O «τρομοκράτης» Δ. Κουφοντίνας

ΑΠΟΨΗ /ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
Ουδείς αναφέρεται στο γεγονός ότι στον καπιταλιστικό ιστορικό σχηματισμό το δικαίωμα στη ζωή είναι υπό την αίρεση της κερδοσκοπικής του λειτουργίας

Ο Εric Olin Wright, ο σπουδαίος αυτός Αμερικανός κοινωνιολόγος, σε μια από τις πολλές κοινωνιολογικές αναλύσεις του για τη θεμελίωση της κοινωνικής τάξης ως επιστημολογικής - θεωρητικής έννοιας (1999), σημειώνει με έμφαση την ενδημική εκμετάλλευση και κυριαρχία των ταξικών σχέσεων όχι μόνο σε ό,τι αφορά την παραγόμενη κοινωνική ανισότητα, αλλά και τον καταπιεστικό τους χαρακτήρα και την ανθρώπινη οδύνη που προκαλεί. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, έστω και αν ο σοσιαλισμός απουσιάζει από την ιστορική ατζέντα, αυτό δεν απαλλάσσει τον καπιταλισμό από την εκμεταλλευτική λογική του. Μόλις πρόσφατα η OXFAM International δημοσιοποίησε ότι μόλις εννέα άτομα κατέχουν πλούτο ίσο με τον μισό πτωχότερο πληθυσμό του πλανήτη, δηλαδή 3,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Όπως σημειώνει στην αναφορά της, «οι μισθοί έχουν μείνει πίσω, έχουν καθηλωθεί, ενώ τα αφεντικά των πολυεθνικών κερδίζουν, εκτός από μισθούς εκατομμυρίων, άλλα τόσα σε ‘bonuses’, ταυτόχρονα οι κυβερνήσεις κόβουν τις δαπάνες υγείας και παιδείας, ενώ οι σούπερ πλούσιοι και οι πολυεθνικές φοροδιαφεύγουν σε φορολογικούς παραδείσους ανενόχλητοι και οι κυβερνήσεις τραγουδούν και χορεύουν στους ρυθμούς της παγκόσμιας πλουτοκρατίας». Στο Βιετνάμ, στον τομέα της ένδυσης, οι σύγχρονοι είλωτες εργάζονται 72 ώρες τη βδομάδα και παλεύουν για 1 δολάριο την ώρα για «brand names» που διατίθενται προς πώληση στους πλουτοκράτες, αρχοντοχωριάτες και λοιπούς στις λεγόμενες ανεπτυγμένες κοινωνίες.

Η αντίδραση

Στην Ελλάδα προκάλεσε έντονη αντίδραση η 48ωρη άδεια για τον Δημήτρη Κουφοντίνα (που ήρθε με καθυστέρηση 7 χρόνων, προβλέπεται από τον νόμο και που οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι στήριξαν) στον καθεστωτικό κομματισμό πού εδώ και εφτά χρόνια φτωχοποίησε τη χώρα. Με στοιχεία της Eurostat, το 35,6% του πληθυσμού ή 3,8 εκατ. Έλληνες ζουν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Την Ελλάδα ακολουθούν η Βουλγαρία με 40,4% και η Ρουμανία με 38,8%, ενώ στις σκανδιναβικές βορειοκεντρικές χώρες η αντίστοιχη ομάδα ατόμων βρίσκεται γύρω στο 17%, και στο νησί αυτό γύρω στο 28%.

Στην Ελλάδα, δε, μεταξύ 2008-2016 διπλασιάστηκε το ποσοστό των Ελλήνων που στερούνται στοιχειώδη μέσα διαβίωσης. Εκτιμάται επίσης ότι τη μνημονιακή περίοδο καταγράφονται 11.000 αυτοκτονίες. Η κοινωνιολογία της γνώσης διερευνά τη σχέση μεταξύ της ανθρώπινης σκέψης και του κοινωνικού πλαισίου μέσα από το οποίο αναδεικνύεται και τις συνέπειες που οι κυρίαρχες ιδέες έχουν επί της κοινωνίας. Και που ο Κάρολος Μαρξ μέσα από την ιστορική του διαχρονικότητα, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, είχε σημειώσει ότι οι κυρίαρχες ιδέες σε κάθε ιστορική εποχή είναι οι ιδέες της άρχουσας τάξης. Ιδέες που εν ανάγκη επιβάλλονται με συλλογική θεσμική βία και αίμα και με πρωταγωνιστή τους μηχανισμούς καταστολής του κράτους, ως ο κυρίαρχος εγγυητής της καθεστηκυίας τάξης, μέσα από το μονοπώλιο της «νόμιμης» βίας που απολαμβάνει και ασκεί κατά τον Max Weber και που σε τελευταία ανάλυση κύρια το προσδιορίζει και το συγκροτεί ως ένα καθ' όλα φυσικό φαινόμενο, ενώ στην πολιτική του κυριολεξία αποτυπώνει, κατά τον Πουλαντζά, τη συμπύκνωση των ταξικών σχέσεων.

Υπό την αίρεση

Ουδείς αναφέρεται στο γεγονός ότι στον καπιταλιστικό ιστορικό σχηματισμό το δικαίωμα στη ζωή είναι υπό την αίρεση της κερδοσκοπικής του λειτουργίας και όπου για ευνόητους λόγους στην αστική δημοκρατία η εξωθεσμική δράση ως μεθοδολογικό επαναστατικό εργαλείο κοινωνικού μετασχηματισμού ποινικοποιείται. Εξ ου και οι καθεστωτικές φωνασκίες στην Ελλάδα για την άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα, καθότι στο πρόσωπό του αντανακλάται ο συμβολισμός της επαναστατικής αμφισβήτησης της ανήθικης εκμεταλλευτικής αλλά κατά συνθήκη νομιμοποιημένης καπιταλιστικής τάξης. Υπάρχει μεγαλύτερος τρόμος από το άδειο στομάχι; Υπάρχει μεγαλύτερος τρόμος από την ανεργία; Υπάρχει μεγαλύτερος τρόμος από την έλλειψη στέγης και συνθηκών υγιεινής διαβίωσης; Υπάρχει μεγαλύτερος τρόμος από την έλλειψη απρόσκοπτης παροχής υπηρεσιών και αγαθών υγείας; Που όλα αυτά ακυρώνονται ελέω μιας βίαιης και βάναυσης θεσμικής και κρατικής προστασίας ενός αρρωστημένου εγωισμού των πλουτοκρατών. Αυτό δεν συνιστά τρομοκρατία; Που κατά τον Habermas η πλεονασματική καταπίεση καθίσταται πλέον ανεξέλεγκτη, με όλες τις αρνητικές της συνέπειες για τους μη προνομιούχους στον καπιταλισμό.

Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του καπιταλισμού είναι η δυνατότητα στρατολόγησης ιδεολογικών μηχανισμών, εκτός των μηχανισμών καταστολής, περί της απουσίας εναλλακτικών μοντέλων οργάνωσης της ανθρώπινης κοινωνίας ως προς την αντιμετώπιση του ιστορικού προβλήματος της παραγωγής και της κατανομής των πόρων. Όπου σήμερα τα διανεμητικά δίκτυα έχουν καταποντισθεί καθότι οι «κυβερνήσεις» των κρατών έχουν μετατραπεί σε Bell Boys της παγκόσμιας παρασιτικής ολιγαρχίας. Ο καπιταλισμός έχει επιτύχει να ακυρώσει την επαναστατικότητα αυτού που οι αρχαίοι Ρωμαίοι σημείωναν με έμφαση: «Mors certa, hora incerta». Δηλαδή, βέβαιος ο θάνατος, άγνωστη η ώρα του.

Απάντηση προς την Hermes:

Θα αποφύγω τους χαρακτηρισμούς του κ. Ασπρή, ο οποίος ουσιαστικά δεν απαντά επί της ουσίας του ιδιωτικού μονοπωλιακού χαρατσιού. Σημείο αναφοράς μου είναι το δημόσιο συμφέρον.

  1. Δώστε στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο της διαφάνειας, τη συμφωνία διαχείρισης των αεροδρομίων με το κράτος.
  2. Λάρνακα - Αθήνα: φόρος αεροδρομίου 64 ευρώ.
  3. Λάρνακα - Λονδίνο: φόρος αεροδρομίου 114 ευρώ.

 

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Ο Αναστασιάδης «δικαιώνει» τον Μακάριο

ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ, 16:20 (τελευταία ενημέρωση 16:20)

ΑΠΟΨΗ

Το Brexit και o Αναστασιάδης ως μάντης κακών

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, 16:10 (τελευταία ενημέρωση 16:10)

ΑΠΟΨΗ

Ο συντηρητισμός των καθηγητών

ΠΟΝΗΜΑ ΕΝΟΣ ΚΑΤΑΙΔΡΩΜΕΝΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ, 16:09 (τελευταία ενημέρωση 16:09)

Επιστροφή
στην αρχή