Ο Ρότσας της Βουλής και της κοινωνίας

ΑΠΟΨΗ /NON SERVIAM
Είναι απίστευτο το τι λέγεται και γράφεται από υποψήφιους βουλευτές και ανθρώπους οι οποίοι στο παρελθόν υπήρξαν μέρος της Βουλής

Είναι λες και κάποιοι έχουν βαλθεί να εκδικηθούν την κοινωνία που δεν τους εξέλεξε. Λες και μαζί με τις όποιες πιθανότητές τους να εισέλθουν στη Βουλή έχουν απολέσει και κάθε ίχνος σοβαροφάνειας.

Είναι απίστευτο το τι λέγεται και γράφεται από υποψήφιους βουλευτές και ανθρώπους οι οποίοι στο παρελθόν υπήρξαν μέρος της Βουλής.

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Χρίστος Ρότσας. Ο τέως βουλευτής του ΔΗΣΥ που κατάφερε πριν ένα μήνα να κερδίσει τη δική του βδομάδα δημοσιότητας με τη θυμωμένη εκείνη παρέμβαση για τη χαμένη ευκαιρία που έδωσε το πραξικόπημα για επίθεση εναντίον των τουρκικών στρατευμάτων στα κατεχόμενα και ανακατάληψη των πάτριων εδαφών, εξελίσσεται στην πλέον καλτ φιγούρα της κυπριακής πολιτικής. Καλεί τους πάντες σε συστράτευση, ανακαλύπτει φανταστικούς φίλους, ξεμπροστιάζει τα ξένα σχέδια και όσους εντός χώρας τα υπηρετούν. 

Έτσι, αφού πρότεινε την αποχώρησή μας από το ευρώ ισχυριζόμενος χωρίς καμιά μελέτη πως μικρά κράτη, όπως η Κύπρος, είναι καλύτερα εκτός ευρωζώνης. Αφού διερωτήθηκε -απευθυνόμενος σε όσους «οπαδούς της λογικής» θεώρησαν το σχέδιο επίθεσης ως εξωπραγματικό- πώς γίνεται η μεγάλη Τουρκία των 79 εκατομμυρίων να έχει λιγότερα μετάλλια από την μικρή-αδύνατη Ελλάδα. Αφού ήρθε με νέα πρόταση, ως «τροφή για σκέψη» - όπως εξήγησε- για το πώς παίρνουμε (μετά την αναξιοποίητη ευκαιρία που έδωσε το πραξικόπημα) πίσω τη χώρα: «η Πάφος στους Ρώσους τώρα που τους αρνήθηκαν οι Πέρσες. Και ίσως καταλάβουν και οι «φίλοι» μας ότι 42 χρόνια είναι πολλά». Αυτή τη βδομάδα επέλεξε -με αφορμή την απολογία της Μαρκουλλή- να μοιραστεί στον τοίχο του και κείμενο από την ιστοσελίδα του  Κινήματος Εθνικής Αντίστασης της Χρυσής Αυγής (που φιλοξενεί κείμενα όπως: Απροκάλυπτα προκλητικά φιλότουρκος ο Αναστασιάδης, πως μια εθνικιστική Ελλάδα μπορεί να κυριαρχήσει στην Αν. Μεσόγειο, ήρθε η ώρα του ξανθού γένους!!! Ένα βίντεο που αποκαλύπτει πολλά), με τίτλο «Είναι οι Τούρκοι ανόητη Κυπριλέζα και ο γραικυλισμός σου», το οποίο ξεκινά ως εξής: «Η εικονιζομένη κυρία είναι πρώην ΥΠΕΞ και ονομάζεται (Τ)ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή. Η κυρία αυτή, με εμφανή χαρακτηριστικά που μάλλον παραπέμπουν σε τούρκικο φαινότυπο, αποτελεί χαρακτηριστική φυσιογνωμία Κυπριλέζου».

Στο κείμενο, που ο Χρίστος Ρότσας ανήρτησε χωρίς σχόλιο, αναλύεται το σχέδιο των «νεο-οθωμανών εθελοδούλων Ε/Κ», το οποίο «... εδράζεται στη δήθεν επαναπροσέγγιση και στο ότι εμείς οι Ε/Κ έχουμε διαπράξει εγκλήματα εναντίον των αθώων Τ/Κ και πρέπει να τιμωρηθούμε με οδυνηρή λύση». Σύμφωνα με αυτό, «… φερόμενοι ως Ε/Κ παράγοντες και δημοσιογράφοι… επιδιώκουν να επιβάλουν στον λαό το νέο σχέδιο λύσης με τη δικαιολογία του δήθεν ρεαλισμού…. (και) δηλώσεις που (αθωώνουν την Τουρκία)». 

Με ποιο τρόπο αθωώνεται η Τουρκία ή παραγράφονται τα εγκλήματά της; Γιατί, ενώ και ο ίδιος γράφει ότι καταδικάζει τα μεμονωμένα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από Ε/Κ, με τέτοιο μένος αντιδρά σε μια απολογία γι’ αυτά; Πώς εμείς που λέμε ότι δεν χρειάζονται εγγυήσεις, πείθουμε τους Τ/Κ ή έστω αν οι ανησυχίες τους δεν είναι ειλικρινείς, τη διεθνή κοινότητα, όταν 50 χρόνια μετά μια απολογία για εγκλήματα που παραδεχόμαστε ότι έχουν γίνει, ξεσηκώνει τόση αντίδραση; Αυτές τις απαντήσεις δεν θα τις βρει κάποιος στα σχόλια ή τις αναρτήσεις του Χρίστου Ρότσα που αναρτά ως «τροφή προς σκέψη». Θα βρει όμως ξεκάθαρες απαντήσεις για τη μέχρι στιγμής πορεία της χώρας, καθώς και ξεκάθαρες ενδείξεις για το μέλλον της. 

Ο Ρότσας δεν είναι το πρόβλημα. Έχει άλλωστε προ πολλού πάψει να αποτελεί μέρος της Βουλής και να συμμετέχει στις αποφάσεις που καθορίζουν την πορεία της χώρας. Αν και δεν μπορεί παρά να προβληματίζει το γεγονός ότι μόλις πριν τρεις μήνες βρήκε χώρο στο ψηφοδέλτιο ενός κόμματος που αυτοχαρακτηρίζεται ως το πλέον προοδευτικό και σοβαρό. Πρόβλημα είναι η παρουσία τόσων πολλών Ρότσων σε μια χώρα της οποίας ο πρώην βουλευτής αποτελεί το πιο εμβληματικό παράδειγμα. 

Διότι όσα γράφει ο Ρότσας δεν αποτελούν μόνο δικές του θέσεις.

Αυτή η ευκολία με την οποία φτιάχνουμε φανταστικούς φίλους, που χωρίζουμε τον κόσμο σε ελληναράδες απόγονους του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τουρκόσπορους, δεν αφορά μόνον αυτόν. Η ελαφρότητα με την οποία τοποθετούμαστε σε περίπλοκα θέματα όπως η οικονομία, οι απλές και αφελείς αναγνώσεις, η χωρίς αμφιταλαντεύσεις σίγουρες λύσεις, η δημιουργία πεποιθήσεων εξ ολοκλήρου βασισμένων σε διεθνείς συνωμοσίες, δεν αποτελούν δικό του μονοπώλιο. Ούτε είναι μόνο ο Ρότσας που θεωρεί ότι ολόκληρη η ανθρωπότητα μας ζηλεύει και συνωμοτεί εναντίον μας εξ ου και γράφει «να ποιοι είμαστε, γι’ αυτό μας πολεμούν». Τοποθετήσεις της Χ.Α., στην αντίσταση, που με τόσο ζήλο μοιράστηκε στον τοίχο του ο πρώην βουλευτής και μέχρι πριν τρεις μήνες υποψήφιος με τον ΔΗΣΥ, θα μπορούσαν -αν δεν ήταν ξεκάθαρο ότι αφορούσε ιστοσελίδα της Χ.Α.- να είχαν αναρτηθεί από την πλειοψηφία των βουλευτών.  

Το πρόβλημα δεν είναι ότι μένουμε στο παρελθόν όπως έγραψε μια φίλη προχθές. Αλλά ότι το παραγράφουμε. Μαζί με οποιαδήποτε φωνή επαναφέρει έστω και για λίγο τη λογική, σε μια κοινωνία που δείχνει εδώ και χρόνια να έχει επικεντρωθεί στο κυνήγι ανεμόμυλων σε ιστοσελίδες σεναρίων συνωμοσίας. Που όχι μόνο φαντάζει ανίκανη να διαχειριστεί τις πραγματικότητες, αλλά με μένος απορρίπτει ως προδότες όσους τολμούν να αμφισβητήσουν τους μύθους και τις πεποιθήσεις της. Που ψάχνει σωτήρες, ονειρεύεται την επικράτηση του ξανθού γένους (του οποίου θεωρεί ότι αποτελεί μέρος) και αναμένει την κατάρρευση της Τουρκίας. 

Που δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι η ίδια δεν έχει τίποτε να κάνει με το παρελθόν της Ελλάδας για το οποίο νιώθει περήφανη. Στο μόνο που συνεισέφερε είναι στο παρόν μας. Το οποίο κάθε άλλο παρά ένδοξο είναι. Τα αποτελέσματα είναι εκεί και δεν τα αλλάζει καμιά κυριαρχία εθνικιστικής Ελλάδας, καμιά προσάρτηση στη Ρωσία. Μόνο η επαναφορά της λογικής. Κάτι τέτοιο όμως, με τόσους Ρότσες (εντός Βουλής και κοινωνίας) φαντάζει πιο απόμακρο και από την επικράτηση του ξανθού γένους.

 

antopoly@cytanet.com.cy

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Η αξιοπιστία κερδίζεται (Του Χρύσανθου Μανώλη)

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΑΝΩΛΗ, 12:37 (τελευταία ενημέρωση 12:37)

ΑΠΟΨΗ

Διορισμοί και ξάφνιασμα πάνε μαζί. Γιατί, όμως, μάνα μου;

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 09:35 (τελευταία ενημέρωση 09:35)

ΑΠΟΨΗ

Χειροπέδες στα χέρια που αρνούνται να πιάσουν όπλο

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 18.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή