τουρκικού λαού. Και των ίδιων των Τ/Κ βέβαια, οι οποίοι διά της λύσης εν μια νυκτί βαφτίζονται Ευρωπαίοι πολίτες και ίσως σε μερικά χρόνια, διά του φυσικού αερίου, και πλούσιοι Ευρωπαίοι πολίτες της Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας.


Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Η αξιοπιστία κερδίζεται (Του Χρύσανθου Μανώλη)

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΑΝΩΛΗ, 12:37 (τελευταία ενημέρωση 12:37)

ΑΠΟΨΗ

Διορισμοί και ξάφνιασμα πάνε μαζί. Γιατί, όμως, μάνα μου;

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 09:35 (τελευταία ενημέρωση 09:35)

ΑΠΟΨΗ

Χειροπέδες στα χέρια που αρνούνται να πιάσουν όπλο

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 18.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή