Ο βόθρος με τα ράσα, ο πάτος και τα... θετικά

ΑΠΟΨΗ /ΚΑΤΑ ΒΑΡΒΑΡΩΝ

Είναι και θετική η ντροπιαστική έκβαση της υπόθεσης Αμβροσίου. Τα όσα είπε δε αυτό το υποκείμενο και το κατάντημα της Δικαιοσύνης μας αφορούν κι εμάς.

Κι όμως, η ντροπιαστική έκβαση της υπόθεσης Αμβροσίου είναι θετική από πολλές απόψεις.

Για όσους δεν γνωρίζουν τα γεγονότα αλλά και κυρίως το ποιόν του τύπου αυτού, ο Αθανάσιος Λενής… άλλως Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος υπήρξε ταγματάρχης της Χωροφυλακής την περίοδο της χούντας και ένθερμος υποστηρικτής της και νοσταλγός της και στη μεταπολίτευση.

Για την ακρίβεια, υπήρξε ο πλέον αμετανόητος χουντικός στην ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό που οι προκλητικές δηλώσεις του προκάλεσαν δημόσιες παραινέσεις προς την Εκκλησία να λάβει μέτρα τα οποία φυσικά και δεν έλαβε ποτέ.

Οι νοσταλγοί της χούντας άλλωστε ήταν και είναι διαχρονικά ισχυρό ρεύμα εάν όχι η πλειονότητα της ιεραρχίας η οποία, ας μην ξεχνάμε, υπήρξε, μετά από τον στρατό –και τη CIA– ο ισχυρότερος πυλώνας στήριξης στους χουντικούς.

Η πορεία του Λενή είναι αναμφίβολα ό,τι πιο αντιχριστιανικό, φανατικό, ρατσιστικό και σιχαμερό έχει καταγραφεί τον τελευταίο αιώνα στον εκκλησιαστικό χώρο της Ελλάδας. Παρότι Μητροπολίτης… Καλαβρύτων, είναι ένθερμος υποστηρικτής της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής την οποία είχε αποκαλέσει –στα Καλάβρυτα πάντα!– «γλυκιά ελπίδα».

Καταφέρεται με μίσος εναντίον των πάντων, στοχοποίησε ακόμη και τα παιδιά των προσφύγων και την ένταξή τους σε σχολεία και, γενικά, θα έλεγε κανείς πως η διαγωγή του όχι μόνο δεν θυμίζει ιερωμένο αλλά είναι και πολύ χειρότερη από τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται ακόμα και η ίδια η νεοναζιστική συμμορία, έστω κι αν αυτό οφείλεται στο ότι η Χρυσή Αυγή «μαζεύτηκε» λόγω της δίκης των ηγετών της και μόνο.

Στις 4 Δεκεμβρίου του 2015, ο Λενής δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του ένα κήρυγμα μίσους εναντίον των ομοφυλόφιλων ατόμων με τίτλο «Αποβράσματα της κοινωνίας σήκωσαν κεφάλι!» το οποίο υποκινούσε, ξεκάθαρα, σε μίσος εναντίον των ομοφυλόφιλων ατόμων σε μια περίοδο μάλιστα που καταγράφονταν βίαιες επιθέσεις εναντίον ΛΟΑΤΙ ατόμων.

Τα πλέον έντονα αποσπάσματα ήταν τα ακόλουθα: «Μην τους πλησιάζετε! Μην τους ακούτε! Μην τους εμπιστεύεσθε! Είναι οι κολασμένοι της κοινωνίας! Δεν μπορούν κάποιοι ξεφτιλισμένοι να υπερασπίζονται δημοσίως τα πάθη της ψυχής τους!»…

…και «Ε λοιπόν αυτούς τους ξεφτιλισμένους, φτύστε τους! Αποδοκιμάστε τους! Είναι εκτρώματα της φύσεως! Ψυχικά και πνευματικά πάσχουν! Είναι άτομα με διανοητική διαταραχή! Δυστυχώς αυτοί είναι τρισχειρότεροι και πολύ πιο επικίνδυνοι από κάποιους, που ζουν στα τρελοκομεία!». Το άρθρο έκλεινε με «Μην διστάζετε, λοιπόν! Όταν και όπου τους συναντάτε, φτύστε τους! Μην τους αφήνετε να σηκώνουν κεφάλι! Είναι επικίνδυνοι!».

Εννέα Έλληνες πολίτες προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και η διαδικασία έκλεισε τυπικά χθες με μια πρωτοβάθμια παρωδία η οποία διέσυρε όσο λίγες άλλες το ήδη κουρελιασμένο κύρος της απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Από τη διαδικασία ήταν ξεκάθαρο πως το δικαστήριο στο Αίγιο είχε στόχο εξαρχής να την κλείσει.

Τόσο, που επέτρεψε να μετατραπεί η αίθουσα σε χώρο όπου ο κατηγορούμενος και οι συνήγοροί του, χωρίς την παραμικρή παρατήρηση από πλευράς της έδρας, έδωσαν μια παράσταση μίσους πολύ χειρότερη των όσων είχαν προηγηθεί, προκαλώντας και γελώντας, ενώ ο Λενής έκλεισε το παραλήρημά του με την πιο κάτω φράση, ενώπιον του δικαστηρίου.

«Το ‘φτύστε τους’ είναι το λιγότερο. Αν είχα όπλο, και μπορούσα από τον νόμο, θα το χρησιμοποιούσα να τελειώνουμε». Και κλείνοντας το μάτι προς τους φασίστες υποστηρικτές του, συμπλήρωσε: «Αν παρόμοια φρασεολογία χρησιμοποιούσαν οι ναζί, τότε μπράβο».

Το δικαστήριο κατάλαβε πως όλα όσα είχε πει, λέει, τα είπε… μεταφορικά! Και όπως όλοι είχαν καταλάβει από την αρχή, τον αθώωσε διά συνοπτικών διαδικασιών, βιάζοντας κάθε έννοια απονομής δικαίου, όχι μόνο τον νόμο περί ρατσιστικής ρητορικής και υποκίνησης σε βία.

Η απόφαση είναι, επιμένω, πολύ θετική μέσα στην τραγικότητά της. Αφενός μεν διότι όλα όσα έγιναν οδήγησαν αυτόν τον ρασοφόρο αλήτη σε ένα νέο παραλήρημα πολύτιμο για τη διαδικασία της όποιας έφεσης αλλά και της παραπομπής της υπόθεσης στο ΕΔΑΔ, εάν η ελληνική δικαιοσύνη αποδειχθεί και δευτεροβάθμια τόσο διαβλητή, διεφθαρμένη και γελοία όσο στο Αίγιο…

… αφετέρου δε, διότι με την παρωδία αυτή ο καθένας είναι πια σε θέση να αντιληφθεί πως η σήψη στην Ελλάδα είναι πολύ βαθύτερη από όσο όλοι πίστευαν και πως τέτοια συμβάντα είναι προμηνύματα πολύ χειρότερων καταστάσεων που έρχονται, σε ένα κράτος που καταρρέει μέρα με τη μέρα.

Είναι θετική γιατί θα δώσει, όπως και σε άλλες παρόμοιες στιγμές στο πρόσφατο παρελθόν ένα οριστικό τέλος στις ψευδαισθήσεις και τον εφησυχασμό και μαζί το έναυσμα για εγρήγορση στον όποιον άνθρωπο, στην Ελλάδα αλλά και εδώ, βιώνει τη δίωξη, τον στιγματισμό και την καταπάτηση των δικαιωμάτων του είτε από ανθρωπόμορφα φασιστικά περιττώματα όπως ο Αμβρόσιος και οι φίλοι του, είτε από οποιονδήποτε άλλο.

Είναι γεγονός πως η απόφαση υποβίβασε την Ελλάδα στο επίπεδο χωρών όπου τα δικαστήρια καταργούν τους νόμους και υποκύπτουν στις προσταγές μουλάδων ή και φανατικών που κηρύττουν τη βία και υποκινούν σε εγκληματικές και τρομοκρατικές ενέργειες.

Αυτό άλλωστε έκανε και ο Αμβρόσιος και πριν εμμέσως αλλά και με την ατάκα για το όπλο και τις εκτελέσεις. Και εάν κάποιος βλέπει την όποια διαφορά του… «χριστιανού» ιερωμένου με τους τρομοκράτες του ISIS που καταδίκαζαν τα ομοφυλόφιλα άτομα σε θάνατο με πτώση από ψηλά κτήρια δεμένα σε καρέκλες, τότε ας κοιτάξει λίγο το ήθος του. Διότι πάσχει σοβαρά.

Είναι λοιπόν γεγονός πως εκεί κατέβηκε προχθές η ελληνική δικαιοσύνη. Για να μπορέσει όμως να το κάνει, σημαίνει πως κάτι δεν πάει καλά. Και κάτι επείγει να αλλάξει και να διεκδικηθεί.

Από αυτήν την άποψη, καλύτερα που πήγαν έτσι τα πράγματα. Αν είχαν πάει αλλιώς, θα νομίζαμε πως όλα ήταν μια χαρά. Και ολοφάνερα ούτε ήταν και ούτε είναι…

Υστερόγραφο: Και μην βιαστείτε να πείτε κάτι για τους... Καλαμαράδες. Στην Κύπρο η Accept περιμένει απάντηση στην καταγγελία της για τις ρατσιστικές δηλώσεις του... Υπέρλαμπρου Β’, εδώ και δύο χρόνια. Από τον κύριο Κωστάκη της Εισαγγελίας. Εδώ, δεν φτάνουμε καν στα δικαστήρια. Τέτοια Δικαιοσύνη. Τέτοιο κύρος.


Επιστροφή
στην αρχή