Ο σωστός τρόπος να διατηρείς κοφτερά τα μαχαίρια της κουζίνας σου

BUZZLIFE /ΓΕΥΣΕΙΣ
Ένα καλό και κοφτερό μαχαίρι σεφ μπορεί να σου κοστίσει λίγο παραπάνω, αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο. Δες χρήσιμες συμβουλές

Ανεξαρτήτως κόστους όμως, για να είναι αποτελεσματικά και ασφαλή τα μαχαίρια, πρέπει να είναι σωστά συντηρημένα.

 

Κατάλαβε πώς λειτουργεί το μαχαίρι σου
Τα περισσότερα μαχαίρια ακονίζονται σε γωνία 30-40 μοιρών και με την πάροδο του χρόνου και τη χρήση, «αυτή η λεπτή άκρη θα έχει κάποιες φθορές», λέει ο Arnold, εξηγώντας ότι η άκρη θα αρχίσει να ισιώνει και να στρογγυλεύει και δεν θα είναι πια αιχμηρή, ενώ μπορεί και να λυγίσει ή να διπλωθεί, κάτι που δεν είναι εμφανές με γυμνό μάτι. Ακονίζοντας το μαχαίρι απομακρύνεις μέρος του μετάλλου για να επανέλθει αυτή η κατάλληλη, αιχμηρή γωνία.

Μάθε να αναγνωρίζεις πότε πρέπει να το ακονίσεις
Ένα κοφτερό μαχαίρι σε βοηθάει να προετοιμάζεις το φαγητό σου σαν επαγγελματίας σεφ, κόβοντας εύκολα τα υλικά χωρίς να χρειάζεται να πιέζεις και να κουράζεσαι πολύ. Τα στομωμένα μαχαίρια από την άλλη, μπορούν να γίνουν επικίνδυνα καθώς δεν κόβουν εύκολα και γλιστρούν πάνω π.χ. στα λαχανικά με αποτέλεσμα ένα ατύχημα στην κουζίνα να είναι πιθανό. Σύμφωνα με τον Arnold μπορείς να τσεκάρεις αν τα μαχαίρια σου χρειάζονται ακόνισμα δοκιμάζοντας να κόψεις ντομάτες, λεμόνια, πιπεριές, καρότα και κρεμμύδια. Αν δυσκολεύεσαι να τα κόψεις τότε το μαχαίρι σου χρειάζεται ακόνισμα.

Και στη συνέχεια, ακόνισέ το
Στο εμπόριο θα βρεις πολλά και διαφορετικά ακονιστήρια για τα μαχαίρια σου, από απλές πέτρες ακονίσματος μέχρι ηλεκτρικά και σε καλές τιμές. Ιδανικά θα πρέπει να ακονίζεις το μαχαίρι σου πριν ή μετά από κάθε χρήση, αλλά αν σου φαίνεται πολύ δύσκολο να κάνεις αυτή τη διαδικασία φρόντισε τουλάχιστον να το κάνεις όσο πιο συχνά μπορείς.

Χρησιμοποίησε την κατάλληλη επιφάνεια κοπής
Οι σκληρές επιφάνειες, όπως το μάρμαρο και ο γρανίτης, μπορεί να καταστρέψουν τις λεπίδες των μαχαιριών. Ιδανικά ο ίδιος προτείνει ξύλινες και πλαστικές επιφάνειες κοπής και για όσες προορίζονται για ψιλοκοψίματα, συνιστά να επιλέγονται οι μεγαλύτερες επιφάνειες.

Καθάρισε σωστά τα μαχαίρια
Το πλύσιμο στο χέρι είναι το καλύτερο, αν θέλεις να διατηρήσεις τα μαχαίρια σου για καιρό, καθώς όπως λέει ο Arnold το πλυντήριο πιάτων μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμούς, ραγίσματα ή ακόμη και να σπάσει τη λαβή των μαχαιριών. Επίσης, τα καλαθάκια για μαχαιροπίρουνα του πλυντηρίου πιάτων μπορεί να προκαλέσουν φθορές στις λεπίδες. Ιδανικά λοιπόν πλένεις τα μαχαίρια με σφουγγάρι, απορρυπαντικό πιάτων και ζεστό νερό, τα ξεπλένεις και τα στεγνώνεις καλά σκουπίζοντας τα με πετσέτα. Προσοχή! Μην αποθηκεύεις ποτέ βρεγμένα τα μαχαίρια σου στα συρτάρια ή τις βάσεις γιατί θα σκουριάσουν.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

BUZZLIFE

Ο οίκος Versace περνά στα χέρια του ομίλου Michael Kors

BUZZLIFE , 24.09.2018

BUZZLIFE

Πρώτη ματιά στο μακιγιάζ του νέου Joker

BUZZLIFE , 24.09.2018

BUZZLIFE

Πέγκυ Ζήνα: τι δήλωσε για τον Δημήτρη Μητροπάνο

BUZZLIFE , 24.09.2018

Επιστροφή
στην αρχή